‘De Tweeling’, mooi of slaapverwekkend?

Tessa de Loo, ze debuteerde in 1983 met de verhalenbundel De meisjes van de suikerwerkfabriek, die meteen een bestseller werd. Precies tien jaar later werd haar boek De Tweeling gepubliceerd in oktober 1993. Is dit boek net zo een succes?

Tessa de Loo, wat een pseudoniem is voor Tineke Duyvené de Wit, is geboren op 15 oktober 1946 in Bussum. In veel van haar boeken schrijft ze over het gevolg van een historische gebeurtenis in mensen hun leven. Dit is ook het geval in De Tweeling.

Het boek gaat over een Duitse tweeling, Anna en Lotte, die toen ze zes jaar oud waren uit elkaar zijn gehaald. Vanwege de dood van hun vader, wat toen nog maar hun enige ouder was, moesten ze verhuizen. Lotte verhuisde naar Nederland, omdat ze tuberculose had kon ze niet op een boerderij werken. Daar in Nederland, woonde ze in een mooi huis bij haar oom en tante. Integendeel tot Lotte gaat Anna wel op de boerderij werken, bij  haar grootvader en haar oom Heinrich en tante Martha in Duitsland. Anna staat daar een zware jeugd tegemoet. Het contact tussen de zusjes is zo goed als verbroken, als ze elkaar brieven probeerden te sturen zorgde de familie ervoor dat ze die nooit zouden krijgen. Het verhaal begint op het moment dat ze elkaar op 74 jarige leeftijd tegenkomen in een kuuroord. Ook al zit Lotte er tegen op begint Anna alsnog een gesprek. Zo begint de reis door hun herinneringen.

Ik vond het zelf niet heel leuk om te lezen. Sommige gedeelten van het verhaal waren erg langdradig en werden na een tijdje saai. Ik kreeg de neiging om stukken over te slaan. Het verhaal zelf sprak mij aan. Het verhaal is erg mooi en ontroerend , maar de manier waarop het geschreven is vond ik totaal niet meeslepend. Ik had weinig interesse in hoe het verhaal zich zou voortzetten. Ik las moeizaam door en vond het lastig om het uiteindelijk uit te lezen.

Aan de ene kant is het wel een gedetailleerd en mooi verhaal en vond ik de opbouw speciaal, maar ik zou het boek zelf niet aanraden als je van boeken houdt waar je je nachtrust voor zou willen opofferen. 

 

1 reactie op “‘De Tweeling’, mooi of slaapverwekkend?

  1. Dominica,
    Jammer dat je de manier van schrijven niet zo leuk vond. Wat was het thema van het boek? Wat wil Tessa de Loo aan de orde stellen? Kan je daar wat over nadenken en dat hier bij schrijven of met mij bespreken. En een tweede vraag die ik heb: hoe heeft de schrijven het boek opgebouwd. Het begint inderdaad aan het eind maar er valt nog wel meer over te zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>