De regenboog heeft maar acht kleuren – Peter Pohl

Na de tweede wereldoorlog komen Heinrich en zijn moeder aan in Stockholm. Zijn vader is in de oorlog gestorven en dat heeft van Heinrich een angstig jongetje gemaakt. Zijn moeder gaat helemaal op in het schilderen en Heinrich moet zichzelf vermaken. Hij probeert aansluiting te zoeken bij de kinderen op straat. Maar dat wordt niet in waardering afgenomen door die kinderen. Ze schelden hem uit en slaan hem vaak in elkaar. Hij voelt zich helemaal niet thuis in zijn nieuwe woonplaats.

 

Ik vond het een heel mooi boek. Het heeft me ook behoorlijk aan het denken gezet. Het bleef me boeien tot het einde. Het was absoluut niet langdradig of saai. Maar dat vind ik bij niet een van de boeken van Peter Pohl. Hij schrijft boeiend en zo dat het je zo wordt meesleept in het verhaal, dat je je helemaal inleeft in de hoofdpersonen. Ze voelt met ze mee en leeft met ze mee. Ik voelde me ook eenzaam voor Henrik en zielig voor Ylva toen haar vader haar seksueel misbruikte. Zoals Henrik Ylva aanbidde, zo aanbidt jij haar ook tijdens het verhaal.  Ze doet zoveel goeds voor hem en bezorgt hem zo’n goed gevoel, dat je bijna denkt dat ze voor elkaar geschapen zijn. Ze voelen elkaar perfect aan dat het bijna eng klinkt.

Dan leert hij op school Ylva kennen. Bij haar kan hij zichzelf zijn. Ze worden goede vriendjes en Heinrich, die zijn naam inmiddels heeft veranderd in Henrik omdat hij zo werd gepest met zijn naam, wordt verliefd op haar. Omdat hij denkt dat hij iedereen verliest van wie hij houdt, hecht hij zich in het begin niet al te veel aan haar. Maar zij leert hem dat hij door moet gaan met leven en ook de positieve kanten van het leven in moet zien. De band wordt heel erg sterk.

Als de zomervakantie aanbreekt, nodigt Ylva hem uit om met haar bij haar opa en oma te gaan logeren die op een boerderij wonen. Henrik vindt het er helemaal fantastisch en bloeit helemaal op. Hij vindt het dan ook vreselijk als de vakantie is afgelopen en hij weer terug moet naar Stockholm.

Als blijkt dat de vader van Ylva, Ylva seksueel misbruikt, komt Ylva bij Henrik wonen in de weekenden. Ze hebben een fantastische tijd.

Dan als ze sportdag hebben, gebeurt er iets waar Henrik al heel hun vriendschap bang voor was: Ze lopen onbewust het terrein van de boogschutters op. En Ylva wordt geraakt door een pijl. Recht door haar hals. Ze stort nog met een glimlach op haar gezicht in Hendriks armen.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De eenzaamheid van de priemgetallen- Paolo Giordano

Het verhaal speelt zich vooral af in Italië. De 318 pagina’s zijn verdeeld in 7 grote hoofdstukken, die zich elk in een ander jaar afspelen. Het eerste hoofdstuk speelt zich af in 1983 en het laatste in 2007. Alice moet van haar vader elke dag tegen haar zin skiën. Op een dag plast ze in haar broek en zondert ze zich af van haar klasje omdat ze zich hier zo voor schaamt. Ze besluit om alleen naar beneden te skiën maar door de mist ziet ze niet dat de piste is afgesloten. Ze valt en kan haar linkerbeen niet bewegen. Niemand hoort haar roepen olm hulp. Dit deel van het verhaal is zeer belangrijk in Alice’s leven; ze geeft haar vader de schuld voor het ongeval en de gevolgen ervan; ze mankt en hierdoor wordt gemeden door haar leeftijdsgenoten. Telkens als ze weer een tegenslag krijgt in haar leven, wordt haar Anorexia erger. Voor haar ongeval hield ze ook al niet van eten maar erna wil ze alleen maar verdwijnen. Mattia is hoogbegaafd, zijn tweelingzusje, Michela, echter, is zwakbegaafd. Onderweg naar een feestje laat Mattia zijn zusje achter in het park omdat ze op school worden uitgelachen. ‘s Avonds, als het feestje bijna ten einde is, herinnert Mattia zich dat zijn zusje nog in het park is. Maar Michela is weg en men nooit meer een spoor van haar. Dit deel van het verhaal is belangrijk omdat vanaf dan Mattia zichzelf snijdt om hem te straffen voor wat er met Michela is gebeurd. Zijn handen en armen staan dan ook vol littekens en daardoor wordt hij ook gemeden door klasgenoten. Als Alice in zijn leven komt houdt hij ermee op maar wanneer ze terug weg is begint hij weer. Deze passages hebben het meest indruk op mij gemaakt omdat het leven van beide hoofdpersonages zo drastisch veranderde.

