Ik kom terug

Ik kom terug, een roman geschreven door Adriaan van Dis. Adriaan van Dis, nu 69 jaar, heeft weer een bijzonder boek geschreven gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Van Dis heeft in eerdere boeken al over zijn eigen leven geschreven, als enige blanke in zijn gezin en in Nederland geboren voelde hij zich nogal een buitenbeentje. Zijn ouders hebben een rijke geschiedenis en indrukwekkend leven meegemaakt waar hij ambitieus  over schrijft.

Ik kom terug gaat over zijn, nogal slechte, relatie met zijn moeder. Het heden in het boek is vooral de maanden voor haar overlijden. Het gaat verder ook erg op in herinneringen van van Dis zelf, maar ook die van zijn moeder. Hierdoor krijg je een totaal beeld van hun relatie en hoe die is ontstaan en zo lastig is geweest. Zijn moeder heeft veel geheimen en bijzondere herinneringen die ze eerst niet wilt delen, van oorlog, overleden dochters en gesloten kistjes. Toch peutert Adriaan van Dis beetje bij beetje het verhaal uit zijn moeder, gebonden in een roman.

Het is geschreven met humor en leuke zinsopbouw. Het begin was lastig om in te komen, maar aan het einde van het verhaal zat je er wel degelijk helemaal in. Sommige delen waren heel gedetailleerd, dat zelfs de chocolade bonbons in detail omschreven werden. Op andere momenten was het droog en eenvoudig geschreven, wat ik minder goed vond. Het wisselen tussen verleden en heden was soms onduidelijk, maar maakte het wel bijzonder. De herinneringen maken het een veelzijdig verhaal. Het is als een mysterieuze puzzel die aan het einde van het boek in elkaar valt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>