Recensie Het Behouden Huis

Door: Sam Groot

Titel: Het Behouden Huis

Auteur: W.F. Hermans

Pagina’s: 79

Uitgever: De Bezige Bij

Niveau: 4

Korte samenvatting: 

Je valt als lezer midden in de Tweede Wereldoorlog en ziet deze vanuit de ogen van een Nederlandse man, ex-spion, volgens eigen zeggen. Hij vecht bij een groepje communistische partizanen tegen de Duitsers, maar duidelijker dan dat is de hele situatie niet voor hem. Hij spreekt de taal van zijn medesoldaten niet en overal om hem heen is de oorlog, in knallen en schoten. Nadat hij in een klein stadje enkele Duitse soldaten heeft neergeschoten wankelt hij richting een café, maar een sergeant stuurt hem een straat in. Daar is het eigenlijk vrij rustig en hij loopt door tot hij bij een huis komt, dat hij besluit binnen te gaan. Voor het eerst in jaren is hij weer in een gewoon huis. Een huis dat midden in de oorlog staat, maar nog ongeschonden is. Hij neemt een bad, verkent het huis en ontdekt daarbij onder andere een deur die niet open kan. Nog voordat hij klaar is met zijn verkenning wordt er aangebeld: het zijn de Duitsers, die zojuist de partizanen uit het stadje verjaagd lijken te hebben…

Mijn mening:

Ik vond het een kort, maar krachtig boek. Er gebeurde in een korte tijd namelijk erg veel. Wel vond ik sommige beschreven situaties erg schokkend. Het speelt zich natuurlijk af in de oorlog en dat was vechten en veel doden.Het boek is goed en makkelijk te lezen. Wel moet je vaak dieper doordenken dan je op het eerste gezicht zou denken. De metaforen hebben vaak een diepere lading. Het boek was al met al een interessant boek om zeker aan te raden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>