 

Ik vond het een prachtig boek. Het verhaal is luchtig en geheimzinnig.
Het einde is eigenlijk, al gaat Mattia weg, toch een happy end; ze gaan beide verder met hun leven. Dat vond ik een prachtige wending. Het mooiste vind ik dat sommige dingen niet uitgelegd worden of opgelost. Je weet nooit wat er met Michela is gebeurd en hoe Alice is gered. Dit maakt dat je er lang over na kan blijven denken. Ik kon het niet meer wegleggen en las het in één keer uit. Een geweldig boek!

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De Reünie – Simone van der Vlugt

Sabine Kroese, een vrouw van in de twintig, is weer terug aan het werk na een hevige depressie. Ze werkt nog maar halve dagen maar kan zich niet concentreren. Dan ontmoet ze op haar werk Olaf, daarmee krijgt ze een relatie. Dan ziet ze een advertentie in de krant waarin een schoolreünie staat van haar oude school. Ze denkt er helemaal niet aan om er naartoe te gaan. Vroeger op school werd ze buitengesloten en gepest.
Toen ze 13 was, is Isabel, het populairste meisje van de school, spoorloos verdwenen. Het was ooit de beste vriendin van Sabine. Sabine weet diep van binnen dat ze er meer over weet dan ze zich herinnerd, en besluit dus op onderzoek uit te gaan. Ze leest alle krantenartikelen die destijds over de verdwijning zijn gepubliceerd nog een keer, en vraagt aan oude kennissen en vrienden wat zij er nog van weten.
Dan begint ze haar vriend, Olaf te verdenken. Alle sporen leiden naar hem, en als ze haar oude vriend (en eerste liefde) Bart weer tegenkomt, verteld hij haar dat Olaf vroeger ook een relatie met Isabel heeft gehad. Sabine begint zich steeds meer details te herinneren, tot ze op een gegeven moment een droom heeft, waarvan ze weet dat het echt gebeurd is. Ze heeft Isabel uit haat zelf gewurgd…

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Echt sexy- Renate Dorrestein

Fiebie Koolveld is een meisje van 13 jaar oud. Op een maandag hoort ze op school dat haar beste vriendin verdwenen is, Sacha. Fiebie zit op een beetje een rare school. Het schoolplein is bezet door drugsdealers, waarvan de bekendste met puisten Klimwand heet. In het boek zit hij Fiebie de hele tijd achterna. Fiebie woont bij haar stiefvader Johnny. Een biologische vader heeft Fiebie niet echt, omdat ze het product is van een spermabank. De moeder van Fiebie is in de winter ervoor gestorven, en Johnny heeft intussen een nieuwe vriendin. In het echt heeft ze Puck maar wordt door Fiebie stiefheks genoemd. Op een avond gaat ze met Johnny mee naar een galafeest, waar Johnny een toespraak moet houden over het welzijn van kinderen. Op het feest ontmoet ze Shireen, de baas van Johnny. Fiebie wil een goede jurist hebben die de opsporing van haar vermiste vriendin Sacha kan doen. Ze krijgt het adres van Van Hamelen Telecom. Ze gaat er naar toe. Als ze met de metro gaat, ziet ze dat een chinees meisje, wat ze Mind-your-step noemt, in elkaar geslagen wordt. Ze besluit haar mee te nemen, en ze worden vriendinnen. Mind-your-step wordt teruggebracht door Van Hamelen naar waar ze vandaan kwam. Ze moet bonnen voor een gratis telefoon uitdelen aan meisjes met blond haar. Bij Van Hamelen ontmoet Fiebie ook Happy, een ander meisje dat ook deze taak heeft. Ze gaan naar een feest op een school, en delen de bonnen uit aan kleuters. Daarna gaan ze nog wat drinken in een bar, waar ze besluiten te pokeren. Fiebie heeft bijna geen geld meer, doordat Happy alles heeft gewonnen, ze betalen met een bon voor een gratis mobieltje. Ze hoort van Happy dat Mind-your-step op haar bestemming is aangekomen.

