Pizza maffia

Titel: Pizza maffia
Auteur: Khalid Boudou
Pagina’s: 255

Samenvatting:
Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas,liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Mening:
Ik vind dit boek een boek dat meer voor kinderen is of mensen onder de 16. Het is gewoon erg kinderachtig geschreven. Je leest er hartstikke snel doorheen en het is wel leuk om te lezen. Maar je leert er niks van. Het is in ieder geval geen boek dat ik nog een keer zou lezen, want het voelt niet echt als een boek.

De aanslag

Titel: de aanslag
Auteur: Harry Mulisch
Bladzijdes: 256

Samenvatting:
Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen en Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn leven lang blijven achtervolgen.
De Aanslag kreeg bij verschijning in september 1982 een juichende ontvangst in de pers, was een groot verkoopsucces en vond snel zijn weg naar een groot lezerspubliek in binnen- en buitenland: wereldwijd zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Mening:
Het is een boek dat bij het eerste gezicht alleen over oorlog gaat, maar dat is het totaal niet. Het is een boek dat je mee laat slepen en uiteindelijk krijg je steeds meer antwoorden op bepaalde vragen in het boek. Het is erg leuk om te lezen, want het is gewoon erg goed geschreven en het blijft interessant

 

Boy 7

Titel: Boy 7
Auteur: van Goor
Bladzijdes: 288

Samenvatting:
Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Tot zijn verbijstering hoort hij: Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. En hij weet één ding zeker: dat is zijn eigen stem. Met behulp van de spullen in zijn rugzak, gaat hij verbeten op zoek naar zijn verleden. Maar zolang hij zich niets herinnert, durft hij niemand te vertrouwen. Zelfs Lara niet. Stapje voor stapje komt hij achter de verschrikkelijke waarheid. Mijn ogen dwaalden langs de spiegel die boven de wastafel hing. Ik ving een flits op van een jongen met blond haar dat alle kanten uit piekte. Met een schokje besefte ik dat het mijn eigen spiegelbeeld was. Is er iets? vroeg Lara. En of er iets was! Ik had mezelf niet herkend.

Mening:
Het is weer rondom een mysterie gebasseerd. Dit soort boeken vind ik niet zo leuk en daarom vind ik het niet een goed boek. Het is uiteindelijk wel leuk om door te lezen wat nou het mysterie was maar ik vind dat het boek te lang duurt om het einde te maken. Het einde vond ik eigenlijk het enige leuke aan dit boek.

Latino King

Titel: Latino King
Auteur: Castel
Bladzijdes: 197

Samenvatting:
Castel ontdekt al jong dat er in de drugswereld op een makkelijke manier veel geld te verdienen valt. Hij laat zich verleiden drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af. Hij wordt gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren en belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied. Binnen de muren van de gevangenis geldt het recht van de sterkste. De zwaarste criminelen van het land zitten er vast, er wordt gedeald, gevochten, gegokt en gedronken. Er is geen eten voor wie geen geld heeft, geen medische zorg, geen kleding en zelfs geen bed. Al snel weet Castel zeker dat er maar één manier is om te overleven: ontsnappen.

Mening:
Ik vond dit erg leuk om te lezen er zat heel veel spanning in en je leest het boek snel door. Daarnaast kan de spanning heel erg goed opbouwen waardoor je steeds meer wilt gaan lezen. Zeker een hele goede aanrader in mijn ogen!

Het gouden ei

Titel: Het gouden ei
Auteur: Tim Krabbé
Bladzijdes: 97

Samenvatting:
Rex stond weer op en liep naar de auto. Hij pakte het polaroidtoestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zo meteen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: total-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chaufferen.
De foto aan een punt houdend keek hij hoe het total-station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Mening:
Het is een heel erg kort en snel te lezen boek. Dat maakt het echter geen slecht boek. Er gebeurt veel in het boek en de spanning blijft er vaak inzitten. Daarnaast is het einde van het boek een open einde, wat ik heel erg leuk vind persoonlijk. Omdat het na het lezen van het boek je nog een beetje in het verhaal zit.

Cel

Titel: Cel
Auteur: Charles den Tex
Pagina’s: 378
Niveau: 2

Samenvatting:

Hoe bestrijd je iemand die jouw identiteit gebruikt? Michael Bellicher is getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij tot zijn stomme verbazing aangehouden. Op het politiebureau krijgt hij te maken met twee spijkerharde rechercheurs, een bizarre aanklacht, een onontkoombaar bewijs en een advocate die hem niet gelooft. Bekroond met de Gouden Strop Verfilmd met Daan Schuurmans, Anna Drijver en Huub Stapel

Mening:
Het is een boek dat voor mensen die houden van mysterie gemixt met spanning erg leuk is. Ookal zijn er veel langdradige stukjes. Persoonlijk ben ik hier niet zo erg fan van en vind ik het dus ook niet zo een heel goed boek. Ik vond hem gewoon oké, niks bijzonders in ieder geval. Je moet van dit soort boeken houden

Het schnitzelparadijs

Titel: Het Schnitzelparadijs
Auteur: Khalid Boudou
Bladzijdes: 301
Niveau: 3

Samenvatting:
Hij had overal opnieuw kunnen beginnen maar toch kiest de jonge, balorige Nordip, verlaten door zijn lief Tsjoepita, vrijwillig het ruime sop in de keuken van het Van der Valk-achtige schnitzelparadijs De Blauwe Gier.

