De vierde man

Titel: De vierde man
Auteur: Gerard Kornelis van het Reve
Uitgeverij: Elsevier Manteau
Jaar van uitgave: 1981
Plaats van uitgave: Amsterdam
Pagina’s: 152

Kort samenvatting:
Verteller van het boek is Gerard Reve. Hij voert gesprek met zogenaamd Ronald en vertelt hem over zijn relatie met een weduw.  Het verhaal springt terug in de tijd. Hij is nu zijn boek aan het voorlezen aan een grote groep mensen voor geld. Daar leert hij een vrouw die Christine heet kennen. Na tijdje spreken met haar, nodig zij hem om bij haar te overnachten. Dat overnachting eindigt in de bed van Christine en Gerard en Christine hebben seks. In diezelfde nacht heeft Geaard een rare droom gehad. Iemand heeft hem gewaarschuwd en hij zag duidelijk een kast. De droom vond hij niets zeggend. De volgende dag ontdekt Gerard een brief waaruit blijkt dat Christine een minnaar heeft. In de brief ziet Gerard ook een foto. Hij wordt verliefd op Herman en wilt hem graag van Christine afpakken. De volgende keer komt Gerard weer terug naar het huis van Christine om op het huis te letten, want Christine gaat naar Duistland.  Gerard weet Christine te manipuleren dat ze besloot om terug met Herman thuis te komen. Christine is weg. Gerard past op het huis. Hij vind het saai om alleen te zijn. Hij is op zoek naar een jongen. Hij benadert een jongen bij de bioscoop. De jongen heet Laurens. Hij heeft Laurens naar huis uitgenodigd. Laurens gaat mee met Gerard naar huis van Christine. Daar hebben ze seks. Terwijl Gerard aan het vrijen was zag hij een sleutel liggen. De sleutel paste in de kast slot. In de kast vond hij krantenartikelen over Christine’s dode vriendjes. Gerard was bang en ging weg uit het huis van Christine.  Het tijdlijn springt terug naar het gesprek tussen Gerard en Ronald. Het bleek dat Christine een heks was en die Herman is doodgegaan door de auto ongeluk. Ronald gelooft in het verhaal van Gerard niet.

 

Persoonlijke mening:
Ik vond het verhaal niet echt boeiend. Het verhaal ging er nergens over. Het is wel een roman waarin homoseksualiteit en biseksualiteit belicht wordt. Maar verder heeft het geen andere betekenissen. Ik vond Gerard in dat verhaal een beetje sociopaat. Hij manipuleerde mensen als echt iemand die veel van emoties weet, maar heeft die nog nooit ervaren. Ook leekt het alsof hij een grote ego heeft. Ik vond Gerard in het verhaal niet sympathiek.  Maar een ding doet hij wel goed: hij doet alles wat hij wilt. Dat is wel iets om te bespreken. Ik vond het boek wel boeiend omdat ik vraag kreeg waarop ik nog geen antwoord heb gevonden. ”Is een egoïst zijn goed of slecht?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>