Fiebie bedenkt dat het wel is tijd is om naar de moeder van Sacha te gaan. Die is heel nerveus, omdat de politie komt vertellen dat er wat is gevonden van Sacha. De politie geeft een pot waar de vagina van Sacha inzit. Ze vlucht ermee weg, en komt Klimwand tegen. Ze gaat snel een taxi in want Klimwand wil die pot. Ze gaat naar een afhaalbureau van Van Hamelen, en ziet dat Klimwand haar gevolgd is en binnen loopt. Happy slaat hem met de pot op zijn hoofd, maar dat overleefd hij niet. Dan is er even paniek in de tent en beseft dat ze een goede jurist nodig heeft. Happy doet nu een uitspraak dat er een bedrijf is die in kinderen handelt.

Fiebie gaat naar het bureau van Johnny, Johnny is aan het praten met een jurist en dat is niet voor de oren van Fiebie bestemt en stuurt haar weg. Ze hoort dat Shireen, de baas van Johnny, wil overstappen naar justitie. Ze gaat weg, terug naar de afhaalbalie van Van Hamelen Telecom, en ziet dat Klimwand is opgeruimd. Dat had Happy gedaan, ze had hem in de vriezer gelegd. Dat deden ze wel vaker met blonde meisjes. Die meisjes wilden liever dood dan seksslavin zijn.

Fiebie vertelt happy dat ze geen moeder meer heeft. Happy onthult de handel in meisjes van het Telecom bedrijf. Shireen maakt voor de hele wereld bekent wat kinderhandel inhoudt. Fiebie neemt de papagaai van Van Hamelen mee en laat hem vrij in het park. Ze wordt aangesproken door een soort loverboy maar gaat er niet op in. Ze gaat naar huis en denkt na over de dood van haar moeder, en de eerste bezoeken aan de psychiater, om het te verwerken. Ze besluit het verhaal van Sacha op te schrijven in haar laptop. Haar moeder en Sacha ontmoeten elkaar in de hemel, dat stelt ze zich voor, voor het begin van het verhaal. Ze begint te schrijven. “Ik ben Fiebie Koolveld. Ik ben voor niemand bang.”

