Recensie Papegaai vloog over de IJsel van Kader Abdolah

Papegaai over de IJsel is een boek van Kader Abdolah. Zijn eerste boek kwam in 1993 uit en heet De adelaars. Abdolah is een hele succesvolle schrijver. Zijn boek Het huis van de moskee werd uitgeroepen tot op de een na beste Nederlandse roman aller tijden. Abdolah kwam ongeveer 25 jaar geleden als vreemdeling naar Nederland en zijn boek Papegaai over de IJsel gaat dan ook over een vreemdeling die naar Nederland komt.

Memed komt samen met zijn dochtertje, Tala naar Nederland. Ze belandden samen in een asielzoekerscentrum en later krijgen te een klein huisje in het dorp Zalk aangewezen. Hij leert de dorpelingen, die niet gewend waren aan vluchtelingen steeds beter kennen. Ondertussen gaat het steeds slechter met Tala. Ze krijgt steeds meer last van haar hartproblemen. Memed raakt steeds meer ingeburgerd in het dorp en de dorpelingen raken ook steeds meer gewend aan Memed. Hij raakt bevriend met verschillende dorpelingen. Er komen steeds meer vluchtelingen in Zalk en de dorpen er om heen wonen. Memed heeft een talent voor auto’s repareren. Hij gaat stage lopen bij een garage. Zijn leven in Zalk is goed, hij heeft een baan, vrienden en genoeg vrouwen om uit te kiezen. Totdat er een verschrikkelijk voorval zich voordoet. Memed’s leven staat in een klap op zijn kop en niet alleen dat van hem, ook het leven van zijn vrienden staat op zijn kop.

Ik vind het een heel realistisch boek omdat er allemaal verschillende onderwerpen aan bod komen, zoals liefde, vriendschap, familie maar ook dood, vreemdgaan, geaardheid en verdriet. Door de combinatie van deze aspecten heb je het gevoel dat je in het leven van de personages komt die zich elke keer anders voelen.

Ik vind het een boek dat een duidelijk beeld geeft over vluchten en vluchtelingen omdat je leest hoe het is om opeens in een ander land te moeten wonen en hoe je je dan voelt. Tegenwoordig gaat het op het nieuws veel over vluchtelingen en wat dat voor “ons, als Nederlander” zal zijn, maar dit boek laat zien door de ogen van een vluchteling hoe het is om in een nieuwe omgeving te belanden.

Papegaai vloog over de IJsel geeft een duidelijk beeld over vluchtelingen. Memed moet zich in veel bochten zien te wringen om er het beste van te maken. Ik vind dat iedereen het boek zou moeten lezen, want je kijkt dan even door de ogen van een vluchteling. Ik denk dat er dan vooroordelen zullen verdwijnen. De manier van schrijven van Abdolah zorgt ervoor dat het een diepgaand boek is, zonder dat er moeilijke woorden in staan.

 

1 reactie op “Recensie Papegaai vloog over de IJsel van Kader Abdolah

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>