Recensie.

Titel: Erik of Het klein insectenboek.
Auteur: Godfried Bomans.

Samenvatting:
Erik Pinksterblom ligt in zijn bed, maar hij probeert niet in slaap te vallen, omdat hij het gevoel heeft dat er iets bijzonders gaat gebeuren. In gedachten herhaalt hij wat hij die middag geleerd heeft uit ‘Solms’ Beknopte Natuurlijke Historie’, want de volgende dag heeft hij een proefwerk over de insecten. Hij bekijkt het schilderij ‘Wollewei’. Erik bedenkt dat het fijn zou zijn om in de wereld van het schilderij te leven. Uiteindelijk beland Erik in het schilderij, ontmoet hij allemaal insecten en beleeft veel avonturen. Uiteindelijk gaat hij opzoek naar de lijst van het schilderij, zodat hij weer terug kan naar de echte wereld.

Mijn mening over het boek:
Ik vind het een heel leuk boek, wel een beetje kinderachtig. Je moet veel fantasie hebben. Het is ook een klein boekje, dus je bent er zo doorheen. Zeker aan te raden.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Recensie.

Titel: Vals licht.
Auteur: Joost Zwagerman.

Samenvatting:
Het verhaal gaat over Simon Prins. Hij ontmoet een meisje, Lizzie, zij blijkt als prostituee te werken op de Wallen. Simon en Lizzie krijgen een relatie. Lizzie is een vreemd meisje en heeft geheimen voor Simon. Als je steeds verder door het verhaal komt, kom je erachter wat ze allemaal verborgen hield voor Simon. Ze moet op een gegeven moment onderduiken voor een drugsdealer omdat ze hem geld verschuldigd is. Simon gaat haar toch zoeken en komt er achter dat ze zoveel leugens verborgen houdt, omdat ze een geestziekte heeft, pseudologia fantastica. Dit houdt in dat ze leugens verzint en die na loop van tijd ook echt gaat geloven. Uiteindelijk gaan ze dan ook uit elkaar.

Mijn mening over het boek:
Ik vind het verhaal zelf wel interessant. Alleen de manier waarop het boek geschreven is, ben ik wat minder enthousiast over. Ik vond het langdradig en ik kwam er moeilijk doorheen. Het is ook een erg dik boek. Geen aanrader.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Recensie.

Titel: Tirza.
Auteur: Arnon Grunberg.

Samenvatting:
Het verhaal gaat over Jörgen Hofmeester. Dit is een man die zijn leven niet helemaal meer voor elkaar heeft. Zijn vrouw is bij hem weggegaan voor een jeugdliefde. Hij heeft twee dochters, Ibi en Tirza. Ibi is vertrokken naar het buitenland om een Bed and Breakfast te beginnen. Tirza heeft haar gymnasiumdiploma gehaald en zal over een tijdje ook met haar vriendje Choukri vertrekken naar Afrika. Jorgen’s leven valt dus een beetje uit elkaar. De dag dat Tirza gaat vertrekken komt steeds dichterbij. Jörgen zal Tirza en haar vriendje naar het vliegveld in Frankfurt brengen, maar wilt eerst per se nog even langs hun huisje op de Betuwe. Hierna zet hij ze op het vliegtuig. Een tijdje horen Jörgen en zijn echtgenote niks meer van Tirza. Jörgen gaat naar Afrika de woestijn in om haar te zoeken.

Mijn mening over het boek:
In het begin vond ik het verhaal saai, want er gebeurd vrij weinig. Uiteindelijk word je toch wel benieuwd wat er met Tirza is gebeurd. Je wil dan het liefst het boek in één keer uitlezen. Ik vind het opzich wel een goed boek. Vooral het einde is spannend.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Recensie.

Titel: Sonny boy.
Auteur: Annejet van der Zijl.