 
Ik vond dit een leuk boek om te lezen. Onder andere het actuele taalgebruik is herkenbaar en grappig. Je verwacht het niet zo gauw terug in een boek. Er wordt ook een beetje straattaal gebruikt, dat vind ik ook grappig omdat er ook uitspraken worden gebruikt die ik niet ken. Zo leer je eigenlijk ook nog wat ‘actuele’ straattaal.
Ik vond het eigenlijk wel een interessant boek, je leest wat er zich af kan spelen in grote steden. Het is herkenbaar, je weet dat zulke dingen gebeuren, maar je weet niet hoe, wanneer, etc. Wat ik wel een minpuntje vond, was dat ik mijn aandacht er soms niet echt bij kon houden. Je leest dan een stukje en na een paar zinnen denk je, ‘wat heb ik nou eigenlijk gelezen?’. Ik denk dat dat komt omdat ze soms best wel lang doorschrijft over de gedachten van Fiebie. Die worden allemaal heel uitgebreid verteld.
Ik heb eigenlijk niet echt een passage in dit boek die mij het meeste aanspreekt. Ik vind het allemaal wel leuk om te lezen, maar ook allemaal niet heel erg bijzonder. Er is voor mij niet een stuk wat eruit springt.
Een negatief verhaalelement, is zoals hierboven al genoemd, vond ik dat het soms een beetje eindeloos doorging. Sommige dingen komen op mij een beetje vergezocht over, zoals het feit dat het enige wat Fiebie van Sacha terugkrijgt, een afgesneden vagina is. Dat is het enige wat er van Sacha over schijnt te zijn. Dit lijkt me toch hoogstens ongeloofwaardig.
Ik kan dit boek niet echt met andere boeken vergelijken. In ieder geval niet met boeken die ik al gelezen heb. Het actuele taalgebruik (straattaal) heb ik nog nooit eerder in een boek teruggevonden. Het onderwerp is op zich niet heel origineel, maar de manier van schrijven vind ik wel origineel.
Ik denk dat dit boek mensen wel aan het denken zet. Je gaat toch nadenken of dit in het echt ook zo zou gaan. Hoe het zou verlopen met vermiste meisjes. Dat je alleen een afgesneden vagina van ze terugkrijgt lijkt me wat overdreven, maar je weet natuurlijk nooit wat die meisjes allemaal beleven. In dit boek kom je daar wel een en ander over te weten. Er wordt in dit boek niet echt een oplossing gevonden voor het probleem, Fiebie probeert haar vriendin Sacha terug te vinden, maar dat lukt dus niet. Ze krijgt alleen een klein deel terug van de politie. Het eind vind ik ook niet heel erg goed aflopen, ik had gehoopt dat ze Sacha wel terug zou vinden. Dat maakt het boek ook anders dan andere boeken. Je kan het als een slecht einde opvatten, omdat Sacha dood is. Je kan het ook als een goed einde opvatten, omdat Fiebie nu weet wat ze wil en ze al haar gedachten van zich af kan schrijven en zo alles kan verwerken.
Ik zou een ander dit boek denk ik wel aanraden. Niet zozeer omdat het echt leuk is om te lezen, de manier waarop het geschreven is vind ik namelijk niet zo goed. (lange zinnen, gedachtes etc.). Maar vooral omdat het onderwerp wel interessant is en het boek je wel echt aan het denken zet.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Joe Speedboot – Tommy Wieringa

PENSEEL
Fransje Hermans (14) is ontwaakt uit een coma van 220 dagen. Hij kan nu alleen zijn rechterarm nog bewegen, verder is hij verlamd en hij kan nauwelijks praten. Hij leest veel in het boek van Musashi, hierin stond dat je jezelf kan afschermen door een ‘steen’ van jezelf te maken. Fransje probeerde dit en werd overreden door een grasmaaier, daardoor raakte hij in coma. Een tijdje na het ontwaken uit de coma, komt Joe Speedboot in Lomark (Fransjes woonplaats) wonen. Joe Speedboot is niet zijn echte naam. Zijn achternaam is Ratzinger, maar er is niemand die zijn echte voornaam weet. Op school raakt Fransje bevriend met Engel Eleveld, Christof Maandag en later ook met Joe.
Op zijn vijftiende gaat Fransje in het tuinhuis achter zijn huis wonen. Hier schrijft hij elke dag op wat er allemaal gebeurd is en wie hij allemaal gezien heeft. Hij heeft tientallen dagboeken. Na een tijdje komt ook PJ (Picolien Jane) in Lomark wonen. Ze komt uit Zuid-Afrika, alle jongens zijn verliefd op haar, ook Fransje. Joe, Christof en Engel willen een vliegtuig gaan bouwen, omdat ze weten dat PJ’s moeder naakt rondloopt in haar tuin. Met een vliegtuig overvliegen is volgens hen de enige manier om haar te zien. Na een lange tijd lukt het om het vliegtuig te laten vliegen. Fransje gaat ook een keer mee en vindt het aan de ene kant beangstigend, maar aan de andere kant geweldig.
Toen Joe in Lomark kwam wonen, was zijn vader net overleden. Zijn moeder, Regina, is op vakantie geweest en heeft een man ontmoet: Mahfouz Husseini (bijnaam: Papa Afrika). Ze trouwt met deze man en is weer helemaal gelukkig. Mahfouz bouwt een feloek. Hij gaat hier na een lange tijd mee het water op, maar komt nooit meer terug. Regina is helemaal overstuur.
Nadat Fransje geslaagd is voor zijn schoolexamens, willen zijn ouders dat hij brikettenperser wordt bij hun bedrijfje, dat doet hij. Al Fransjes vrienden zijn ook geslaagd, deze gaan allemaal op kamers in een andere stad. Een paar maanden later komt Joe weer terug, de opleiding was niks voor hem. Hij had een tijdje bij PJ gewoond in Amsterdam. PJ heeft een vriend, een schrijver genaamd Arthur Metz.
Joe heeft altijd rare ideeën, deze keer komt hij met het idee dat Fransje armworstelaar kan worden. Fransje heeft namelijk een hele sterke rechterarm, doordat hij daar alles mee doet. Eerst wil Fransje dat niet. Later gaan Joe en hij samen iets halen bij de sloperij van Fransjes ouders. Daar ziet Fransje dat er nog helemaal geen briketten zijn verkocht, daar heeft zijn vader dus altijd over gelogen.

