Het achterhuis

Title: Het achterhuis
Auteur: Anne Frank
Uitgever: Uitgeverij Bert Bakker
Jaar van uitgave: 1997
Plaats van uitgave: Amsterdam
Pagina’s: 303

Krot samenvatting:
Meisje genaamd Anne Frank moet met haar familie schuilen. De schuil plaats delen ze met familie van Dan en tandarts Dussel. Anne Frank schrijft in haar dag boek dagelijks wat in het Achterhuis gebeurt in de vorm van briefen aan haar denkbeeldige vriendin Kitty.  Er gebeurt van alles in het achter huis. Gewoonlijke dingen in een bijzonder huis. Ruziën tussen ouders. Onbegrip voor eigen moeder. Verliefd zijn. Maar toch op een dag worden ze ontdekt en naar concentratie kampen vervoert. Daar stierf de familie van Frank behalve Otto, die Anne Franks dagboek liet publiceren.
Persoonlijke mening:
Het verhaal draait over een meisje met de naam Anne Frank. Zij is een joods meisje die geboren is vlak voor tweede wereld oorlog. Haar dag boek heet Kitty en het is haar enige echte vriendin.  Niet dat ze geen vriendinnen heeft,  ze is  juist heel erg sociaal, maar haar zorgen deelt ze liever met Kitty. Familie Frank gaat schuilen, omdat het niet meer veilig is voor joden. Hier begint het verhaal. Hier gaat Anne van alles door staan. Van woede tot liefde. Van begrip tot verwaring. Ze is een meisje dat hoort wereld te ontdekken, maar de wereld is gevangen door het achterhuis.

Ik was persoonlijk neutraal toen ik het boek begon te lezen. Ik wist dat ze pas jong is en kan allerlei gevoelens hebben. Ze is verwart en helaas heeft ze niemand die dat merkt. Maar emotie die ik gevoeld had toen ik dat boek las was woede. Ik was boos op elke volwassene die in dat huis was. Ze waren allemaal eigenwijs. Ik vind het onbegrijpelijk. Waarvoor zijn al die ruziën? Ik dacht bij mij zelf: jullie zijn allemaal joden en zijn beland in het zelfde situatie. Is liefde niet genoeg? Gewoon voor elkaar zorgen is dat niet genoeg in dat achterhuisje? Waarvoor dienen al die conflicten. De realiteit was dat ze dood aan het ontsnappen waren en met dat tijd moet jij juist met elkaar zijn en niet alleen.

Het boek is zeker aan te raden voor jonge mensen die alle wereld tot hun beschikking hebben en hebben dat nog steeds niet door hebben. Anne Frank zou alles geven om nogmaals door een park te wandelen. De waarde van vrijheid is in dat boek goed gevangen. Lezen dus!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>