‘Schrijf eens gauw’

Annejet van der Zijl, gespecialiseerd in reconstructies en portretten, heeft dit prachtig gedaan in het boek Sonny Boy(uitgegeven in 2004). In dit boek beschrijft ze de bijzondere levens van Rika van der Lans en Waldemar Nods.

Annejet van der Zijl is geboren op 6 april 1962. Met twee leraren als ouders heeft ze aan het christelijk gymnasium haar middelbare schoolopleiding gevolgd en meerdere studies gedaan. Als eerste koos ze kunstgeschiedenis, maar uiteindelijk studeerde ze af in massacommunicatie.Ter afsluiting van haar studies heeft ze een masterstudie International Journalism gevolgd in London. Ze heeft meerdere soortgelijke boeken als Sonny Boy geschreven, waaronder Jagtlust en een biografie van Annie M.G. Schmidt waarin ze waargebeurde verhalen reconstrueert.

Het boek begint in Suriname, waar Waldemar vandaan komt. In 1928 maakt hij zijn moeders droom waar en vertrekt naar Nederland. Hier ontmoet hij Rika, een gescheiden vrouw met vier kinderen. De eerste paar jaar hebben ze het erg moeilijk. Racisme, geld en Rika’s ex-man spelen hier een grote rol in. Uiteindelijk raakt Rika al haar kinderen kwijt, die verplicht bij hun vader moeten gaan wonen. Ze begint zo met talloze brieven schrijven, hopend op een antwoord terug die ze maar zelden kreeg. Met Waldemar heeft ze in die tijd een pension gestart in Scheveningen. Ook krijgen ze samen een zoontje, Waldy. Wanneer de tweede wereldoorlog begint veranderd alles. Het goed lopende pension moeten ze verlaten en alles wat ze hadden opgebouwd wordt verwoest wanneer ze naar kampen worden gestuurd. Rika en Waldemar hielden onderduikers in hun huis die werden gevonden. Al deze tijd heeft Rika foto’s en brieven gestuurd naar haar kinderen, dit stopt niet wanneer ze in de kampen zitten en stiekem nog steeds brieven verzend.

Het is een zeer emotioneel boek. Ongeveer de eerste helft van het boek gaat over hun leven voor de oorlog, wat al bijzonder moeilijk is geweest voor Waldemar en en Rika. In dit gedeelte werd ik als eerste al geraakt door de karakters. Sterke, lieve mensen en dat kwam heel goed over. Je wilt weten hoe het verder met ze gaat en of ze hun geluk gaan vinden. Het is erg meeslepend en het leest soepel, ik had het boek binnen 24 uur uit!

De waargebeurde gebeurtenissen zijn als een verhaal geschreven. De brieven die er tussendoor instaan geven een extra effect om je te herinneren dat het echt gebeurd is, dat geeft voor mij een bijzonder gevoel. Zoals de smekende, liefdevolle brieven die Rika aan haar kinderen stuurde raakten me echt. Annejet heeft ook foto’s van het echte gezin in het boek geplaatst wat ik erg origineel vind. Het tweede gedeelte van het boek, waarin Rika en Waldemar in de kampen zitten kwam voor mij onverwacht, ik had niet verwacht dat ze zo erg op de wereldoorlog in zou gaan, aangezien hun levens al heel bijzonder waren. Dit maakte het verhaal nog interessanter. Ondanks de schrijfster vooral hun brieven als onderbouwing voor het verhaal had is het erg gedetailleerd geschreven en zeker een aanrader als je van waargebeurde verhalen houdt.

1 reactie op “‘Schrijf eens gauw’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>