Mijn leesbiografie

Mijn leesbiografie. Mijn verhaal, over alle verhalen die ik heb gelezen, of mensen heb horen voorlezen. Tot mijn derde woonde ik bij mijn oma, gek genoeg herinner ik mij nog Poolse verhaaltjes die mijn oma aan me voorlas. Ze had een aantal boeken die ik erg leuk vond. De verhalen en rijmpjes gingen over heksen, dwergen en grappige oude mannetjes die hun bril kwijt raakten, maar het eigenlijk op hun hoofd hadden zitten. Keer op keer las mijn oma ze voor, tot het moment dat ik ze zelf kon lezen. Dan las ik ze keer op keer zelf, als ik bij haar op vakantie was.

Na mijn derde lazen mijn ouders me voor. Elke avond voor het slapen gaan zouden ze een verhaaltje voorlezen, waar ik volop van genoot. Ze lazen sprookjes, zoals Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Doornroosje en Hans en Grietje. Ik had ook een boekje dat heette ┬┤verhaaltjes voor het slapen gaan┬┤ wat ik geweldig vond. Wat mijn vader vroeger ook heel erg leuk had gevonden en aan mij had voorgelezen was Pinkeltje. Op een gegeven moment kon ikzelf ook redelijk lezen en vond ik het ook erg leuk om mijn ouders voor te lezen, in plaats van andersom. Voor mezelf lezen vond ik maar saai.

Vanaf groep 6 van de basisschool moesten we op school elke dag een kwartier lezen. Ik begon lezen erg leuk te vinden en kan dus niet alle boeken die ik heb gelezen in dit stukje tekst stoppen. Ik vond in groep 6 de Kippenvel-serie leuk. Dat is een jeugdboekenserie, wat ik toen best spannende verhalen vond. In groep 8 las ik boeken als ‘Haar naam was Sarah’ en de Harry Potter-serie. ‘Haar naam was Sarah’ is een heel mooi boek over een meisje dat de tweede wereld oorlog overleefde, nadat ze uit een concentratiekamp was ontsnapt. Nu vind ik dat soort boeken, met waargebeurde verhalen, nog steeds leuk om te lezen. Over het algemeen lees ik nu thrillers. Ook lees ik boeken die mij toevallig leuk lijken, boeken die heel erg verschillend zijn van elkaar. Boeken als ‘De kronieken van de verrezen wereld’, ‘Wintermeisjes’ of ‘Mijn woestijn’.

Dat was mijn verhaal, over alle verhalen die ik heb gelezen, of mensen heb horen voorlezen

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>