Recensie red ons Maria Montanelli

In “red ons maria montanelli” vertelt de hoofdpersoon over de plaats waar hij woont, over de school waar hij heen gaat; het Montanelli-lyceum. Ook vertelt over het overlijden van zijn moeder en de nieuwe vriendin van zijn vader, over de zwakbegaafde jongen die bij hem in de klas komt en over het kamp waar deze jongen om het leven komt.

Ooit in de klas werd dit boek aan ons laten zien en werd er een stukje voorgelezen. Het boek sprak me meteen aan en ik besloot het te gaan lezen. Ik vond het een leuk boek, omdat:

Het boek in de ik-vorm geschreven. Ik vond het leuk om een boek te lezen waarin iemand het verhaal aan je “vertelt” (Het is weer eens iets anders). Je leest hoe de verteller over bepaalde zaken en personen denkt. De mening komt dus heel erg naar voren en hierdoor kun je je goed inleven in het verhaal. Het verhaal is nóg persoonlijker gemaakt door zinnetjes als: “…maar daar wil ik het nu niet te lang over hebben”. Dit soort zinnen kom je heel vaak tegen en hierdoor heb je echt het gevoel alsof iemand tegen je aan het praten is.

Ten Tweede is niet de gehandicapte jongen de hoofdpersoon, maar iemand die bij hem in de klas zit. Het verhaal gaat dus wel over de jongen, maar wordt bekeken door de ogen van iemand anders. Ook dit vond ik leuk om te lezen.

Wel vond ik het boek heel erg negatief. De mening van de verteller is bijna bij alles wat wordt verteld een negatieve mening. Aan de ene kant vond ik dit wel grappig, maar na een tijdje begon dit wel een beetje te vervelen.

Het verhaal was anders dan ik had verwacht, omdat ik niet wist dat het in de ik-vorm is geschreven, maar ik vond het wel een leuk boek.

 

Thema’s: dood, pesten, school.

Niveau: 2

 

Boeken die ik ga lezen/heb gelezen

Het Gouden Ei – Tim Krabbé – Niveau 2

De Zesde Mei – Tomas Ross – Niveau 2

Donderdagmiddag Halfvier – Kristien Hemmerechts – Niveau 3

De Donkere Kamer Van Damokles – Willem Frederik Hermans – Niveau 4

Red Ons Maria Montanelli – Herman Koch – Niveau 2

Marcel – Erwin Mortier – Niveau 4

De Grot – Tim Krabbé – Niveau ?

De Passievrucht – Karel Glastra van Loon – Niveau 2   ???

Het Bittere Kruid – Marga Minco – Niveau ?                    ???

Recensie de zesde mei

Anke Luyten komt uit de gevangenis. Ze heeft hier gezeten wegens medeplichtigheid bij een moord, die gebeurde bij een actie tegen bont van de VMO. Anke was dus niet alleen bij de moord, maar samen met de andere leden van de VMO, waaronder Peter van Heemskerk en Volkert van der Graaf. Toch zegt ze niks tegen de politie, waardoor ze als enige wordt opgepakt. Op de avond van de moord is Anke gefotografeerd door iemand, maar deze foto’s zijn nooit gepubliceerd.

Anke was verliefd op Peter en had verwacht dat hij haar wel zou komen opzoeken, maar Peter heeft niks van zich laten horen. Als Anke vrijkomt is ze hier teleurgesteld over en wil ze alles wat met Peter en de moord te maken heeft vergeten en ze begint een nieuw leven. Thera (haar maatschappelijk werkster) helpt haar een woning te vinden in Den Haag, waar niemand haar kent en niemand weet van haar strafblad.

Toch gaat haar nieuwe leven niet zoals verwacht. Op een dag komt er een politieagent naar haar toe die haar vragen stelt over Peter. Er is namelijk weer iemand vermoord en Peter wordt verdacht. De man vraagt Anke of ze contact met Peter op wil nemen en wil proberen erachter te komen of hij inderdaad te maken heeft met de moord. Eerst wil ze dit niet, maar Thera haalt haar over om wraak op Peter te nemen door hem toch op te zoeken.

In de tijd dat ze in Den Haag woonde heeft Anke Erdogan Demir, haar buurman goed leren kennen. Erdogan weet niet van haar strafblad, dus als ze naar Peter gaat zegt ze tegen hem dat ze naar Praag moet voor haar werk. In die tijd zou Erdogan op haar nerts Freddie passen.