Samenvatting:
Het verhaal speelt zich af in de tweede Wereldoorlog en gaat over Rika, zij is streng katholiek opgevoed en ze ontmoet Willen, hij is protestants opgevoed. Ze trouwen en krijgen vier kinderen. Ze verhuizen vanwege het werk van Willem, maar Rika kan zich eerst niet goed aanpassen in het nieuwe plaatsje. Ze krijgt ruzie met Willen en vertrekt naar Den Haag met haar vier kinderen. In Den Haag begint Rika, die op dat moment veertig jaar is, een eigen pension en ze ontmoet ze Waldemar, een Surinaamse jongen van twintig. Ze krijgen uiteindelijk een relatie. Dit is erg ongepast voor in die tijd. Willem is boos en eist alle kinderen op, daarna verbreekt hij het contact. Dan krijgen Rika en Waldemar een kind, ze noemen hem Waldy, maar zijn bijnaam is Sonny Boy. Haar familie breekt ook het contact. Dan verhuizen ze naar Scheveningen, openen ze weer een pension en dan breekt de oorlog uit. Rika helpt joden onderduiken en later worden ze verraden. Rika word gestuurd naar een kamp in Vught, daar ziet ze Waldemar nog één keer. Rita wordt uiteindelijk overgeplaatst naar een ander kamp en daar overlijd ze. Nederland is bevrijd en het verhaal gaat verder met Sonny Boy, hij woont bij zijn grootouders maar zij kunnen de zorg voor hem niet meer aan, hij gaat naar de zus van Rika, tante Jo. Hij hoort via het Rode Kruis wat er met zijn moeder is gebeurd en over zijn vader was nog geen nieuws. Dan gaat het verhaal terug naar Waldemar, de oorlog is bijna voorbij, hij overleeft ze oorlog ook niet.

Mijn mening over het boek:
Ik vind dit een heel mooi boek. Je leeft erg mee met de hoofdpersonen. Het boek spreekt mij vooral aan, omdat het verhaal zich afspeelt tijdens de oorlog. Dat vind ik erg interessant. Als laatste vind ik dat alles wat er gebeurd mooi beschreven word. Het is een duidelijk en interessant verhaal.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Recensie.

Titel: De passievrucht.
Auteur: Karel Glastra van Loon.

Samenvatting:
Armin Minderhout’s leven wordt compleet overhoop gegooid, wanneer hij na een vruchtbaarheidsonderzoek in het ziekenhuis krijgt hij namelijk te horen dat hij al zijn hele leven lang onvruchtbaar is. Hij lijdt aan het syndroom van Klinefelter, een aangeboren afwijking van de geslachtschromosomen waardoor zijn sperma geen zaadcellen bevat. Na 13 jaar blijkt dat Armin niet de vader kan zijn van zijn zoon Bo. Dan begint Armin een zoektocht naar de biologische vader van Bo. Zijn toenmalige vriendin, Monica, kan hij het niet meer vragen, want zij is tien jaar geleden gestorven aan een hersenvliesontsteking. Eerst verdenkt hij Robert, een ex-vriend van Monica. Hij blijkt het niet te zijn. Daarna worden de huisarts en Nico Neerinckx, een vroegere collega van Monica, verdacht. De eerste blijkt van niets te weten. De tweede daarentegen wordt wel erg verdacht als blijkt dat zijn oudste zoon ook Bo heet. Armin is er zeker van dat hij de dader is, maar zwijgt er verder tegen bijna iedereen over, behalve tegen Ellen en Dees, zijn beste vriend. Als Armin en Bo samen een weekend op Ameland zijn, zegt Armin in een ruzie tegen Bo dat hij zijn vader niet is.
Vlak hierna sterft de vader van Armin. Als hij en Dees het huis ontruimen vindt Armin een briefje van Monica aan zijn vader. Er staat: ‘ik ben zwanger. Monica.’
Het is nu wel duidelijk wie de echte vader van Bo is. Thuisgekomen geeft Ellen hem een brief van Monica aan Bo. Hierin legt ze aan hem uit wie zijn vader is. Het blijkt nu dat Armin en Bo halfbroers zijn. 

Mijn mening over het boek:
Ik vond het een leuk en spannend boek. Het leest makkelijk en het blijft interessant, waardoor je het boek het liefst in één keer uitleest. Het is een verhaal dat mij aanspreekt en ik zou het boek zeker aanraden.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Recensie.

