Paaz

Paaz, een humoristisch, diepgaand en boeiend boek. Paaz, geschreven door Myrthe van der Meer. Paaz.. Waar staat het voor?

Eerst over Myrthe van der Meer, ze is geboren op 1 maart 1983. Ze werkte als redacteur bij een grote uitgeverij tot ze een burn-out kreeg. Ze heeft na Paaz(uitgegeven in 2012) ook Kalf en Up geschreven, waarvan Up een vervolg is op Paaz. Verder is er niet heel veel over haar te vinden, maar je leert haar door en door kennen in haar boek.

De psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis. Voor sommige mensen klinkt dit eng, intimiderend of juist als een vertrouwde plek. Het gaat over Emma, ze heeft een wat sommige mensen zouden noemen “normaal” leven. Een vriend, een goede baan, wat wil je nog meer? Zonder dat ze het zelf helemaal accepteert raakt ze in een verstrengeld in haar depressie en moet ze opgenomen worden. Zo begint haar avontuur op de psychiatrische afdeling. Terwijl ze in aanraking komt met andere patiënten(en hun problemen), wisselende medicatie, diepe gesprekken en behandelgroepen moet ze tegelijkertijd haar eigen problemen leren inzien en “beter worden”.

Het thema op zich vind ik al interessant. Naast het thema vind ik de hoofdpersoon een persoon waar ik me in kan verplaatsen en dat maakt het lezen niet alleen makkelijker, maar ook leuker. De alinea’s zonder gesprekken laten de gevoelens en gedachten van Emma goed zien. Zoals wanneer ze buiten mag wandelen en je leest hoe ze piekert of juist blij is over hoe de situatie op dat moment is. Wat ik ook leuk vind is hoe je beetje bij beetje te weten komt wie de andere patiënten zijn en waarom ze zijn opgenomen. Het werd er niet al bij de eerste keer dat je de naam leest verteld, dat geeft een extra effect dat het meer lijkt alsof je er ook echt bij bent. Wanneer ik mensen vertel over dit boek vragen ze vaak of het een goed einde heeft. Wat ik zo mooi vind van dit boek, is dat het bij veel mensen ervoor zou zorgen dat ze gaan nadenken over hun definitie van “goed”.

PAAZ is een heftig boek: ontroerend, voor sommige leerzaam én bij vlagen hilarisch. Zeker een aanrader!

 

1 reactie op “Paaz

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>