Recensie Het Gym van Karin Amatmoekrim

Hoe is het om als arm meisje op een rijk gymnasium te komen?

Het Gym is het derde boek van de schrijfster Karin Amatmoekrim. Amatmoekrim heeft vele prijzen gekregen voor haar boeken. Het Gym heeft ook veel goede recensies gekregen. Het Gym geeft een duidelijk beeld van onze multiculturele samenleving. Vanaf de eerste bladzijde word je in een wereld gezogen van een Surinaams meisje dat op het chique gymnasium komt.

Sandra is een twaalfjarig meisje, dat na de zomervakantie naar de brugklas gaat. Ze is de enige uit haar achterstandswijk die naar het gymnasium in het rijke dorp gaat. In het begin voelt ze zich erg ongemakkelijk, want alle andere leerlingen hebben andere interesses, zoals hockey. Ze krijgt nieuwe vriendinnen die steeds willen weten waar ze vandaan komt en hoe haar thuissituatie is, maar Sandra schaamt zich voor haar armoede. In haar eigen woonwijk raakt ze het contact met haar oude vriendinnen steeds veder kwijt. Ze vinden haar een stuudje, omdat ze als enige naar het gymnasium gaat en zij gaan allemaal naar het mbo. Een klasgenoot, Bart Willmink is een rascist en pest Sandra ook om het feit dat zij een andere huidskleur heeft. Als Sandra verliefd word op de kakker Dirk-Jan weet ze niet meer wat ze moet doen.

Ik vind dat het boek een goed beeld geeft van de werkelijkheid, omdat het gaat over een Surinaams meisje dat op een school komt met alleen maar “blanke” Nederlanders. De andere leerlingen kijken Sandra vaak na, alsof ze nog nooit een Surinaams meisje hebben gezien, terwijl Nederland al best een lange tijd een multiculturele-samenleving heeft.

Het boek is erg prettig om te lezen, omdat je helemaal in het leven van Sandra gezogen word waardoor je medelijden met haar krijgt. Tijdens het lezen heb ik een paar momenten gehad, waarbij je echt helemaal in het boek zit, omdat het zo geschreven is dat het soms heel dichtbij komt. Het liefst wil je dan in het boek springen en Sandra te hulp schieten maar helaas kan dat niet.

Het gym is goed beeld van de werkelijkheid, omdat er alledaagse thema’s worden besproken. In dit boek lees je dat racisme en discriminatie dichter bij zijn dan je denkt. Het is erg prettig om te lezen, omdat je helemaal in het boek opgaat, waardoor je door wilt blijven lezen. Tijdens het lezen word je aan het denken gezet, want waarom doen we eigenlijk discriminerend tegen mensen die een andere huidskleur hebben? Ik raad het boek zeker aan, want je word op een “leuke” manier aan het denken gezet over onze multiculturele samenleving.

1 reactie op “Recensie Het Gym van Karin Amatmoekrim

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>