ZWAARD
Omdat Fransje nu geen briketten meer wil persen, besluit hij tóch armworstelaar te worden en begint hij hard te trainen. Zijn eerste wedstrijd op een toernooi wint hij, in de finale wordt hij tweede. Bij het volgende toernooi, in Rostock, (waar Fransje wint) is PJ mee. Er is iets mis tussen haar en Arthur, hij slaat haar vaak. Als ze ‘s avonds in een hotel overnachten, gaat Joe nog iets halen bij PJ. Hij blijft daar de hele nacht, de volgende ochtend is ze zijn vriendin.
Als ze weer thuis komen, is Engel overleden, doordat er een hond op zijn hoofd viel van de negende verdieping. De ex van PJ heeft een boek geschreven, dat duidelijk over haar gaat. Uit dat boek blijkt dat PJ boulimia had, toen ze nog in Zuid-Afrika woonde en dat ze tijdens hun relatie vaak vreemdging.
PJ gaat weer mee naar het volgende armworsteltoernooi in Poznan. Daar breekt Fransje zijn arm in een wedstrijd. Als PJ en Fransje hun paspoorten op gaan halen, komen ze erachter dat Joe’s echte naam Achiel Stephaan is. Ze vinden het niet gek dat hij dit altijd verborgen heeft gehouden.
Joe heeft een oude shovel verbouwd en gaat nu meedoen aan de Paris-Dakar. Hij is elke dag te zien op tv. In de tijd dat Joe weg is, mag PJ alle dagboeken van Fransje lezen en gaat ze vreemd met hem.

EN TOEN
PJ is blijkbaar ook vreemdgegaan met Christof, want ze is zwanger van hem (het kan ook van Fransje zijn). PJ en Christof trouwen, krijgen een kind en gaan samenwonen.

 

Nadat Tommy Wieringa op school had verteld over zijn boek, wilde ik het gelijk gaan lezen. Ik vond het een leuk boek om te lezen. Vaak gebeuren er dingen die je van te voren niet had verwacht en er zit veel humor in. Het idee om iemand die niet kan praten een verhaal te laten schrijven vind ik heel goed en origineel. Ik kon me hierdoor goed verplaatsten in de hoofdpersoon en had soms het idee dat hij echt was.
Kortom: ik vond het een goed boek.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

