Recensie red ons Maria Montanelli

In “red ons maria montanelli” vertelt de hoofdpersoon over de plaats waar hij woont, over de school waar hij heen gaat; het Montanelli-lyceum. Ook vertelt over het overlijden van zijn moeder en de nieuwe vriendin van zijn vader, over de zwakbegaafde jongen die bij hem in de klas komt en over het kamp waar deze jongen om het leven komt.

Ooit in de klas werd dit boek aan ons laten zien en werd er een stukje voorgelezen. Het boek sprak me meteen aan en ik besloot het te gaan lezen. Ik vond het een leuk boek, omdat:

Het boek in de ik-vorm geschreven. Ik vond het leuk om een boek te lezen waarin iemand het verhaal aan je “vertelt” (Het is weer eens iets anders). Je leest hoe de verteller over bepaalde zaken en personen denkt. De mening komt dus heel erg naar voren en hierdoor kun je je goed inleven in het verhaal. Het verhaal is nóg persoonlijker gemaakt door zinnetjes als: “…maar daar wil ik het nu niet te lang over hebben”. Dit soort zinnen kom je heel vaak tegen en hierdoor heb je echt het gevoel alsof iemand tegen je aan het praten is.

Ten Tweede is niet de gehandicapte jongen de hoofdpersoon, maar iemand die bij hem in de klas zit. Het verhaal gaat dus wel over de jongen, maar wordt bekeken door de ogen van iemand anders. Ook dit vond ik leuk om te lezen.

Wel vond ik het boek heel erg negatief. De mening van de verteller is bijna bij alles wat wordt verteld een negatieve mening. Aan de ene kant vond ik dit wel grappig, maar na een tijdje begon dit wel een beetje te vervelen.

Het verhaal was anders dan ik had verwacht, omdat ik niet wist dat het in de ik-vorm is geschreven, maar ik vond het wel een leuk boek.

 

Thema’s: dood, pesten, school.

Niveau: 2

 

1 reactie op “Recensie red ons Maria Montanelli

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>