Werther Nieland

Titel: Werther Nieland
Schrijver: Gerard Kornelis van het Reve
Uitgever: G.A. VAN OORSCHOT/AMSTERDAM
Jaar van uitgave: 1970

Kort samenvatting:

De 11 jarige Elmer ontmoet  Werther Nieland bij zijn vriend Dirk. De volgende zaterdag gaat Elmer bij Werther op bezoek. Elmer wilt samen met Werther een club gaan oprichten. Dirk wordt ook uitgenodigd, maar wordt als snel met geweld uit de club gezet. Volgende dag wordt er bij Elmer thuis zitting van de club gehouden, waarop de zus van Elmer, Martha, is ook uitgenodigd. Ze vinden het te weinig leden en willen toch Dirk terug hebben. Later ontstaat er ruzie waardoor Elmer iedereen uit de club zet. Elmer is weer alleen. Maar er komt een nieuwe jongen in de buurt, waardoor Elmer weer kans op een vriend hebt. Elmer ontmoet Maarten. Zij gaan met elkaar spelen. Maarten is gek op wetenschap, maar toch weet hij er niets van en doet alsof hij wat er van weet.  Elmer gelooft niet dat  Maarten diverse goede ontwerpen kan maken, maar kan het niet bewijzen en zegt niets aan Maarten. Maarten en Elmer vinden een grammofoon bij de meer. Elmer zegt dat hij nu van hem is. Maar een grotere jongen dan Elmer komt de tegendeel bewijzen en pakt de grammofoon van Elmer af. Elmer wilt dergelijke kwesties later voorkomen en richt de Nieuwe Leger Club op, waaraan Maarten heeft geen behoefte. Maarten vind twee mans club stom idee en wilt niet meer met Elmer omgaan. Elmer is weer alleen. Op een dag ziet hij op straat een raar dansende vrouw. Dit blijkt moeder van Werther zijn. Zij wordt door twee vrouwen naar haar huis gedragen. Elmer beslist een brief aan Werther te schrijven, waardoor hij weer met Werther afspreekt. Na een leuk dag met Werther te hebben gehad, wordt hij door de moeder van Werther naar huis uitgenodigd. Elmer merkt weer dat de moeder van Werther zich raar gedraagt. De vader van Werther vertelt Werther dat hij en Martha met Tante Truus naar het circus gaan. Elmer mag ook mee. Tante Truus vertelt Martha en Werther dat hun moeder overspannen is en dat ze bij haar voor een tijden gaan wonen. De circus blijkt niet geschikt voor kinderen zijn en ze gaan weg. Later gaat Elmer met Werther naar zijn oom en tante. Een week nadien is het huis is leeg en Elmer is weer alleen.

Wat ik van het boek vond:
Gerard van het Reve schrijft graag over “een jonge ik-figuur dat tegen de volwassenwereld aankijkt”. (Zie: de ondergang van de familie Boslowits). Maar hier weten wij wat meer van het jongetje Elmer genaamd. Hij is heel erg eenzaam. Maakt moeilijk vrienden. Ik vind dat het niet zo moeilijk te verklaren. Hij is namelijk sadistisch en een goed voorbeeld van persoon die later dictatuur goed zal keuren. Ik vond het smerig toen ik las hoe hij stekelbaarsjes onthoofd. Hoe hij de kat in de doos voor paaruurtjes verstopt en vervolgens van de trap laat afrollen. Ik was woedend op hem en dacht bij mij zelf: waar kijken de ouders naar. Maar dat is effe niet belangrijk.

Hij is eenzaam door de manier waarop hij met mensen omgaan. Hij wilt graag clubjes opstarten, maar wordt altijd de allermachtigste voorzitter die niemand moet tegenspreken. Hij heeft een keer een jongen geslagen omdat hij verdacht was van spioneren. Natuurlijk die verdachten net zo waar waren zijn als die van meneer Stalin, maar dat boeide Elmer niet.

Het is een boek dat aller slechte emoties in je oproept. Als jij eenzaam bent, lees maar naar dit boek, misschien kom je achter waarom je eenzaam bent. Verder is geen aanrader. Walgelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>