De uitvreter

k heb voor het vak Nederlands het boek ‘De uitvreter’ gelezen. In deze blog ga ik informatie, een korte samenvatting en mijn mening geven over het boek.

Dit boek is door de Nescio in 1911 gepubliceerd. Nescio is een pseudoniem van de Amsterdamse zakenman J.H.F. Grönloh. Het boek is een boek dat vanuit de ik- en de hij-persoon geschreven is. Het boek heet de uitvreter, omdat een uitvreter iemand is die op het geld van een leeft.

De uitvreter gaat over een man genaamd Japi, die op het geld van de hoofdpersoon leeft. Een voorbeeld hiervan is: het kopen van pakken (zonder deze te betalen). Japi heeft slechts één ideaal, hij wilt gratis leven zonder ooit te hoeven werken. “Ik ben Goddank helemaal niks,” aldus Japi. Via schilder Bavink komt hij in contact met Koekebakker, ook wel bekend als Erik de Man, de ik-persoon van het boek. Japi staat al snel te boek als een profiteur, die je sigaren oprookte en paraplu’s leende die hij nooit terugbracht. Vandaar zijn bijnaam: de uitvreter. Japi, Bavink en Koekebakker, een journalist, verzetten zich tegen de maatschappij, waarin mensen worden uitgebuit en zij zweren langzaam maar zeker het werken af. Van hun idealen komt echter niets: Koekebakker blijft werkzaam bij zijn kantoortje en verdient daar een aardig salaris, maar verliest wel al zijn idealen. Bavink wordt een steeds tragischer figuur, die Japi op een voetstuk zet maar zelf gek wordt. Japi zelf weet zich ook geen blijf. Hij trekt naar Friesland, België en Frankrijk, maar vindt nergens de betekenis en bevestiging die hij zoekt. Als zijn onbereikbare liefde Jeanne sterft en hij geen ideaal meer te verwezenlijken ziet, trekt hij naar Nijmegen. Later heeft Japi een baan, maar hij kan niet aarden in de burgermaatschappij en ten slotte stapt hij van de spoorbrug over de Waal bij Nijmegen. Zijn reis naar Friesland is altijd onopgehelderd gebleven.

Ik vind dit een geweldig boek, omdat Japi eigenlijk zonder iets te hoeven doen overal binnen kan lopen en omdat de stijl van het boek heel prettig leest. Dit komt door de wijze waarop de tekst beschreven is, want alleen de belangrijke delen van het leven van Japi worden beschreven. Daarom geef ik dit boek een 9,5/10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>