Na twee jaar massief te hebben geslapen wordt hij vrijwillig afwasser in de hete keuken. Wanneer de liefde die hem achtervolgt door de keuken sluipt, tracht hij die te sturen naar zijn meest begeerde serveerster, de rijkeluisdochter Agnes. De rest van de keuken twijfelt aan het aandeel van Nordip in het zogenaamde keukenspel. Wie is deze malende sopdwaas? Wat komt hij doen? Is de sopheld van alle serveersters een verklikker? Wanneer de FIOD ten slotte een inval doet en de keuken overbluft, leggen de grote schnitzelmeesters hun vorken neer en dreigt De Blauwe Gier vast te lopen. Wie heeft deze kokende misère op zijn geweten?

Mening:
Dit boek had na het lezen een open einde, waar ik erg fan van ben en hierdoor vind ik dit ook echt een aanrader. Daarnaast is er veel filosofie in mijn ogen in het boek terug te vinden. Het gaat namelijk veel over het dagelijkse leven en het is echt een boek dat realistisch geschreven is. Als je hiervan houdt moet je het zeker lezen.

Oesters van Nam Kee

 

Titel: de oesters van nam kee
Auteur: Kees van Beijnum
Pagina’s: 485
Niveau: 3

Samenvatting:
Berry Kooijman, alias Diablo, alias het monster van ‘Schotelcity’, is gevlucht naar het voormalig vakantiehuis van zijn ouders. Daar, in Normandië, wacht hij het onvermijdelijke af: zijn arrestatie door de gendarmerie. Eenmaal in de gevangenis beland blikt hij terug op zijn leven, een aaneenschakeling van leugens en bedriegerijen. Voor zijn criminele vrienden uit de huurkazernes van Amsterdam-West verbergt hij dat hij in ‘het villastraatje’ woont, voor zijn zorgelijke moeder houdt hij die vrienden geheim. De enige die hij over zijn dubbelleven in vertrouwen neemt, is Thera, de ‘wiebeldanseres’ die op straat twee knipperende duivelshorentjes van hem koopt. De obsessieve liefdesrelatie die volgt, luidt een even opmerkelijke als verrassende apotheose in.
De oesters van Nam Kee is een geestige, met grote vaart en scherpte geschreven roman over hunkering. Hunkering naar waarheid, naar liefde, en vooral naar ‘echtheid’. In een wereld die echt noch vals blijkt te zijn, goed noch slecht, in een wereld die is en blijft wat zij is, de verwachtingen van een achttienjarige gymnasiast ten spijt.

Mening:
Het is een leuk boek waarin je kan verdiepen, want de hoofdpersoon is 18 jaar, waardoor je makkelijker met hem mee kan gaan leven. Daarnaast is het een heel erg spannend boek dat zeker een aanrader is. Het gaat vooral over liefde en liefdesverdriet waardoor de hoofdpersoon veel domme dingen doet.

Het diner

Titel: Het Diner
Auteur: Herman Koch
Niveau: 3
Pagina’s: 300

Samenvatting:
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ­– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Mening:

Het is een erg interessant geschreven boek net als turks fruit. Het is namelijk op een hele andere manier geschreven dan andere boeken en is dus iets nieuws. Het is zeker een aanrader als je al veel boeken hebt gelezen en een andere leeservaring wilt hebben.
Zelf vond ik het ook een erg leuk en interessant boek om te lezen.

Turks fruit

Titel: Turks Fruit
Auteur: Jan Wolkers
Niveau: 3
Pagina’s: 189

Korte samenvatting:
Turks fruit gaat over een depressieve man, die depressief is geworden doordat zijn liefde bij hem weg is gegaan. Hij probeerde met andere vrouwen te slapen om de gevoelens weg te halen, maar dat lukt ook niet helemaal. Of hij haar nog ziet moet je het boek zelf maar lezen.

Mening:
Het is een heel erg interessant, meeslepend en goed geschreven boek. Zeker als je er een beetje in kan meeleven, als het bijvoorbeeld met iemand uit is gegaan waarvan je erg veel hield en die je erg veel mist