Vierde deel gelezen

Het vierde deel van het boek was spannendst. Het is Nieuwjaar en Steffie heeft nog niks gehoord van Sven. Ze heeft ook geen brief van haar ouders gekregen. Een paar dagen later kreeg Steffie een brief van haar ouders. Haar ouders zouden naar Amerika gaan, maar het werd afgelast. Haar moeder werd plotseling heel ziek. Ze moest naar het ziekenhuis en daar kregen haar ouders te horen dat haar moeder een dubbele longontsteking heeft. Steffie heeft nog een oogje op Sven, maar hij niet op haar. Sven heeft een geheime liefde. Hij gaat elke week naar het café toe waar Irja werkt. Zo heet ze. Als Steffie erachter komt wilt ze meteen weg uit de doktersfamilie. Ze pakt haar spullen in en gaat weer bij tante Marta wonen. Later die week krijgt ze bezoek van Maj en Hedvig Bjork. Ze willen dat ze weer terug komt naar Gotenburg. Ze weigerde het, maar ze konden haar toch overhalen. Steffie woont voorlopig bij Hedvig Bjork maar na de vakantie mag ze bij Maj wonen. En Sven…. die ziet ze af en toe wel voor haar school staan. Ze praten soms met elkaar bij de lelievijver.

Mijn vraag:

1.  Komt het nog wel goed met haar moeder?

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Derde deel gelezen

Het derde deel van het boek het boek vind ik spannend. Steffie is met Harriet en Lilian naar de bioscoop geweest. Eigenlijk mag ze helemaal niet naar de bioscoop omdat ze staat ingeschreven bij de Pinkstergemeente op het eiland. Ze zijn daar streng gelovig. Jammer genoeg kwam Steffie een vrouw tegen. Die vrouw werkte bij de postkantoor op het eiland. Ze verteld altijd alles door. Steffie kreeg flink op haar kop toen ze in het weekend terug ging naar het eiland. Eigenlijk zou ze verbannen  moeten worden. Omdat ze nog jong is laten ze het bij een waarschuwing. Ze heeft weer een brief van haar ouders gekregen. Het gaat niet zo goed met haar ouders. Haar moeder werkt in een fabriek en moet veel langer lopen, omdat Joden niet met de tram mogen. Ze staat aan het eind van de middag uren in de rij voor bedorven vlees en verrotte groente. Haar vader moet ook ver lopen naar zijn werk.

Mijn vragen:

1. Kunnen haar ouders nog wel doorwerken?

2. Moeten alle Joden weg uit het land?

Ik denk dat haar ouders niet zo lang meer kunnen doorwerken. Vooral haar moeder niet. Zij moet ver lopen en dan nog heel lang wachten voor bedorven eten. Haar vader kan nog wel doorwerken al moet hij ook ver lopen. Alle Joden moeten geloof ik weg uit het land of ze worden naar concentratiekampen gebracht.

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Tweede deel gelezen

Het tweede deel van het boek vond ik treurig en romantisch. Steffie wordt uitgenodigd voor een diner met de doktersfamilie. Steffie dacht dat ze als gast ontvangt zou worden tijdens het diner, maar ze moest meehelpen met het bedienen. Dat vond ze al erg genoeg. Het ergste was dat Sven haar negeerde. Ze heeft een leugen verteld aan haar klasgenoten Harriet en Lilian. Steffie heeft gezegd dat Sven haar vriendje is en dat ze iets met elkaar hebben, terwijl dat niet zo is. Later kreeg Steffie een brief van haar ouders uit Wenen. Het gaat redelijk goed met haar ouders. Ze hebben geen elektriciteit, dus ze moeten zuinig doen met hun lampen. En ze willen dat Steffie goed voor Nelli zorgt.

