Oeroeg – Hella S. Haasse

Oeroeg gaat over de vriendschap tussen een Nederlandse en een Indonesische jongen die op een plantage in Nederlands Oost-Indië samen opgroeien. Oeroeg is de naam van de vriend van de ik-persoon die elkaar al van jongs af aan kennen. Ze zijn onafscheidelijk. Op een dag gaat de ik-persoon samen met Oeroegs vader en nog een paar anderen het oerwoud in. Maar wanneer ze spelen op een oud vlot op een meer, begeeft het vlot het en worden ze onderwater getrokken. Oeroegs vader blijft vast zitten onderwater en verdrinkt.
Nadat Oeroegs vader was verdronken trok Oeroeg, die in hetzelfde huis als de ik-persoon woont, nu bij een ander gezin in. De tijd dat de twee naar de middelbare school zouden gaan brak nu aan. De vrienden werden nog meer van elkaar gescheiden want Oeroeg moest naar een andere speciale school voor inlandse kinderen. Ze proberen in deze tijd toch nog zoveel mogelijk bij elkaar te zijn. Dan krijgt de ik-persoon van het boek te horen dat hij terug naar Nederland zou gaan. Maar dit zou voorlopig nog uitgesteld worden. Na deze tijd groeien de vrienden steeds meer uit elkaar. De ik-persoon moet het contact behouden door hem te schrijven. Tegen het eind van het boek is de ik-persoon achttien jaar en heeft hij Oeroeg al een hele tijd niet meer gezien. Dan gaat hij terug naar Nederland. Onderweg naar Batavia, waarvan uit hij zou vertrekken, wordt de ik-persoon bedreigd door een inlandse jongen. Hij zegt dat hij weg moet gaan en is plotseling weer verdwenen. De jongen leek erg veel op Oeroeg, maar zou het zou het hem ook geweest zijn? Dan vertrekt de ik-persoon terug naar Nederland.

In het boek zitten veel beschrijvingen, wat soms te veel kant worden. Ook is het verhaal al oud, dus niet erg actueel meer. Wel brengt de laatste gebeurtenis een vraag naar boven die spanning opwekt.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De Grot – Tim Krabbé

In het eerste hoofdstuk leer je Egon Wagter kennen. Hij moet in Ratanak, de hoofdstad van de fictieve staat Ratanakiri een koffer met heroïne geven aan een onbekende koerier. Dit deel eindigt op het moment dat Egon wacht op het starten van de auto van de koerierster die zijn koffer in ontvangst heeft genomen.

Daarna ga je terug naar de tijd dat Egon 14 jaar was. Hij gaat naar een jeugdkamp in de Ardennen en leert Axel van de Graaf kennen. Axel is op zijn 14e al een persoonlijkheid die bijna zonder woorden mensen dwingt dingen te doen die ze helemaal niet willen doen. Hij handelt in soft-drugs. Egon wil vrienden worden met Marjoke, maar Axel vindt dat hij met een ander meisje om moet gaan.

Later zie je Egon terug tien jaar na zijn afstuderen, na een onderzoek in de Andes. Egon wil nog een keer mee met een grote geologie-expeditie. Dit kost 40.000 gulden, maar dat heeft hij niet. Hij besluit koerier te zijn voor Axel, die intussen in veel drugs handelt.

Oum Phen is de bedelaar die wordt onthoofd op beschuldiging van moord op twee westerlingen. Het bewijs tegen hem is een biljet van twintig dollar dat hij van Egon heeft gekregen. Ratanakiri heeft een Nederlandse drugskoerier onthoofd. Deze moorden laten ze op een roofmoord lijken, de werkelijke dieven zijn ‘verdwenen’ en Oum Phen wordt vermoordt. Een Nederlandse kennis van Egon Wagter, de journalist Polak, volgt samen met mensen van de Nederlandse ambassade het proces en de terechtstelling.
Marjoke is woont nu in Amerika en heeft een winkel met stenen. Vanwege geldproblemen gaat ze ook drugs dealen. Hierdoor komen ze elkaar weer tegen en worden ze later vermoord.
Het laatste hoofdstuk is een sprong terug in de tijd naar het kamp in de Ardennen. Egon Wagter en Marjoke Heffels zijn dol op stenen en dol op elkaar. Uren zijn ze bezig een dam te bouwen. Door Axel gaat Egon mee naar de zusjes Lanaken. Hij laat Marjoke staan.

