Kinderjaren

Titel: Kinderjaren
Auteur: Jona Oberski
Uitgeverij: BZZTôH
Jaar van uitgave: 1986
Plaats van uitgave: ’s-Gravenhage (Den Haag)
Pagina’s: 104

Kort samenvatting:
Het boek vertelt ons verhaal over een jongetje van Joodse afkomst. Hij woont in Amsterdam met zijn vader en moeder. Hoe verder jij in het boek komt hoe meer is er te lezen over de Jodenhaat. De kruidenier weigert nog wat te verkopen aan hen. Nu moet hij een Jodenster dragen. Vrijwel weinig bladzijdes verder worden ze naar Weterbork gestuurd, waar ze zware werk moeten verrichten. Moeder vertelt het jongetje niet waarom ze hun huis uit moesten en waarom ze zijn hier beland zijn. Dat doen ze natuurlijk om hem te verdedigen. Zijn vader moet heel zwaar werk verrichten waardoor hij ziek wordt. Ze hebben met een wachter afgesproken dat op de verjaardag van zijn vader het jongetje en zijn moeder zijn vader mogen zien. Zijn vader wordt echter ziek na een poosje tijd. Het gaat veel slechter met de vader en dokters zeggen dat hij zal sterven. Het jongetje en zijn moeder mogen afscheid van zijn vader nemen. Ze worden naar een andere kamp vervoerd. Maar ze bereiken de kamp niet omdat de russen hun redden en nemen alle Duitsers mee. Ze worden dus bevrijd. Moeder wordt ziek en sterft. Het jongetje wordt door Trude geadopteerd. Trude is de vrouw die hem al kende voor de kamp.

Persoonlijke mening:

Wat ik van het boek verwachte?

Ik verwachte niet veel van dat boek, omdat het leek mij een leuk beginnetje van mijn literatuur avontuur. Maar het boek bleef veel boeiender dan ik had gedacht. Het bleek veel emoties in mij op te roepen. Ik was boos, verdrietig en opgelucht.

Boos was ik om het kind. Hij is nogal dom, vond ik. Hij begreep echt niks. Hij denkt dat ze zijn op rijs naar palestina. Zijn vader lag te sterven, maar hij is vergeten om het door te geven aan zijn moeder. Nou dat is heel indrukwekkend, zou ik zeggen. Natuurlijk wilt hij bij groter kinderen horen, maar die grotere kinderen zijn niet zo groter als jij men mag denken. Ze zijn net zo debiel als de hij zelf. Ze vonden het normaal om het arme kindje zijn leven laten riskeren om te bewijzen dat hij erbij hoort. Hij kond door de wachter zijn geschoten, maar gelukkig liep het goed af.

Toen probeerde me in te leven in dat onwetend ziel. Ik begreep dat hij maar klein is. Oh, hoe erg het was voor joden. Wat zijn vader en zijn moeder moest doormaken. Het is niet te omschrijven. Gelukkig is het boek positief beëindigd.  Nou, soort van. Hij leeft en mag nog alles doen in zijn leven. Toch is zijn moeder en vader dood. Het is hoe jij het bekijkt.

Dit boek is niet een boek waar jij wat van zal leren. Het is een verhaal dat uitgesproken moest zijn.

Jona Oberski vertelden ons verhaal die we al vaker gehoord hebben , maar dan van een bijzondere perspectief.

Het hoort zeker naast “Het Achter Huis” in de boeken kast. Het is zeer aanbeloven om dat boek eens te gaan lezen, als jij een compleet beeld wilt van de tweede wereld oorlog krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>