Mijn vragen:

1. Krijgt Steffie problemen met Sven, omdat ze verteld heeft dat hij haar vriendje is?

2. Wil Steffie wel wonen bij de doktersfamilie?

Ik denk dat Steffie wel problemen gaat krijgen met Sven, omdat hij er toch wel achterkomt. Maar ik denk ik ook dat Steffie weg wil bij de doktersfamilie. Ze behandelen haar als een werkster en ze ze moet meestal in de keuken eten. Sven neemt het vaak ook op voor haar maar dat is genoeg.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Eerste deel gelezen

Het eerste deel vind ik best wel spannend. Steffie woont bij de doktersfamilie. Ze vindt het vooral leuk als Sven in de buurt is. Op de middelbare meisjes school heeft ze een nieuwe vriendin genaamd Maj Karlsson. Maj zit in haar klas en Alice ook. Op een dag ging de klas van Steffie op excursie. Ze moesten insecten vangen en planten zoeken voor hun herbarium. Toen Steffie platen aan het zoeken was zag ze Alice overgeven.  Ze mocht het aan niemand vertellen dat Alice overgeefde.

Mijn vragen:

1. Waarom mocht Steffie aan niemand vertellen dat Alice overgeefde?

2. Heeft Alice iets te verbergen?

Ik vermoed dat het thuis bij Alice slecht gaat. Misschien hebben haar ouders geen geld om eten te kopen. Daarom eet ze  geloof ik niets op schoolt tijdens de pauzes. Er is geloof iets aan de hand thuis. Daarom is ze elke dag pissig en zit ze altijd alleen in pauzes.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

De lelievijver

De lelievijver. Annika Thor heeft dit boek geschreven. Als ik naar de kaft kijk, zie ik een meisje op een bank. De bank staat langs een vijver en die meisje leest een brief. Ik denk dat die brief van haar ouders komt, omdat ik al eerdere boeken van Annika Thor heb gelezen. Daarin komen er brieven voor van ouders. Ik denk ook dat de lelievijver een plaats is waar ze vroeger altijd kwam. Dit verhaal gaat denk ik over een meisje die bij een andere familie moet wonen. Misschien is er oorlog in haar land en moet ze in een pleeggezin wonen. Ze krijgt elke maand wel een brief van haar ouders.

Mijn vragen:

1. Wat is er zo bijzonder aan de lelievijver?

2. Overleven haar ouders de oorlog wel?

Samenvatting achterkant van het boek:

Steffi en Nelli moeten weg uit Zweden omdat er daar oorlog is. het is veel te gevaarlijk. Ze worden eerst naar een eiland gestuurd waar ze worden opgevangen door een pleeggezin ( Een eiland in zee). Na de zomervakantie verhuist Steffi naar Gotenburg waar ze tijdens de middelbare-schooltijd zal wonen bij de doktersfamilie die ze die zomer op het eiland heeft leren kennen. Dat betekent dat ze haar zusje maar 1 keer per maand kan zien. Aan de andere kant is ze elke dag in de buurt van Sven, de zoon van de dokter met wie ze in de vakantie lange wandelingen  over het eiland heeft gemaakt.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Vierde deel gelezen

Het vierde deel van het boek was het spannendst, want Anouk ging met Max mee naar zijn huis om liedjes te bedenken. Maar het liep heel anders. Ze kusten elkaar, maar Anouk dacht meteen aan haar beste vriendin Laura. Ze had spijt dat ze hem kuste, en daarom zei  ze dat tegen Laura. Laura was woedend en had Anouk geslagen. De volgende dag was de opa van Anouk naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij een hartaanval had gekregen. Gelukkig kwam het later weer goed met de opa van Anouk en ook met Laura en Anouk. Ze wilden wraak nemen op Max door hem te vermoorden met zwarte magie. Ze waren daarom die avond naar het crematorium geweest.  Laura las een spreuk voor die Max zou vermoorden. Tot hun grote spijt was hij niet dood. Maar toen ze repeteerden kreeg Max een elektrische schok. Hij lag doodstil op de grond. Gelukkig was hij niet dood, maar bewusteloos geraakt. Anouk had gewenst dat Max niet dood zou gaan. Ze vond hem nog steeds leuk, en hij haar ook.

