Vervoering-Shantie Singh

Samenvatting: 

In 1912 ontvlucht Ramdew Raj na de dood van zijn moeder India. Ronselaars beloven een beter leven in Suriname. Met vele anderen stapt Ramdew op een schip, waar hij meteen al argwaan krijgt. Ook Kumari Nandi en Shakuntala Mohan maken de overtocht. Kumari zorgt voor Ramdew als hij het niet meer ziet zitten. Zij vraagt hem in ruil met haar te trouwen. Hij stemt toe, hoewel Shakuntala zijn grote liefde is. Ramdew en Kumari werken als contractarbeiders onmenselijk hard. Ramdew verwerft al snel aanzien onder de andere arbeiders. Na vijf jaar zijn ze vrij en vestigen ze zich op een eigen stuk land in Nickerie, waar ze weer keihard moeten werken. Kumari blijft kinderloos en Ramdew verwekt een zoon bij Shakuntala. Kumari wil Shakuntala niet in huis hebben. Ramdew neemt daarom Piya Narain als tweede vrouw om voor nageslacht te zorgen. Ramdew groeit uit tot een invloedrijke man en wordt de Raj genoemd. Kumari heeft grote invloed op al zijn beslissingen. Dankzij Piya kunnen ze een groot gezin stichten. Alles gaat voorspoedig, totdat de aanwezigheid van Yash, de zoon van Shakuntala, tweespalt zaait. Uiteindelijk vertrekt Yash. Hij gaat in het leger. In 1944 trouwt hij met Nirmala, een meisje uit Paramaribo. Ze vestigen zich in Nickerie. Hun eerste zoon, Ravi, brengt Yash bij Shakuntala onder. Er volgen jaren van hard werken. Het gezin breidt zich gestaag uit. Als in 1954 de Raj sterft, wordt Mukesh geboren. Yash ziet dat Mukesh een bijzondere jongen is en stuurt hem naar een goede school. Mukesh schrijft de indrukken die hij opdoet op. Op school blinkt hij uit. Als de twee huisgenoten van Shakuntala omkomen en zij terug naar India wil, stelt Yash Ravi aan zijn kinderen voor en neemt hem in huis. Mukesh gaat in Paramaribo voor onderwijzer studeren. Hij wordt verliefd op Seema en trouwt met haar. Als ze samen in Nickerie arriveren, is zijn moeder net overleden. Mukesh en Seema vertrekken naar Nederland. Met vallen en opstaan bouwen ze een nieuwe leven op. Mukesh begint als arbeider in een fabriek en weet zich gestaag op te werken. Ook Seema vindt werk. Ze krijgen een dochter, Sandra, en een zoon, Stefan. De kinderen groeien op. Stefan heeft moeite zich aan de regels te houden en hij botst regelmatig met zijn vader. Als hij in Naina zijn grote liefde vindt, wordt hij rustiger. Sandra is een gemakkelijk en intelligent kind. Ze krijgt belangstelling voor de familieverhalen en gaat die als dansende verhalenverteller, zoals haar overgrootmoeder Shakuntala, doorgeven. Een huwelijk met Arjun, op wie ze eerst verliefd is, wijst ze af, omdat ze bang is haar eigen cultuur bij hem te verliezen.

Personages:

Yashoda (16e eeuw), een moedige Rajput-vrouw, negeert de wetten van haar clan en weigert in het vuur te lopen na de afslachting van de mannen. Ze vlucht met haar dochter. Ze is de stammoeder van Shakuntala en Yash. Yash is naar haar vernoemd.

Ramdew Raj, de Raj (1894-1954), een Hindoestaan, zorgt na de dood van zijn vader voor zijn moeder. Tijdens het werken op de plantage vergeet hij alles om zich heen. Hij denkt dat Shakuntala nooit zijn vrouw zal worden en trouwt met Kumari. Met haar en met Piya bouwt hij een eigen ‘imperium’ op. Hij is een sterke man, maar onderkent ook de kracht en Leeswijzer Shantie Singh Vervoering. Vier generaties, drie continenten Jaar van uitgave 2014 Genre Familiekroniek ISBN 978 90 445 3421 4 Uitgever De Geus i.s.m. Oxfam Novib auteur leeswijzer Marlene Lunter intelligentie van vrouwen. Dat hij zijn oudste zoon naar een vrouw vernoemd, is zeer ongebruikelijk. Kumari heeft grote invloed op hem. Hij is een goede redenaar en een goede strateeg. Hij dwingt respect bij de mensen af.

