Van den vos Reynaerde

Ik heb voor het vak Nederlands het boek ‘Van den vos Reynaerde’ gelezen. In deze blog ga ik informatie, een korte samenvatting en mijn mening geven over het boek.

Dit boek is in de14de eeuw geschreven door een onbekende schrijver. Dit boek heeft een kenmerkende Middeleeuwse schrijfstijl, want alles is in rijm geschreven en het is een fabel, waarin commentaar op de maatschappij geleverd wordt. Zoals in elke fabel staat elk dier voor een bepaalde persoon in de maatschappij.

Reynaert is een vos die voor de rechtbank verschijnen omdat hij veel dieren had belazerd. Zo heeft Reynaert bijvoorbeeld de kinderen van de kip opgegeten en nog veel meer gedaan. Volgens Reynaert lag alles echter anders en moest hij o.a. stelen om zijn vrouw en kinderen van eten te voorzien. Alle dieren zijn inmiddels tegen Reynaert, dit alles kwam doordat Izengrijn erop aandrong om Reynaert ter dood te brengen. De das Grimbeert was de enige die voor zijn oom Reynaert opkwam. Reynaert was inmiddels een kluizenaar. Wanneer Reynaert voor de rechtbank te verschijnen, stuurt de koning (een leeuw) de beer Bruun om Reynaert op te halen. Maar Reynaert bespeelt Bruun op een sluwe manier en weet hem genoeg te verminken om te ontsnappen van de rechtbank. Na Bruun werd door de koning de kater Tibeert gestuurd om Reynaert te halen, maar hij verging eenzelfde lot. Nu was de koning het zat en gaf Bruun en Izengrijn het bevel de galg klaar te maken. Reynaert heeft toen een nep excuus gemaakt voor alles wat hij heeft gedaan en wilde de koning een schat met goud geven om zijn zonden kwijt te raken. De koning was geïnteresseerd en in ruil voor de schat mocht Reynaert naar Rome toe om zijn zonden helemaal kwijt te raken door de paus. Bruun en Izengrijn werden door de koningin gevangen gezet en moesten veel huid afstaan om Reynaert van kleding te voorzien voor de reis. Ook ging Cuwaert mee om Reynaert te controleren. Bij zijn huis aangekomen vermoordde Reynaert Cuwaert en at hem op met zijn gezin en trok vervolgens verder met zijn gezin. Weer was hij iedereen te slim af.

Ik vind het een leuk verhaal met een makkelijk te lezen stijl, waardoor het boek ook leuker wordt om te lezen. Het leuke aan een fabel is, is de manier van hoe de schrijver, de dieren en de verschillende personen uit de maatschappij met elkaar fuseert, want hierdoor krijg je hele logische eigenschappen van de dieren en het zeggenschap van de persoon. Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen, want dit boek is makkelijk en leuk om te lezen. Daarom geef ik dit boek een 8/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>