Hoe loopt het verder met Anouk en Max? 

Waarom gingen ze naar het crematorium toe om de spreuk te zeggen, en bleven ze niet thuis?

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Derde deel gelezen

Het derde deel van het boek vond ik best eng. Anouk en Laura probeerden de geest van opa’s geheime liefde op te roepen. Laura maakte een voodoo pop van De Wild ( Hun Engels docent). Ze stak met een potlood in de voodoo pop en brak het been. Maar als De Wild de volgende dag op school komt zit zijn been in het gips. De Wild zegt dat het komt, omdat hij zijn teen erg hard stootte. Anouk is smoor op Max, maar Max denkt er anders over. Hij vindt Laura een stuk en flirt met haar. Anouk probeert Max jaloers te maken door met Joost (Een band lid van Max) om te gaan.

1. Is het toeval dat De Wilds been gekneusd is?

Ik denk niet dat het toeval is, want de volgende dag was de been van De Wild gekneusd. Ik geloof niet in voodoo poppen. Maar het kan wel zijn dat het wel echt kan gebeuren.

 

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Tweede deel gelezen

Het tweede deel van het boek vond  ik spannender en interessanter. Anouk ging naar haar opa en vertelde over Max. Ze vertelde dat hij in een band speelt. Haar opa had als door dat ze smoor op hem was. Toen Anouk tegen Max zei dat hij met zijn band in haar opa’s garage mochten repeteren was hij dol enthousiast. Anouk vond Max veel leuker dan Laura. Maar toch probeerde Laura de aandacht te trekken van Max door te roken, terwijl ze nooit rookt.

1. Waarom mocht de band van Max in de garage van Anouks opa repeteren en spelen?

2. Is de opa van Anouk blij dat ze Max leuk vindt? Zo ja waarom?

Ik weet dat Anouk heel erg erg verliefd is op Max. Ze wil meer indruk maken door de garage van haar opa te laten gebruiken als een plek waar de band van Max kan repeteren. Ik denk dat de opa van Anouk niet blij is dat zijn kleindochter Max leuk vindt, omdat hij alcohol drinkt en rookt.

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Eerste deel gelezen

Ik vond het boek in het eerste deel raar, want het konijn van Anouk was overleden. Na drie weken maakten Laura en Anouk het graf open om te kijken of het konijn ondertussen veranderd was in een ander dier.   Het konijn was weg.

Mijn vragen zijn: 

1. Wie heeft het konijn weggehaald?

2. Waarom heeft diegene het konijn weggehaald?

Ik vermoed dat het konijn weggehaald is door de moeder van Anouk, omdat ze nieuwe bloemen wil planten in de tuin op de plek van het graf. Ze wist niet dat het konijn daar lag begraven.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Moordmeiden

Dit boek heet Moordmeiden. Mirjam Mous heeft dit boek geschreven. Als ik naar de kaft kijk, denk ik dat dit boek over veel meisjes gaat. Op de kaft zie ik een meisje dat heel boos kijkt en ik zie een vlinder. Ik weet niet waarom die vlinder er bij staat, maar ik denk dat ik wel weet waarom dat meisje boos is. Ze is denk ik boos, omdat er iemand haar of een familielid vermoord heeft. Daarom wil ze met een groep meiden wraak nemen en diegene vermoorden.

Mijn vragen zijn:

1. Waarom staat er een vlinder op de kaft?

2. Word er ook echt iemand vermoord? Zo ja waarom? 

Samenvatting van de achterkant:

Anouk en Laura zijn al beste vriendinnen sinds de kleuterklas. Maar dan komt er bij hen op school een nieuwe jongen. Hij heet Max. Max is cool, heeft donkere krullen, speelt in een band en is een stuk. Dat vindt Anouk, maar Laura ook……


 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Geen categorie | 3 Reacties