Jim de Booy is een persfotograaf. De verkiezingen komen eraan en daarom moet Jim veel foto’s maken van Pim Fortuyn. Op een dag wordt zijn camera gestolen door Peter. Jim herkent Peter, want hij was de fotograaf die foto’s had gemaakt bij de actie tegen bont. In die tijd komt hij Anke meerdere malen tegen en besluit haar aan te spreken, zodat hij contact op kan nemen met Peter. Anke weigert iets te vertellen. Jim blijft haar achtervolgen en is erg nieuwsgierig naar wat er aan de hand is. Hij ziet haar namelijk steeds praten met de politieagent. Jim had Anke ook al eens samen met Erdogan gezien. Daarom besluit Jim contact op te nemen met Erdogan. Zo komt Erdogan erachter dat Anke een strafblad heeft. Beide mannen snappen er niks van en houden alles in de gaten.

Erdogan vindt alles maar vreemd en denkt dat Anke weer iets heeft met Peter. Hij besluit haar op te zoeken op haar nieuwe adres. Hier schrikt hij van wat hij ziet: Anke is opgehangen. Hij kan haar nog net redden. Anke was erachter gekomen dat Peter en Volkert inderdaad iemand hadden vermoord en zelfs nog een moord aan het voorbereiden zijn. Ze willen Pim Fortuyn vermoorden op zes mei!

Anke kan alles uitleggen aan Erdogan en samen bellen ze de politieagent. Alles lijkt goed te gaan, totdat op zes mei Pim Fortuyn alsnog wordt vermoord. De politieagent blijkt bij het plan te horen!

De Zesde Mei is sowieso een goed boek als je van politiek houdt. Het boek gaat over de moord op Pim Fortuyn. Je leest dus wie de daders zijn en hoe ze de moord voorbereiden.

Het is wel een redelijk moeilijk boek om te lezen en dit heeft verschillende redenen:

Ten eerste worden er in het boek verschillende verhalen door elkaar verteld. Je volgt Anke, Jim, Erdogan, Pim Fortuyn en politieagent van Dam. Je moet dus steeds omschakelen en goed weten wie wie is.

Ten tweede worden er heel veel verschillende namen gebruikt. Vooral in het begin weet je niet erg goed wie er wordt bedoeld.

Ten slotte wordt er heel veel gepraat over de verkiezingen. Je hebt eigenlijk wel wat voorkennis nodig om precies te begrijpen wie en wat er wordt bedoeld. Vooral in de stukken van het boek waarin Pim Fortuyn wordt gevolgd is het soms lastig. In principe is het niet heel erg belangrijk voor het verhaal als je deze stukken helemaal goed begrijpt, maar het is wel vervelend om te lezen als je niet alles begrijpt.

Toch is het verhaal heel spannend en niet voorspelbaar. De opbouw is dan wel lastig, maar er is toch goed over nagedacht. Hier is een voorbeeld van een stuk waarin Anke wordt gevolgd:

“Ze staart naar de schemerige vloer onder de commode; ze gaat verwezen door haar knieën en steekt haar hand uit en trekt een rode dossiermap naar zich toe waar op de rug ‘VMO’ staat. Waarom bewaart hij die daar? Opeens wel nerveus komt ze ermee overeind en slaat de map open. Even staat ze nog als bevroren, haar ogen gefixeerd op de voorliggende pagina, dan loopt ze als een zombie met de map in haar hand terug naar de trap. Ze weet het. Ze weet wie Volkert wil doodschieten.”

Hierna komt er een stuk verhaal waarin Erdogan wordt gevolgd. Je blijft dus nieuwsgierig naar wie Volkert wil vermoorden.

Kortom: een goed, spannend boek, maar af en toe wel lastig te volgen.

 

Thema’s: politiek, moord, liefde

Niveau: 2

Recensie het gouden ei

Het Gouden Ei begint met het verhaal van Rex Hofmans en Saskia Ehlvest. Het stel is met de auto opweg naar hun vakantiebestemming. Wanneer ze onderweg stoppen om te tanken en wat drinken te kopen, blijft Saskia wel heel lang weg. Rex gaat haar zoeken, maar vergeefs. Saskia is vermist!