Het boek loopt niet in chronologische volgorde, wat dit boek leuk en spannend maakt, omdat op het einde alle puzzelstukjes bij elkaar komen en het verhaal compleet is. Het is een spannend boek en leuk om te lezen!

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Het Gouden Ei – Tim Krabbé

In het begin zijn Saskia en Rex onderweg naar een huisje in de heuvels bij de Middellandse Zee. Onderweg naar de eerste overnachtingsplaats maken ze een tussenstop bij een benzinepomp. Bij de benzinepomp verdwijnt Saskia. Rex zoekt haar wanhopig, maar ze is en blijft onvindbaar.
Het tweede hoofdstuk speelt acht jaar later. Rex is op vakantie met zijn vriendin Lieneke. Tijdens een wedstrijdje volleybal op het strand besluit Rex dat -als Lieneke en hij winnen- hij haar ten huwelijk zal vragen. Ze winnen. Na het aanzoek praten ze voor het eerst samen over Saskia. Rex wil haar niet verruilen voor Lieneke, als ze plots terug zou komen, maar worstelt nog steeds met de vraag hoe Saskia zomaar in het niets kon verdwijnen. ‘s Nachts heeft Rex een nachtmerrie onder het uitroepen van ‘Gahd. Het gouden ei.’
Raymond Lemorne staat in hoofdstuk 3 centraal. Drie gebeurtenissen uit zijn leven worden beschreven. Hoe hij als zestienjarige van een balkon op de tweede verdieping afspringt en daarbij zijn arm en been breekt. Hoe hij vele jaren later een klein kind uit het water redt. En hoe hij zeer zorgvuldig een moord voorbereidt. De moord op Saskia, die hij ontvoert bij de benzinepomp.
In het vierde hoofdstuk doet Rex een laatste poging om Saskia terug te vinden. Hij plaatst advertenties in Franse kranten om achter het raadsel te komen. Nadat hij diverse onbetekenende reacties heeft gekregen, staat Raymond Lemorne plots voor hem. Lemorne vertelt dat Saskia dood is. Als Rex wil weten hoe ze is doodgegaan, moet hij hetzelfde ondergaan. Dit zal zijn dood betekenen. Rex, gekweld door het niet-weten, gaat met Lemorne mee. Ze rijden naar het benzinestation. Daar dwingt Lemorne Rex een slaapmiddel in te nemen, waarop hij vertelt hoe hij Saskia heeft ontvoerd. Rex valt in slaap. Wanneer hij wakker wordt, merkt hij dat hij levend is begraven. Hetzelfde lot als Saskia heeft hem getroffen. ‘Gaahd’, roept hij uit. Lieneke merkt in hoofdstuk 5 dat Rex spoorloos is verdwenen. Een tijd lang verschijnen de portretten van Rex en Saskia naast elkaar in de media, maar ze worden nooit meer gevonden.

Dit was een zeer spannend boek en je blijft maar doorlezen omdat ze hoofdstukken niet al te lang zijn. Het is zeker een boek voor mensen die niet zo van lezen houden omdat het dun is en erg spannend!

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Het Duister Dat Ons Scheidt – Renate Dorrestein

Het kleine meisje Loes groet op met haar moeder in een vredige buurt. In deze buurt wonen ook de Luco’s, twee mannen waarvan iedereen aanneemt dat zij kamerverhuurders zijn. Er komt ook een nieuwe jongen wonen, Thomas. Hij raakt bevriend met Loes. Loes haar moeder heeft vroeger een affaire gehad met de vader van Thomas. Zij weet niet wie de vader van Loes is, het kan een van de Luco’s zijn of de vader van Thomas. Als de vader van Thomas is vermoord, wordt de moeder van Loes hiervoor veroordeeld.
Het verhaal gaat verder op Engeland, waar Loes nu met de Luco’s woont. Later verhuist ze voor haar studie terug naar Nederland, Amsterdam, waar ze in een winkel Thomas tegenkomt. Verschrikt rent ze terug naar haar appartement.

