Warenar

Ik heb voor het vak Nederlands het boek ‘Warenar’ gelezen. In deze blog ga ik informatie, een korte samenvatting en mijn mening geven over het boek.

Het boek is in de 17de eeuw door P.C. Hooft als toneelstuk geschreven en het werd in het jaar 1617 voor het eerst uitgegeven. In dit boek worden de plaatsen en personen, die in een bepaalde scène voorkomen, bij de tekst ,waarmee de scène aangegeven wordt, vermeld.

Dit boek gaat over Warenar die een pot met goud heeft maar doet alsof hij heel erg arm is. Hij is erg bang dat mensen zijn pot met goud willen stelen en dus doet hij heel bot tegen mensen. Hij verdenkt mensen er ook heel snel van dat ze op zijn goud uit zijn. Zo jaagt hij ook zijn dienstmeid Reym uit zijn huis omdat hij haar verdenkt. De buren van Warenar, Rijckert en Geertruyd (broer en zus), praten over trouwen en Rijckert geeft aan dat hij met de dochter van Warenar wil trouwen genaamd Klaertje. Rijckert vertelt het aan Warenar en hij geeft groen licht. Het maakt Rijckert dan ook niet uit dat Warenar zegt dat ze arm zijn en geen geld kunnen bijleggen voor de bruiloft. Warenar organiseert een feest, maar de angst dat mensen zijn pot willen stelen neemt toe en dus schopt hij de koks uit zijn huis. Als Warenar te veel mensen verdenkt, begraaft hij de pot met goud bij het kerkhof. Lekker ontdekt de pot met goud en steelt deze. Wanneer Ritsert hoort dat Rijckert met Klaertje gaat trouwen schrikt hij, want hij heeft Klaertje zwanger gemaakt. Warenar schreeuwt het uit als hij merkt dat zijn pot weg is en Ritsert bekend dat hij de schuldige is omdat hij denkt dat het over Klaertje ging. Warenar vat dat op als een bekentenis van diefstal. Het misverstand wordt na een hevige scheldpartij van Warenars kant duidelijk en opgelost. Ritsert vraagt om de hand van Klaertje. Warenar gaat zijn huis binnen om zich te overtuigen van de waarheid van Ritserts woorden. Ritsert belooft hem te helpen zoeken naar de pot. Wanneer hij Lekker met de pot ziet vraagt hij deze terug en geeft het aan Warenar. Klaertje is inmiddels bevallen en Warenar heeft spijt van alle beschuldigingen die hij aan iedereen heeft gedaan en geeft de pot met goud aan Ritsert als huwelijksgeschenk.

Ik vond de schrijfstijl niet handig bij het lezen, want door deze schrijfstijl krijg je minder over de locatie te weten en krijg je alleen informatie over een bepaalde persoon, terwijl ik, als ik een boek lees, meer details van een boek wil krijgen, zodat ik de situatie beter begrijp. Dit heeft het verhaal en mijn ervaring met het boek niet slechter gemaakt. Ik vond het verhaal leuk om te lezen, want de een beschuldigt de ander van het stelen van de pot en zo gaat het verder, totdat hij uiteindelijk erachter komt wie het eigenlijk was. Daarom geef ik het boek een 6,5/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>