Het tweede deel van het verhaal gaat over Raymond Lemorne. Al zijn hele leven is hij een beetje anders. Zo komen er steeds vragen in hem op, waar niemand anders ooit aan denkt. Op een dag vraagt hij zich dan ook af hoe het zal zijn om een misdaad te plegen. Raymond doet alsof hij zijn vakantiehuisje aan het opknappen is, zodat hij daar in alle rust een misdaad kan voorbereiden. Je leest de gedachtes van Raymond en krijgt te weten hoe hij zijn plan bedenkt. Hij zal naar een tankstation gaan en doen alsof zijn arm gebroken is, zodat hij iemand kan vragen om hem te helpen bij zijn auto. Dan zal hij een slaapmiddel gebruiken om de persoon in de auto mee te kunnen nemen.

Het derde deel speelt zich acht jaar later af. Rex heeft dan een nieuwe vriendin, Lieneke. Toch kan hij Saskia niet vergeten. Rex vraagt zich nog steeds af wat er met haar is gebeurd en besluit een zoekactie te starten. Zo komt hij uiteindelijk in contact met Raymond. Raymond doet hem een voorstel. Hij zou laten zien wat er met Saskia gebeurd is, maar dan zou met hem hetzelfde gebeuren. Rex besluit in te gaan op het voorstel. Bij hem wordt ook het slaapmiddel gebruikt en wanneer Rex wakker wordt ligt hij in een doodskist, onder de grond. Saskia was dus levend begraven.

Het Gouden Ei is een perfect boek om te lezen voor je boekenlijst! Eén van de redenen hiervoor is dat het een dun boek is.

Het verhaal is zo geschreven dat er niet te veel details gegeven zijn. Hierdoor gebeurt er steeds wel weer iets nieuws en wordt het niet saai om te lezen.

Ondanks dat er niet veel details zijn gegeven, zijn de gevoelens en gedachten van de hoofdpersonen wel weer heel duidelijk en uitgebreid genoeg beschreven. Hierdoor kun je je goed inleven in het verhaal.

Het boek is opgedeeld in drie verschillende delen: het eerste deel gaat over Rex en Saskia (het slachtoffer). Het tweede deel gaat over Raymond (de dader). En in het derde deel komen deze twee verhalen samen en wordt alles duidelijk. Je bekijkt de gebeurtenis (de vermissing van Saskia) van twee verschillende kanten; vanuit de ogen van Rex en Raymond. Op deze manier kom je steeds iets meer te weten, maar pas aan het einde van het verhaal is pas duidelijk wat er precies is gebeurt.

Dit is een goede manier om de spanning erin te houden; je bent steeds nieuwsgierig wat er precies met Saskia is gebeurt en wil daardoor snel verder lezen.

Ook is het boek heel realistisch geschreven. Vooral door de gevoelens en gedachten die worden beschreven, maar ook door stukjes verhaal waarin iedereen zich herkent. Een voorbeeld hiervan is wanneer Rex en Saskia ruzie krijgen in de auto. Hier zijn er namelijk kleine irritaties, die iedereen wel bekend voorkomen.

Het Gouden Ei is een boek om over na te denken, omdat er steeds vragen worden gesteld. Zo vraagt Raymond zich af hoe het zou zijn om een misdaad te plegen. Zou het makkelijk gaan?, Hoe wordt er gereageerd?, Hoe moet je een misdaad aanpakken?. Hierdoor ga je nadenken over hoe het zou zijn als jij in zo’n situatie terechtkomt.

Kortom, Het Gouden Ei is een goed boek en zeker een aanrader voor je leeslijst!

 

Thema’s: dood, liefde, misdaad, zoektocht

Niveau: 3

Recensie donderdagmiddag halfvier

Donderdagmiddag Halfvier gaat over de dood van de 12-jarige Karen Vyncke. Deze gebeurtenis wordt bekeken door de ogen van verschillende personen: leraar Damien Deroover, architect Sam Dermote, moeder Bea en haar vriendin Tamara, Karen zelf. Alle verhalen spelen zich af op een ander tijdstip; voor het ongeluk, na het ongeluk en je komt zelfs te weten hoe Karen zich voelt terwijl ze op de grond ligt.

Ik vind deze manier van schrijven heel origineel en goed bedacht, maar het maakt het verhaal ook heel onduidelijk. Het is moeilijk om bij te houden wie wie is en wanneer het verhaal zich afspeelt (het verhaal is niet chronologisch, maar gaat steeds door elkaar). Als je erachter bent gekomen over wie je nou eigenlijk aan het lezen bent, begint het volgende verhaal al weer met de volgende persoon. Pas aan het einde van het boek vond ik het helemaal duidelijk wat de verhalen met elkaar te maken hadden.

Soms kwam er een onderwerp in het boek, waar naar mijn idee te veel over doorgepraat werd.

