Truks Fruit

Een zeer bekend boek in de Nederlandse literatuur, Turks fruit. Geschreven door Jan Wolkers. Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde met een hartverscheurend einde. Het is uitgegeven in november 1969. Ook vandaag de dag is het gedeeltelijk een zeer controversieel boek.

Het verhaal gaat over de ik-persoon en Olga en hun liefde. Vanaf het moment dat ze elkaar leren kennen wanneer Olga de ik-persoon laat meeliften, tot ver nadat hun relatie officieel voorbij is. Wanneer Olga al meerdere mannen heeft gehad blijft de band tussen de prachtige roodharige vrouw en de ik-persoon bestaan. Het is niet helemaal op chronologische volgorde geschreven. Het begint met het moment dat de ik-persoon al verlaten is door Olga en de lezer terug neemt in zijn herinneringen aan alle mooie momenten met Olga.

Wat ik zo mooi vind van de manier waarop dit boek is geschreven, is hoe de lelijke dingen als mooi worden weergegeven. Hoe ze door de armoede alleen groente met aardappelen kunnen kopen, maar het toch knus wordt omschreven en je zelf de schoonheid er van in zit. Hoe de plekken, zoals de dijk, waar ze samen waren geweest, nu waren vergaan, net zoals hun liefde. ¬†Ook dat er zo’n nadruk wordt gegeven op de dagelijkse dingen die het leven bijzonder maken vind ik mooi. Hoe de kat nog steeds reageert op het geluid van hakken, ook al heeft Olga de ik-persoon al verlaten.. De kleine dingen in dit boek raken je. Hun liefde was zo passievol, echt en eerlijk, het is prachtig en tegelijkertijd pijnlijk om de veranderingen in hun relatie te lezen. De liefde bleef bestaan, ook toen Olga ziek werd, was de ik-persoon er voor haar.

‘jullie leefden beestachtig gelukkig, en daar is gewoon een eind aan gekomen’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>