meisje met 9 pruiken

Het boek gaat over een jong meisje dat kanker krijgt. En hoe ze hiermee omgaat. Het begint allemaal wanneer Sophie in het ziekenhuis is voor een aantal klachten. Ze heeft last van steken, een long vol vocht en ze is een paar kilo lichter. Ook heeft ze last van vermoeidheid en ademt lastig. Haar long moest worden leeggepompt. De zuster zei, dat wanneer het gelig was het een ontsteking was. Na het wegpompen van het vocht, wilde de dokter haar een weekje in het ziekenhuis hebben voor verschillende onderzoeken. Hij wilde onder andere haar weefsel onderzoeken. Een week later, op 26 januari zoals ze vertelt, kreeg ze te horen dat ze kanker heeft. Sophie en haar familie hadden gerekend om een infectie of een rare bacterie die ze had opgelopen tijdens een van haar reizen. Sophie vertelt over de woorden die ze nog herinnert van het gesprek met de dokter: Agressief, uitgezaaid, en zeldzaam. En de laatste zin: ‘Het is al een uitdaging om het weg te krijgen, maar de echte uitdaging is om het weg te houden. Als we je al kunnen helpen dan…‘
Het boek gaat over een jong meisje dat kanker krijgt. En hoe ze hiermee omgaat. Het begint allemaal wanneer Sophie in het ziekenhuis is voor een aantal klachten. Ze heeft last van steken, een long vol vocht en ze is een paar kilo lichter. Ook heeft ze last van vermoeidheid en ademt lastig. Haar long moest worden leeggepompt. De zuster zei, dat wanneer het gelig was het een ontsteking was. Na het wegpompen van het vocht, wilde de dokter haar een weekje in het ziekenhuis hebben voor verschillende onderzoeken. Hij wilde onder andere haar weefsel onderzoeken. Een week later, op 26 januari zoals ze vertelt, kreeg ze te horen dat ze kanker heeft. Sophie en haar familie hadden gerekend om een infectie of een rare bacterie die ze had opgelopen tijdens een van haar reizen. Sophie vertelt over de woorden die ze nog herinnert van het gesprek met de dokter: Agressief, uitgezaaid, en zeldzaam. En de laatste zin: ‘Het is al een uitdaging om het weg te krijgen, maar de echte uitdaging is om het weg te houden. Als we je al kunnen helpen dan…‘

 

Ik vind het een heel goed boek, en heb het binnen 2 dagen uit gelezen. Omdat je weet dat het echt gebeurd is, ga je er ook over na denken. Het heeft bij mij echt indruk gemaakt.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Het duister dat ons scheidt

Na het lezen van dit boek dacht ik hier lang over na; Hoelang werken ingrijpende gebeurtenissen uit onze jeugd door in ons latere leven? Hoe kunnen kinderen zich wapenen tegen negatieve invloeden van volwassenen?…

Loes woont in een vredig dorp, waar ze samen met haar moeder en de Luco’s een oude pastorie bewoond. Loes is erg populair bij de andere kinderen. Iedereen kijkt tegen haar op en ziet haar als een held. Maar daar komt een einde aan als er een onbegrijpelijke moord wordt gepleegd en de moeder van Loes voor jaren de gevangenis in moet. De moord is nog wel op de vader van haar ‘verloofde’ Thomas. Hierna verandert alles. Loes wordt een verlegen en schichtig meisje. Haar vriendjes en vriendinnetjes vinden dit niet leuk. Ze willen de oude Loes terug. Ze denken dit te kunnen bereiken door Loes te pesten. Ze hoopten dat ze dan uit haar schulp zou kruipen en hen zou uitschelden en een knal zou verkopen. Maar dat lukt ze niet. Door al deze kleineringen wordt de kleine Loes alleen maar onzekerder en kruipt ze juist dieper in haar schulp.
Als Loes twaalf jaar is, komt haar moeder plotseling weer vrij. De relatie tussen Loes en haar moeder verloopt niet zo goed. Haar moeder en Loes worden door iedereen gepest vanwege de moord. Het wordt zo erg, dat ze besluiten naar een ander land te vluchten om daar verder te kunnen gaan met hun leven. Ze besluiten naar het eiland Lewis, bij Groot-Brittannië, te gaan. Loes leert Engels en krijgt daar nieuwe vrienden.
Als ze achttien is vertrekt ze naar Amsterdam om te gaan studeren. De Luco’s hebben gezorgd dat Loes haar eigen kamer krijgt die ook volgens hun stijl was ingericht. In de eerste dagen dat ze in Nederland is draait ze door. Ze denkt dat ze allemaal mensen van vroeger tegenkomt en besluit de opleiding niet meer te gaan doen. Ze kan niet slapen en vergrijpt zich dan aan de champagne. Ze beleeft dan de hele vreselijke nacht opnieuw; hoe ze uit het raam ontsnapte, hoe ze de vader van Thomas tegenkwam en hoe hun gesprek verliep. De dag erna blijkt dat ze bijna geen champagne gedronken heeft. Ze besluit haar moeder op te zoeken, hun gesprek verloopt niet vlekkeloos. Tijdens het gesprek gaat haar droom over die verschrikkelijke nacht verder; hoe ze opeens bang werd en haar potlood omhoog stak en hoe toen opeens de Luco’s aan kwamen rennen. En dat de Luco’s het voor haar hadden afgemaakt. Loes maakt haar moeder allemaal verwijten, maar uiteindelijk wordt het toch nog een normaal gesprek en komt alles tussen hen lijkt het weer goed.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De grot

