Erik of Het klein insectenboek

Titel: Erik of Het klein insectenboek.
Auteur: Godfried Bomans.
Uitgever: De Boekerij
Plaats: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1941.
Pagina’: 174.

Samenvatting:
Erik heeft de volgende dag toets en hij ligt op zijn bed om zo naar te gaan slapen. De toets gaat over insecten en hij heeft alles uit zijn hoofd geleerd. Het gevoel dat er iets bijzonders zal gebeuren kan hem niet ontsnappen. Opeens zit hij dat schilderij levend is. Alle personen uit de schilderij beginnen gespreken met Eric. Hij wilt weten wat er in de schilderij die naast zijn bed hangt. Hij wordt zo klein dat hij in de schilderij past. In de schilderij zelf wordt hij nog smaller tot hij net zo’n grootte heeft als een insect.

Hij ontmoet een wesp en die neemt hem naar zijn huis om wat lekkers te gaan eten. Wespen maken Erik duidelijk dat het erg belangrijk van adel te zijn.   Echter gaat Erik gedicht over een bei voortdragen waardoor wespen hem minder zien zitten. Vervolgens gaat Erik een broomvlieg bespelen, waardoor het vlieg sterft. Hij trekt verder omdat wespen niet langer met hem willen omgaan.

Hij wordt op de rug van een hommel vervoert naar een hotel wiens eigenaar een slak is. In de hotel wonen veel dieren, die interesse in hem hebben. Erik weet veel van die dieren af. Dieren zien Erik hoog zitten en vragen hem wat ze moeten doen, waarop Erik antwoordt hun instinct te vertrouwen. Later gaat Erick terug naar de wereld van insecten op de rug van een vlinder. Toch verlaat vlinder Erik, omdat vliender een vrouw heeft gevonden. Erik is weer alleen.

Hij moet zich verdedigen met een dennennaald omdat insecten zijn niet meer lief tegen hem. Toen hij zwarte weduwe tegenkomt dood hij haar. Er komen doodgravertjes die spin begraven en Erik was ook bijna begraven. Doordravertjes lieten Erik bij hun eten en hij komt erachter dat doodgravers weten waar de lijst van het schilderij is.

Erik gaat met behulp van een worm terug naar het oppervlakte. Worm beweert dat wormen beter wie dan ook zijn, omdat ze blind zijn maar kunnen alles wat een andere kan. Worm heeft echter hulp van Erik nodig omdat het in de knop is geraakt. Een mier die net naast wandelde heeft zijn hulp aangeboden.

Erik rijst op de rug van de mier naar zijn kolonie. Erik probeert alle dieren terug tot de werk te krijgen omdat die zijn gestopt met werken zijn. Erik wilt dat de mieren de worm naar hem brengen, maar mieren hebben het anders begrepen en hebben de worm in veel stukjes naar hem toe gebracht. Hij ging met de mieren samen een lijst zoeken. Toen hij bij een veldslag komt is er een andere mieren leger. Gevecht uitbreekt in Eriks ogen wordt iets gespoten. Erik wordt echter wakker en realiseert dat hij naar school moest. Op de toets schrijft hij allerlei ervaringen die hij in de droom heeft beleeft. De juf liet hem nablijven waardoor hij besluit om met die kennis niet te delen. Hij gebruikt het als hij ouder is.

Wat ik van het boek vond:

Het is een leuk boek om inderdaad te zien hoe je mensen in groepen kunt indelen. Ik vind het ook heel stoer van zo’n jongetje in de wereld vol insecten zo rond te gaan. Hij is alleen in deze wereld, maar toch is hem gelukt om te overleven. Hij heeft veel vrienden gemaakt, maar ook heeft hij verschillende gevaren ontweken. Hij is een dapper jongen. Dat vind ik belangrijk. Het is een goed boek, om te begrijpen dat de wereld valt te ontdekken en jij moet maar dapper zijn om niet bang te zijn om je doelen nastreven. Het leert ook dat er zijn veel verschillende soorten mensen, die meestal zich boven anderen zetten, maar dat eigenschap hebben wij helaas allemaal. Mensen die menen die ze het niet hebben zijn leugenaars.

Het boek is een aanrader voor iedereen. Dus iedereen lezen wat ik weet beter wat jij moet doen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>