Recensie Weerwater van Renate Dorrestein

Wat zou jij doen als je vastzat in Almere?

Het ontstaan van een barrière tussen verschillende plekken over dit soort verhalen heb je vast wel eens gehoord. Wat dacht je van de Young-Adult serie Gone van de Amerikaanse schrijver Michael Grant. Dit soort verhalen spelen zich altijd af ergens op een andere plek op de wereld, of toch niet?

Almere, een stad in de Flevopolder. Veel Nederlanders zien het als een soort dorp, maar is dat wel zo? Schrijfster Renate Dorrestein gaat voor haar werk naar de stad om zelf op onderzoek uit te gaan. Dit gaat alleen niet zoals gepland, want al snel blijkt dat er een soort mist is ontstaan, waardoor Almere van de rest van Nederland word gescheiden. De enige bewoners van Almere zijn vrouwen en een paar honderd ontsnapte gevangenen. Al snel breekt de chaos uit, want hoe hou je de boel draaiende? Als er ook nog een baby aan de rand van het Weerwater word gevonden, is de chaos compleet…

Ik vind het een bijzonder boek, omdat de meeste verhalen waarin er een soort “koepel” ontstaat op andere plekken afspeelt. Tijdens het lezen van dit boek herkende ik de verschillende plaatsen die werden genoemd, waardoor je een goed beeld kan vormen over hoe het er dan uit had kunnen zien. Als ik nu door de stad fiets zie ik sommige fragmenten uit het boek voor me.

Ik vind het een origineel boek, omdat er (volgens mij) nog geen andere boeken zijn, die specifiek over Almere gaan. Ook vind ik het origineel dat de schrijfster zichzelf ook in het boek heeft laten terug komen als de hoofdpersoon. Dit zorgt ervoor dat het af en toe lijkt alsof je een autobiografie leest, ook al is dit niet het geval.

Het Weerwater is een goed boek voor iedereen die graag dystopieën leest en wel een keer wat nieuws wil proberen. Het boek is spannend en leest makkelijk door, waardoor ik het voor jongeren in Almere zeker zou aanraden. Het Weerwater is een goede combinatie tussen Nederlandse literatuur en fictie.

 

1 reactie op “Recensie Weerwater van Renate Dorrestein

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>