Ik vond dit een erg leuk boek om te lezen. Het is spannend en je weet pas bij de laatste bladzijdes wat er nou precies gebeurt is. Het boek is niet al te ingewikkeld maar je moet wel blijven opletten.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Alleen Met Mijn Wereld – Wessel Broekhuis

Het verhaal gaat over de schrijver zelf, Wessel. Hij verteld over autisme, wat het is en hoe hij ermee leeft.
Het begint wanneer hij nog erg jong is. Zelf weet hij er bijna niets meer van, maar zijn moeder heeft alles bijgehouden in haar agenda. Eerst weten ze nog niet wat er met Wessel aan de hand is. Hij praat heel ‘deftig’ en heeft een obsessie voor dieren. Ook moet zijn dagelijkse wandel rondje in hetzelfde patroon, anders raakt hij van streek. Later blijkt dat Wessel het asperger syndroom heeft.
Hij verteld later hoe het nu met hem gaat. Hij heeft het een stuk beter onder controle. Ook heeft hij nu een nieuwe obsessie: Metal muziek. Hij weet er heel veel van en gaat naar veel concerten. Ook zingt hij in een Metal band.

Ik vond dit een heel erg leuk boek om te lezen. Het is leerzaam en interessant.
Het boek gaat over autisme, in het speciaal asperger, en hoe de schrijver met zijn autisme omgaat. Ik heb het boek heel snel uitgelezen omdat het op een leuke manier is geschreven en niet saai wordt. Een echte aanrader dus!

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Meisje Met De Negen Pruiken – Sophie van der Stap

Het boek gaat over Sophie. Ze gaat naar het ziekenhuis omdat ze last heeft van steken. Na een aantal onderzoeken blijkt dat ze een zeldzame vorm van kanker heeft, een tumor die aan haar long zit. Hierdoor is het moeilijk te verwijderen.
Je beleeft Sophie haar strijd mee, de chemokuren, haar contact met lotgenoten en haar persoonlijke leven. Ze krijgt en koopt 9 pruiken die ze namen geeft en bij elke pruik hoort een andere persoonlijkheid.
Uiteindelijk wint Sophie de strijd tegen haar ziekte.

Ik vond dit een bijzonder boek om te lezen. Er waren wat saaie stukjes, maar je blijft toch doorlezen omdat je wilt weten of ze het haalt. Het is makkelijk te lezen en daarom een goed boek voor de onervaren lezer, ook al is het wel een aangrijpend verhaal.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De Kleine Blonde Dood – Boudewijn Büch

In het boek lopen 2 verhalen door elkaar. Het ene verhaal gaat over Boudewijn en zijn gezin, het andere over Micky, het zoontje van Boudewijn en Micky.
In het eerste hoofdstuk gaat Boudewijn met een schoolreisje naar een speeltuin in de buurt van Nijmegen. Daar mogen de leerlingen ook een paar stappen in Duitsland zetten. Maar Boudewijn mag niet in Duitsland komen van zijn vader. Wanneer hij voor zijn vader een vlinder wilt vangen, komt hij op verboden gebied en wordt hij aangehouden door grenswachters, die hem terug naar de bus brengen. Als Boudewijn per ongeluk in zijn enthousiasme verteld dat hij in Duitsland is geweest, wordt zijn vader kwaad en trapt hij de vlinder kapot en zegt hij: “ik wil geen Duitse vlinders”. Zijn vader is namelijk van joodse afkomst en is voor de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland naar Nederland gevlucht, om tegen de Duitsers te vechten. Hij heeft hiervoor verschillende onderscheidingen gekregen, maar ging zich na de oorlog raar gedragen. Hij is heel fel anti-Duits, maar hij vindt aan de andere kant het harde militaire optreden geweldig.
Boudewijn’s moeder is Italiaans, zij probeert als haar man een woede aanval heeft hem te kalmeren en de rommel op te ruimen.
Aan de ene kant bewondert Boudewijn zijn vader voor dingen verzamelen, banden plakken, wandelen en praten, maar snapt zijn woede aanvallen niet.
Micky is het zoontje van Boudewijn en Mieke, die de voormalig Engels lerares van Boudewijn was en 14 jaar ouder is. Boudewijn was nog niet toe aan een kind, maar als hij merkt dat Mieke aan de drank is, neemt hij een deel van de verzorging op zich. Ze wonen samen met Fleurette en haar dochter. Nadat die twee het huis verlaten hebben, gaat hij met zijn vrienden mee naar Parijs, wat al eerder geregeld was. Hij vertrouwt Micky toe aan Gerda, de beste vriendin van Mieke, maar wel op voorwaarde dat ze hem niet aan Mieke geeft. Als hij terug komt blijkt dat Gerda hem wel aan Mieke gegeven heeft en hij is bij haar van de trap gevallen. Hij ligt in het ziekenhuis is coma. Boudewijn gaat eerst langs Mieke, daarna naar het ziekenhuis. Daar blijkt dat de val van de trap een secundair trauma was, Micky had een hersengezwel dat geknapt is en is klinisch dood. Na twintig dagen geeft Boudewijn toestemming de machines stop te zetten en overlijdt Micky. Boudewijn is de enige op de crematie en hun lievelingsnummer van de Stones wordt gedraaid.
In het laatste hoofdstuk worden een aantal herinneringen verteld die hij koestert. Ze gaan over fijne momenten met zijn vader Rainer en zijn zoontje Micky.