Shakuntala Mohan, Hindoestaans, is een dansende verhalenverteller. Ze is de grote liefde van Ramdew en de moeder van zijn oudste zoon Yash. Ze woont teruggetrokken met twee mannen die een homoseksuele relatie hebben. De omgeving ziet haar als een heks. Ze wordt depressief als de Raj haar verlaat en leeft dan met de verhalen in haar hoofd. Het duurt lang voor ze weer naar buiten treedt met het vertellen en dansen.

Kumari Nandi, Hindoestaanse, heeft als weduwe geen leven meer in India en ze vlucht als contractarbeider naar Suriname. Uit eigen belang zorgt ze voor Ramdew op het schip, want ze heeft een echtgenoot nodig om in Suriname te overleven. Ze weet dat Ramdew helemaal weg is van Shakuntala. Ze vecht voor haar plaats. Ze kan geen kinderen krijgen. Ze is statig en bij feestelijkheden beladen met ouderwetse zilveren sieraden uit India. Ze gebruikt Amitav om Yash weg te krijgen.

Piya Narain, afkomstig uit Guyana, is pas zestien als Ramdew met haar trouwt. Ze is heel vruchtbaar en baart kind na kind. Ze is veel moderner dan Kumari. De gouden sieraden die ze draagt symboliseren dat. Zij brengt uit naam van Ramdew voedsel naar Shakuntala en zij steunt Yash.

Ghumroo is een contractarbeider op de plantage en raakt bevriend met Ramdew. Hij is zijn land ontvlucht vanwege de schulden van zijn vader. Hij heeft een slechte knie, is een durfal en een begenadigd spreker.

Amitav Raj is de oudste zoon van Raj en Piya. Hij is lang en breed en heeft de uitstraling van een dichter die onder het leven lijdt. Hij kan onderhoudende gesprekken voeren. Als kind kan hij goed met Yash opschieten, totdat Kumari hem tegen Yash opzet.

Ruimte:

De roman bestaat uit vijf delen en sluit af met een epiloog van twee bladzijdes. De delen zijn onderverdeeld in hoofdstukken die ook allemaal een titel hebben. Qua chronologie komt het tweede deel voor het eerste. Tussen het tweede en het eerste deel zit een tijdsprong van ongeveer elf jaar, tussen het eerste en het derde deel ook. Het verhaal van Yashoda, dat Shakuntala als eerste vertelt, speelt zich in de 16e eeuw af. Voor in de roman is een stamboom van de vier generaties opgenomen. De roman volgt uit elke generatie voornamelijk één persoon. Achtereenvolgens zijn dat Ramdew, Yash, Mukesh en Sandra.

Beoordeling:

De debuutroman van Shantie Singh ‘Vervoering”. Met dit boek wil de schrijver ons een verhaal over een immigrantenfamilie vertellen. Shantie heeft haar eigen schrijfstijl waardoor je het gevoel krijgt alsof je de hele familie echt leert kennen. Helaas was de boek in de delen onderverdeeld en deze delen waren niet chronologisch. Doordat werd het verhaal wat ingewikkeld. Ondanks de chaotische delen wil je toch het verder lezen. Niet alleen mooi schrijfstijl van de schrijver zorgde daarvoor. De auteur heeft een beetje spanning aan zijn verhaal ‘toegevoegd’. Omdat het boek over immigrantenfamilie gaat, gaat het ook tegelijkertijd over andere culturen. Alle deze elementen zorgen dat je verder verder en verder wil lezen. Jammer dat de vertaling helemaal achterin stonden, waardoor je de hele tijd moest gaan uitzoeken wat de betekenis van een woord was. Voetnoten waren handiger geweest.

Eindcijfer: 7.1

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>