Van den vos reinaerde

De meest voorkomende fout is een vos vertrouwen. Dat is een sluw dier dat uit elke problemen droog kan komen. Het is ongeloofwaardig hoe Reinaert, de vos in het boek van den vos Reynaerde, iedereen weet te bespelen als een muziekinstrument. Reynaerde was door de koning uitgenodigd bij het hof om voor al zijn daden te boeten. Om Reynaerde te halen was Bruun de beer naar hem toe gestuurd. Reynaerde weet krachtig maar dom beer in de val te brengen. Reynaerde weet heel goed dat Bruun de beer houd van honing. Daarom verteld Reynaerde over de honing dat in een boom zit. Honing verslaafd Bruun de beer gaat gelijk in de boom kijken. Omdat beer niet in de beste vorm van zijn leven is, blijft hij in de boom vast zitten. Boer zag dat en kwam met de hele dorp op hem af. Beer bleek goed te kunnen rennen en is ontsnapt aan de boze dorp mensen. Bij de koning heeft Bruun de beer alles wat gebeurd uitgelegd. Koning heeft besloten om Tybeert de kater naar Reynaerde te sturen. Met tegenzin kwam Tybeert naar Ryenaerde. De vos bleek goed op de hoogte te zijn over de kuikentjes op de boerderij en heeft dat Tybeert verteld. Wat Reynaarde Tybeert niet verteld heeft is dat daar een val is. Tybeert trapt in de val. Boze naakt naar benden komend pastor sloeg op hem af. Tybeert beet één van de ballen van pastor af. De neeft van Reynaarde Gimbeert wordt als laatst naar Reynaarde gestuurd, die hem overtuigt om mee naar de koning te gaan. Reynaarde luistert naar Gimbeert. De koning besluit om de vos op te hangen. Terwijl de wolf Izengrijn gin de galg halen, heeft Reynaarde koning verteld over de samenzwering van de koning zijn vader, Izengrijn en Bruun de beer willen hem afzetten. Hij verteld koining over de schat dat deze drie gevonden hebben, maar de vos heeft het van hen gestolen. De koning werd door zijn vrouw overgehaald om naar de vos te luisteren, en liet hem vrij. Vos heeft de koning verteld dat hij op pelgrimstocht wil. De koning stemt in met de plannen van de vos, maar stuurt met de vos Cuwaert en Belijn. Toen Reynaarde met de Cuwaert naar zijn huis liep om zijn vrouw op te halen, beet Reynaard Cuwaert dood. Hij heeft het hoofd van Cuwaert in een de tas gedaan en met Belijn naar de koning gestuurd. De koning wat er in de tas lag en begreep gelijk dat hij in de val is getrapt.

Deze verhaal was rond 1180 geschreven, maar geschreven in 1400. De taal die in het boek gebruikt wordt is heel moeilijk. Voor een niet-nederalds opgevoed jongen zoals ik, was het best een klusje om het boek af te lezen. Ik herlas het drieduizendvijfhonderdenvijf keer en toch snapte ik het niet helemaal. Maar uiteindelijk is het goed verhaal dat concrete dingen bekritiseert.  In het boek werd adel als dom en niet bevoegd om zijn taak te verrichten in het licht gebracht. De geestelijkheid was ook in het boek bekritiseerd, omdat pastor hypocriet is en doet niet wat zijn geloof van hem verwacht. Hij heeft een vrouw en een kind. Het volk was al dom in het boek beschreven. Toen het volk op de beer af kwam, sloegen ze hem met alles wat ze konden vinden.

Het boek heeft veel diepere lagen en is moelijk om te lezen. Voor een beginnende lezer is geen aanrader, maar voor een ervaren het is een mooi boek om te puzzelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>