Vervoering

In het boek Vervoering beschrijft Shantie Singh de geschiedenis van Indiase migranten. Het boek is in 2014 verschenen bij de uitgeverij de Geus. Singh heeft al vaker geschreven over multiculturele samenleving en ook dit boek heeft veel aandacht voor verschillende culturen. Haar voorouders komen uit India, haar ouders zijn geboren en getogen in Suriname, maar zijzelf is geboren in Almelo. Ze heeft dan ook een aantal dingen gemeen met de personages in het boek.

Het boek begint bij de eerste generatie met de immigratie van Ramdew Raj. Na een dramatische gebeurtenis besluit hij zich op te geven als arbeider in het buitenland, gelokt met mooie praatjes beland hij uiteindelijk in Suriname. Hij slaat zich door een zware tijd op de plantage en bouwt een bestaan op. Verder lees je over de volgende generaties en hoe ze toch weer steeds in connectie worden gebracht met oude familie tradities en het verleden van hun familie.

Een fascinerend boek, geschreven in verschillende tijden, wat zich afspeelt op verschillende plekken in de wereld, vanuit het perspectief van verschillende mensen. Het is een verhaal over een bijzondere familie, maar ook het verhaal van elk individu zelf. Het is even wennen wanneer de hoofdpersoon weer wisselt, maar al snel zit je weer helemaal in het verhaal. Elk verschillend deel van het verhaal was weer even meeslepend en prachtig geschreven. Soms was het een beetje vaag, wanneer de spullen beginnen te praten of je opeens jaren terug springt in de tijd, toch vond ik het bij het verhaal passen en geeft het een bijzondere twist. Op zo veel manieren is het een prachtig verhaal. Om te lezen hoe iemand vanuit niets een hele reputatie, een leven, een familie met een hechte band opbouwt. Aan de andere kant personages die zich juist los proberen te maken uit die hechte familie en zichzelf willen vinden om te weten wie ze zijn als individu.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>