Recensie Sonny Boy

Titel: Sonny Boy

Auteur: Annejet van der Zijl

Genre: Roman

Jaar uitgave: 2004

Aantal pagina’s: 228

Korte samenvatting:

Waldemar Nods en Rika van der Lans ontmoeten elkaar. Het is een ontmoeting tussen twee werelden. Hij is getint en zij blank; hij is nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit Suriname, zij is een Hollandse getrouwde moeder van vier kinderen. Als blijkt dat zij zwanger is, is het schandaal niet te overzien. Rika verliest hierdoor haar kinderen en Waldemar zijn vaderland, Suriname. Toch weten ze samen een bestaan op te bouwen met hun zoon Waldy, hun eigen ‘Sonny Boy’. Niet lang daarna breekt de tweede wereldoorlog uit. Waldemar en Rika wagen hun leven om joden te redden, met alle consequenties van dien.

Mijn mening: 

Vanaf het begin werd ik zo meegesleept met het verhaal. Zelfs na het lezen moest ik nog veel aan dit boek denken. Annejet van der Zijl heeft de verbondenheid van liefde ontzettend mooi beschreven. Je kan je heel goed inleven in de tekst en het is net alsof je het verhaal voor je ziet afspelen. Je beseft je hoe verschrikkelijk de tweede wereldoorlog was en hoe verscheurend dit werkte naar mensen hun levens. Ik vond het een heel ontroerend boek.

9/10 

Recensie Hersenschimmen

Titel: Hersenschimmen

Auteur: J. Bernlef

Genre: Roman

Jaar uitgave: 1984

Aantal pagina’s: 160

Korte samenvatting:

Hersenschimmen is een roman dat gaat over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daar mee gepaard gaat en het gene wat je verliest. Maarten Klein is de hoofdpersoon van dit boek en verliest langzaam zijn greep op de werkelijkheid. Hij raakt steeds vaker afwezig, doet vreemde dingen en vergeet bepaalde herinneringen. Langzaam zakt hij steeds verder weg in zijn gedachten. 

Mijn mening:

Ik vond Hersenschimmen een erg bijzonder boek. Het boek is geschreven uit de ik-persoon. Dit heeft als voordeel dat je kan meekijken in Maarten zijn hoofd, waardoor je je goed kan inleven. Een nadeel is echter dat dit er ook voor zorgt dat het boek moeilijker is om te lezen. Omdat Maarten Klein steeds verder wegzakt eindigt het boek ook in flarden van zinnen. Bernlef schrijft heel open, dit zorgt ervoor dat het boek niet te zwaar is om te lezen. Dat vond ik erg fijn. Een ander pluspunt is dat de gebeurtenissen totaal niet geforceerd overkomen. Dit geeft het boek meer kracht en toegankelijkheid. Ik vind dat Bernlef iemands aftakeling onder invloed van dementie op een mooie, toegankelijke en leesbare manier beschreven. 

7/10

 

 

Recensie Ventoux

Titel: Ventoux

Auteur: Bert Wagendorp

Genre: Vriendschap

Jaar uitgave: 2013

Aantal pagina’s: 287

Samenvatting:

Ventoux vertelt het verhaal van de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers die tijdens het afdalen van de Mont Ventoux verongelukt. Zijn vijf beste vrienden, Bart, André, Joost, David en Laura gaan dertig jaar later terug naar de Provence. Tijdens hun middelbare schooltijd vormden ze samen een hechte vriendengroep, daarna zijn ze elkaar uit het oog verloren. Tot dat Laura, die destijds de ‘muze’ was van Peter, een uitnodiging stuurt om naar Zuid-Frankrijk te komen en samen de Mont Ventoux opnieuw te beklimmen. Hierbij speelt rouwverwerking, liefde en vriendschap een grote rol.

Mijn mening: 

Ventoux wordt ook wel ‘Een jongensboek over vriendschap dat leest als een trein’ genoemd. Dat Ventoux een jongensboek wordt genoemd kan ik enigszins wel begrijpen. Af en toe is het verhaal namelijk wat grof geschreven. Daarnaast kwamen er termen in voor waar ik zelf nog nooit van had gehoord. Maar dat betekent niet dat ik het geen goed boek vond. Ik moest even inkomen maar daarna las het inderdaad als een trein. De vriendschap, de liefde en de breekbaarheid daarvan wordt in dit boek ontzettend mooi beschreven. Ik zou Ventoux zeker aanraden.

8/10