De 43-jarige geoloog Egon Wachter is in Ratanakiri om een koffer drugs weg te brengen. Wanneer hij aankomt doet hij allerlei dingen om zoveel mogelijk op een toerist te lijken.
‘s Avonds gaat hij naar de parkeerplaats waar hij zijn afspraak heeft en geeft de koffer aan een vrouw.
Vervolgens gaat het over Egon als veertienjarige op jeugdkamp. Hij ontmoet daar Axel van de Graaf, met wie hij bevriend raakt. Ook ontmoet hij Marjoke
Egon komt Axel weer tegen als hij student is. Axel blijkt in het criminele circuit te zijn beland. Egon rondt zijn studie af en wordt aardrijkskundeleraar. Hij leest in de krant over een expeditie naar Brazilië. Maar om mee te mogen moet je veertigduizend gulden betalen. Uiteindelijk besluit Egon drugskoerier van Axel te worden en gaat hij naar Ratanakiri met drugs.
Daarna gaat het over een Nederlandse journalist, Michiel Polak, die in Ratanakiri is vanwege de moord op twee Nederlanders. Hij praat met de moeder van de vals beschuldigde Oum Phem. Een van de doden is Egon Wachter, de andere is een vrouw.
Vervolgens gaat het over Marcie, die als hobby stenen verzamelt. Ze begint hiermee een winkeltje dat failliet gaat.
Op een dag is Marcie verdwenen. Ze is drugskoerier geworden en zij was de vrouw aan wie Egon de koffer moest overhandigen. Zij is dus met hem vermoord. In haar jeugd heette Marcie eigenlijk Marjoke maar ze heeft haar naam in Marcie veranderd. Toen ze een jaar of veertien was ging ze naar hetzelfde jeugdkamp als Egon en Axel.
Vervolgens speelt het verhaal zich weer af in het jeugdkamp. Egon gaat wandelen en komt Marjoke tegen. Ze praten met elkaar over van alles. Daarna gaan ze bosbessen plukken. Egon wil met Marjoke gaan maar Axel komt ertussen en duwt een ander meisje naar Egon.

 

Ik vind het boek spannend omdat het onduidelijk is wat er gaat gebeuren. Bij de drugsaflevering weet je bijvoorbeeld niet of Egon betrapt wordt of dat hij veilig weg komt. Een ander voorbeeld van spanning is dat Axel negen jaar de gevangenis in gaat en dat je niet komt te weten of Egon hem ooit nog zal zien.
Ik vind het boek ook ingewikkeld omdat de volgorde van het boek heel onlogisch is en dingen heel raar verteld worden. Bijvoorbeeld is het erg moeilijk om te begrijpen hoe de relatie tussen Egon en Marjoke nou werkelijk is en hoe die ontstaan is.
Ik vind het boek ook ontroerend omdat het erg zielig is dat Egon en Marjoke nooit echt een echte relatie hebben gehad. Ze ontmoeten elkaar als ze veertien zijn en worden smoorverliefd op elkaar maar leidden daarna een leven zonder elkaar. Pas op het einde, tijdens de drugsaflevering, komen ze elkaar eindelijk weer tegen maar worden ze vermoord. Het is dus ontroerend dat ze nooit een echte relatie met elkaar hebben gehad.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.

Geplaatst in Geen categorie | 7 Reacties