Malva-Hagar Peeters

Samenvatting:

Vanuit het hiernamaals vertelt een jonggestorven meisje haar verhaal aan een hedendaagse schrijver.
Het meisje is met een waterhoofd geboren, heet Malva en is de enige dochter van de grote Chileense dichter Pablo Neruda. Vanwege haar gebrek verzwijgt de grote dichter het bestaan van zijn dochter. Noch in zijn poëzie, noch in zijn memoires is er sprake van Malva.
Dat Malva juist Hagar Peeters uitverkoren heeft, dat kan niet anders, twee redenen: Hagar is een dichter en Hagar heeft een vader die haar de eerste elf jaar van haar leven eveneens heeft ontkend.
Dat schept een natuurlijke band.
In haar hiernamaals is Malva omringd door lotgenoten en praat zij onder andere met de oude filosoof Sokrates. De Poolse Nobelprijswinnaar Szymborska waart er rond en Federico Garcia Lorca vertelt haar over haar vriendschap met haar vader. Haar lotgenoten zijn van een andere orde; drie kinderen van grote literaire importantie. De zoon van Henry Miller die het syndroom van Down had, de schizofrene dochter van James Joyce en de dwerg Oscar Matzerath als papieren zoon van Günther Grass, almaar roffelend op zijn trommeltje.
Opvallend aanwezig in het boek Malva is de puntkomma. Het symbool voor Malva voor een triest leven voor haar dood op achtjarige leeftijd en het schitterende verhaal dat zij daarvan na haar dood gemaakt heeft.
Een vader die zijn kind verloochend, kan uiteraard geen positief ogend portret opleveren. Vooral niet als het uit de mond van een dochter komt. Neruda wordt neergezet als een liefdeloze schuinsmarcheerder die zijn vrouw, Malva’s moeder,

Thematiek:

Een belangrijk thema wat in het boek Malva naar voren komt is de vader-dochter relatie. Hier bedoel ik de relatie tussen Hagar en haar vader. Die met haar eigen ervaringen van vroeger het boek Malva heeft geschreven. Hierin komt de relatie van Malva zelf en haar vader Pablo Neruda heel erg naar voren.

Titelverklaring:

Malva werd geboren met een waterhoofd en die aandoening was voor haar vader reden genoeg om zijn dochter in zijn memoires over te slaan. In de roman van Hagar Peeters krijgt zij alsnog een stem.Door Malva een stem te geven, geeft Hagar Peeters de dochter van Neruda weer bestaansrecht. Vanuit een hiernamaals geeft ze haar kijk op de geschiedenis van haar ouders en zichzelf weer.

Beoordeling:

Ik vond het idee waarmee Hagar Peeters dit boek heeft geschreven heel mooi, echter vond ik het wel een moeilijk boek om te lezen door het gebruik van te lange zinnen. De vader-dochter relatie vind ik echter prachtig naar voren komen in het boek Malva van Hagar Peeters.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>