Bladzijde 68, plastic:                                                                                                               “Bij elk raam een ladder die Bea avond na avond bestijgt om de gordijnen met duimspijkers op te hangen, gordijnen die even tijdelijk waren als het plastic tuinmeubilair waaraan ze voorlopig eten. Geen materiaal is zo dood als plastic. Opgesloten in plastic kunnen zelfs de legendarische kakkerlakken niet overleven, over wie wordt beweerd dat zij tegen een atoomoorlog bestand zijn. Het heeft geen enkele zin een bloembol in plastic in te graven. De grote populariteit van plastic heeft te maken met zijn afwasbaarheid. Emmers water kunnen erover worden uitgegoten, schoonmaakproducten erop uitgesmeerd als jam op een boterham. Wie lang naar plastic kijkt, geraakt in ademnood. Wordt zelf plastic. Kieuw- en poriënloos.”

Bladzijde 73, kubus:                                                                                                                 “De eerste lijst die Bea ooit van Tamara kreeg, had de vorm van een kubus. Binnenin zat een kartonnen kubus waarover als een jasje een tweedelige kubus van plexiglas kon worden getrokken. De foto’s schoven tussen beide kubussen in, zes foto’s in totaal, voor elk vlak één. Het volume van een kubus is zijde tot de derde macht. Zijde tot de derde macht is zijde maal zijde. Bij een kubus zijn alle zijden gelijk. Dat is de specifieke eigenschap van een kubus, die maakt dat een kubus een kubus is, en bijvoorbeeld geen balk. Volume kan ook in vloeistof worden uitgedrukt. Bij zuiver water is het volume van één liter gelijk aan één kubieke decimeter. Meestal noteert men dit als volgt: 1l=1dm3. Eén decimeter is gelijk aan tien centimeter. Decimeter is niet hetzelfde als decameter. Bea had Tamara’s kubus nooit gemeten. Ze had foto’s op maat geknipt en achter het plexiglas geschoven. Precies zoals ze aan Tamara had beloofd, had ze er altijd voor gezorgd dat er een foto van hen beiden tussen zat. Nooit had ze dat vlak naar onderen gekeerd. Voodoo-kubus.”

Deze stukken vond ik erg saai om te lezen en vond dat ze niks met het verhaal te maken hadden. De verhalen die Hassan aan Karen vertelt hebben niet veel met het verhaal te maken, maar deze vond ik minder erg om te lezen, omdat ze nog wel spannend waren.

Het boek was helaas niet helemaal wat ik ervan had verwacht.

 

Thema’s: dood, vriendschap, ouderschap, school, (liefde)

Niveau: 3

Boekenlijst

Soort boeken dat ik graag zou willen lezen:

 • Boeken als het gouden ei (die heb ik vorig jaar gelezen en vond ik erg leuk)
 • Boeken van Simone van der Vlugt. (De reünie) (Deze boeken zijn mooi geschreven en  het zijn spannende verhalen)
 • Boeken van Suzanne Vermeer

Thuis heb ik nog een aantal boeken die ik ooit heb gekocht/ van mijn ouders, die me wel leuk leken. Misschien mogen deze boeken ook?:

 • Verkocht aan de duivel (Stephen Leather)
 • Route du soleil (Suzanne Vermeer)
 • Het parfum (Patrick Süskind)
 • Bedreigd (Kevin Brooks)
 • Hoe verliefd mag je zijn (Katarina von Bredow)
 • Een kus voor je sterft (Ira Levin)
 • De grot (Tim Krabbé)
 • Tien kleine negertjes (Agatha Christie)

Leesautobiografie

Ik vond het vroeger altijd heel leuk om te lezen en voorgelezen te worden. Ik ging steeds meer boeken lezen en hield vooral van spannende verhalen. Ik las dan ook vooral boeken van de serie Kippenvel.

Nog steeds vind ik lezen leuk en vind ik spannende boeken het leukst. Toch is mijn leesplezier minder geworden, omdat ik het niet fijn vind om te lezen omdat het moet. Ik heb een hele stapel boeken thuis liggen die ik ooit nog wilde lezen, maar die staan niet op de lijst van boeken die we mogen lezen voor school. Dit vind ik erg jammer, want de boeken die er wel op staan spreken mij vaak niet zo aan. Wanneer er wel een verhaal op staat dat me leuk lijkt, is het vaak een boek onder mijn niveau. Begin vierde is gebleken dat ik niveau vier heb.