Recensie Hersenschimmen

Herschimmen van Bernlef is een boek dat aandachtig gelezen dient te worden. Doet men dit niet dan is het, naar mate het boek vordert, moeilijk om het verhaal te blijven volgen. Bernlef heeft het goed klaar gespeeld om in de gedachtegang van een dementeert persoon te kruipen en dit heeft hij op een juiste manier verwoord.

Er is een verfilming geweest van dit boek, wat naar mijn mening aangeeft van welk kaliber dit boek is. Het verhaal begint nog duidelijk, de gedachtengangen van de hoofdpersonen zijn duidelijk, wat er in de omgeving van de hoofdpersonen is duidelijk enz.

Geleidelijk aan wordt die allemaal meer onduidelijk, totdat op het einde, er weinig meer van te begrijpen is. Voornamelijk de gedachte van de Maarten is dan nog moeilijk te volgen. De opkomende dementie is goed, dan niet zeer goed, verwoord door Bernelf. De thematiek van het boek: ouder worden, dementie, liefde, komt goed tot één geheel bij dit boek.

Het boek is ingedeeld als een niveau 3 boek. Dit is mede te verklaren door de opkomende onduidelijkheid in het boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>