Recensie Oeroeg

Door: Sam Groot

Titel: Oeroeg

Auteur: Hella Haasse

Pagina’s: 84

Uitgever: Vereeniging ter bevordering van de belangen des boekhandels

Niveau: 3

Korte samenvatting: 

De novelle Oeroeg is het verslag van de vriendschap tussen de ik-verteller en zijn jeugdvriend Oeroeg. Het is een bijzondere vriendschap: de ik-verteller is een Nederlandse jongen die in Nederlands-Indië woont en Oeroeg is een Indonesische jongen. Je ziet hoe hun vriendschap langzaam verandert naarmate de jongens ouder worden, tot het moment komt waarop de ik-verteller moet constateren: Oeroeg was mijn vriend.

Mijn mening:

Eenmaal aan het lezen begon ik het wel een interessant verhaal te vinden. Ik vond het alleen wel vanaf het begin al irritant dat alles erg uitgebreid beschreven werd, er waren veel vertragingen. De zinnen waren wel vrij simpel en het verhaal duidelijk. Het is interessant om de twee jongens te volgen die zich duidelijk erg anders ontwikkelen. Ik denk dat het ook herkenbaar is. Als kind heb je onvoorwaardelijke vriendschappen die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn. Zodra je zelf een persoonlijkheid gaat ontwikkelen, blijkt soms dat je helemaal niet bij elkaar past.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>