Bart’s blog

Het leesverhaal van Bart

 

 

Mijn naam is Bart Winkelman ik ben geboren op 22 oktober 2002 en ben dus 14 jaar oud. Ik zit op het Helen Parkhurst in V42 (4 VWO). Ik heb een eeneiige tweelingbroer die Sander heet. Ik woon in Almere, Nederland en ben geboren in Amsterdam. Mijn gezin is wel normaal denk ik ik heb 2 broers 1 moeder 1 vader (die nog bij elkaar zijn) en 2 katten.

Vroeger werd ik altijd voor het slapen gaan voorgelezen dat waren heel veel verschillende boeken, zoals Pluk van de petteflet, Jip en Janneke, Mees Kees, Sjakie en de chocoladefabriek etc. Mijn favoriet was Pluk van de petteflet. Mijn ouders kochten deze boeken natuurlijk om ons te leren praten en lezen, maar zelf lazen ze vroeger ook regelmatig boeken, die kochten ze dan in een boekenwinkel. Tegenwoordig lezen mijn ouders alleen boeken in de vakantie, maar dan leest mijn moeder ook echt veel. Voor de rest lezen mijn broers en ik nooit behalve voor school.

 Vroeger kreeg ik heel soms een boek voor mijn verjaardag, maar meestal als ik een boek kreeg ik het zonder reden gewoon als cadeau. In mijn kast staan ongeveer 40 boeken maar dat zijn allemaal boeken die gewoon in deze kast zijn gedumpt en worden dus niet gelezen. Ik heb ook nog meer boekenkasten waar wel een paar honderd boeken in staan, want mijn ouders lazen vroeger veel.

Helaas weet ik niks meer over hoe ik begon met lezen en mijn ouders zeggen dat ze op een gegeven moment gewoon boekjes gingen voorlezen maar dat kunnen ze zich niet meer zo goed herinneren want op dat moment hadden ze 3 kleine kinderen dus hebben ze dat soort dingen niet herinnerd.

Toen ik op de middelbare school zat las ik soms wel boeken maar niet veel want dat vond ik saai ik wilde liever een film of serie kijken. Mijn interesse was oorlog. Op de middelbare heb ik Harry Potter gelezen, Boy 7, The Maze Runner en nog wat boeken niet kan herinneren, dat was zo omdat ik lezen nog steeds niet leuk vind. Ik had wel zeker een paar jaar een abonnement op de Donald Duck die ik wel las. Ik ben niet heel anders gaan lezen omdat ik dus niet zo veel las, maar ik vind nu niet alleen oorlog leuk.

Ik lees nooit voor mijn plezier, ik lees alleen als het moet voor school. Ik heb laatst niks gelezen want het was natuurlijk zomervakantie en daarin heb ik niks gelezen. Als ik boeken zoek zoek ik boeken die mogen van de docent en zo dun mogelijk (dus voor een vak). Dat doe ik omdat ik lezen dus niet leuk vind. Mijn eisen voor een boek zijn dus dat het simpel en dun is. Ik vind het niet leuk om te lezen voor mijn lijst, want dan moet ik dus lezen wat ik niet zo heel erg leuk vind. Van volwassen literatuur heb ik de verwachting dat het saai gaat zijn en dat ik het daarom ook niet ga lezen want het enige wat ik wil lezen is de ondertiteling van een film, maar eerlijk gezegd staat die ook heel vaak uit, want ik merk het niet eens als er geen ondertiteling is, want ik ben goed genoeg in Engels om dat te begrijpen.

 Volgens mij zit ik nu op leesniveau 2. Ik vind dat ik op twee zit omdat ik soms wel lees voor school, dus niet 1 ‘Ik lees nooit.’ Maar ik vind lezen niet leuk dus zit niet zo hoog. Eigenlijk zou ik op niveau 1 zitten voor mijn eigen plezier, want voor mijn eigen plezier lees is dus nooit en vind ik het ook saai. Maar ik zit dus wel op niveau 2 voor school ookal is dat wel vreemd want dan word ik gedwongen om een bepaald boek te lezen of kan ik kiezen uit boeken die de docent heeft uitgekozen. Dus dan kan ik niet helemaal zef kiezen wat ik wil lezen dus zou je denken dat ik lezen voor mijn eigen plezier leuker zo vinden, omdat ik dan zelf een boek kies.