Ik vond dit boek niet geweldig om te lezen, maar het was wel interessant. Ook was het op sommige momenten moeilijk te volgen omdat alles door elkaar loopt. Het is niet al te makkelijk om te lezen dus geen boek voor mensen die niet van lezen houden!

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

100% Chemie – Doeschka Meijsing

Het boek gaat over de familie van de schrijfster, van zichzelf (de ik-persoon) tot haar overgrootmoeder, Maria Blumenträger, die nog in Duitsland woonde.
Maria Blumenträger leefde in de tweede helft van de 19e eeuw en begin 20e eeuw en heeft een hoedenatelier. Ze heeft zes kinderen, twee zoontjes en vier meisjes. Maar de zoontjes sterven al snel en blijven de meisjes, Bettina, Rosa, Elvira en Lina, over. Door de Eerste Wereldoorlog en een economische crisis is er bijna geen vraag meer naar hoeden. Hierdoor moet het atelier sluiten en hierna wordt er door de familie niets meet van Maria vernomen.
Bettina Bory, de grootmoeder van de ik-persoon, loopt als jong meisje op een dag weg van huis. Ze komt terecht bij een groepje zigeuners en wordt daarna door een vriend van de familie, Schlomo Nussbaumer, opgevangen. In de 20e eeuw wordt Bettina naar een kostschool in Miltenberg gestuurd. Als ze twintig is verlooft ze zich met een student uit Berlijn. Hij komt om in de Eerste Wereldoorlog en dan wordt Bettina’s zus, Rosa, naar Berlijn gestuurd om haar te troosten. Via Rosa komt ze in contact met de grootvader van de ik-persoon. In 1918 wordt Ilna geboren. Als haar moeder sterft krijgt Bettina een vogeltje van haar vader en vertrekt naar Nederland. Bettina sterft jong.
Haar dochter Ilna krijgt kinderen en dus ook de ik-persoon.

Ik vond dit een leuk boek om te lezen. Soms was het wat ingewikkeld geschreven en qua taalgebruik, maar het verhaal zelf was leuk en je wilt steeds verder lezen. Het is niet in chronologische volgorde geschreven, dus soms moet je even omschakelen. Vooral in het begin was dit erg lastig en was de stamboom nog niet helemaal duidelijk en komen er namen voorbij waarvan je niet begrijpt wie het zijn. Ook moet je goed je hoofd erbij houden omdat je het anders niet meer snapt.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Leesautobiografie

Vroeger werd veel in dieren boeken voor gelezen, helaas herinner ik mij het niet meer. Een paar boeken waar ik in voor gelezen werd heb ik nog steeds zoals, Jip en Janneke en Pluk van de pette flat. Ik begon zelf met lezen toen ik in groep 3 zat. Op school zat ik vaak te lezen. In de middenbouw kan ik mij niet zo goed meer herinneren wat voor boeken ik heb gelezen. Ik de bovenbouw ben ik de Hoe overleef ik boeken gaan lezen en boeken van Carry Slee. Nu lees ik eigenlijk van alles wat. Als het verhaal mij leuk lijkt en als ik de schrijver een beetje ken ga ik het lezen.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.

Geplaatst in Geen categorie | 1 reactie