Titel: De kleine blonde dood.
Auteur: Boudewijn Büch.

Samenvatting:
In dit boek wisselen twee verschillende verhalen zich steeds af. Het eerste verhaal gaat over Boudewijn en zijn vader Rainer Büch. Het tweede verhaal gaat over Micky, het zoontje van Boudewijn en Mieke.
Het verhaal begint als Boudewijn op scholreisje gaat naar Nijmegen. Boudewijn wil een vlinder voor zijn vader vangen en komt zo in Duitsland terecht. Zijn vader is heel erg anti-Duits en als Boudewijn zich dan per ongeluk laat ontglippen, dat hij in Duitsland is geweest, wordt zijn vader woedend en slaat hem. De vader van Boudewijn is een beetje raar. Uiteindelijk moet Boudewijn naar een psychiatrische inrichting, omdat hij veel problemen heeft. Na een jaar mag hij daar weer weg en kort daarna krijgt hij een buikvliesontsteking, waardoor hij in coma raakt. Zijn vader waakt de hele tijd over hem. Boudewijn verliest later het contact met zijn vader en krijgt 6 jaar na de laatste ontmoeting, die niet bepaald vriendelijk verliep omdat hij vertelde dat hij homoseksueel was, een rouwkaart. Twee weken later krijgt hij ook een brief van 20 vellen, die zijn vader speciaal voor hem had geschreven. De brief verbrandt hij nadat hij een paar regeltjes over heeft genomen. Hij komt erachter dat zijn vader op een hele pijnlijke manier zelfmoord heeft gepleegd.
Micky woont bij Boudewijn, omdat zijn moeder, Mieke alcoholiste is. Boudewijn gaat een keer een weekend weg met zijn vrienden naar Parijs. Micky logeert dan bij Gerda. Boudewijn zegt tegen Gerda, dat ze Micky echt niet aan Mieke mee mag geven, maar dat gebeurt toch. Micky krijgt een ongeluk en ligt dan in coma. In het ziekenhuis blijft dat Micky een tumor heeft, dus Micky zal nooit meer beter worden. Boudewijn besluit uiteindelijk dat ze de slangen weg mogen halen, zo verliest hij zijn zoontje. Micky word gecremeerd. Een paar jaar later bezoekt Boudewijn het crematorium, om een artikel te schrijven. Hij is er nog steeds kapot van dat zijn zoontje overleden is. Hij besluit een micrografie van Micky’s leven te schrijven.

Mijn mening over dit boek:
Ik vind het een vaag boek. Het is ook niet een boek dat ik zou aanraden, omdat het een beetje langdradig is. Ook is het geen leuk verhaal, het is vooral veel drama. Je moet hier echt van houden. Het is wel een interessant verhaal, maar persoonlijk zou ik het boek niet nog eens lezen.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Recensie.

Titel: Echte mannen eten geen kaas.
Auteur: Maria Mosterd.

Samenvatting:
Wanneer Maria naar de middelbare school gaat, zoekt ze eigenlijk meer spanning in haar leven. Niet wetende dat ze meer spanning gaat krijgen dan ze eigenlijk wilde hebben. Op haar eerste dag fietst ze samen met Nikki naar school en onderweg komt ze een groepje jongen tegen die de meiden begroeten. De volgende dag staan de jongens er weer en stapt Maria van de fiets af en stelt zich voor. Vanaf dat moment komt ze dus in aanraking met de loverboy Manou en veranderd alles. Maria spijbelt, rookt wiet, heeft seks met Manou en andere jongens voor geld, en heeft veel ruzie met haar moeder. Uiteindelijk moet Maria zelfs andere meisjes ronselen voor Manou. Uiteindelijk verteld Nikki aan haar mentor, waar Maria allemaal mee bezig is, waardoor ook Maria’s moeder erachter komt. Uiteindelijk is dat het keerpunt in het verhaal en doet Maria’s moeder aangifte. Maria is zo geobsedeerd door Manou, dat ze nog steeds contact met hem zoekt. Als Maria’s moeder erachter komt, wordt Maria naar een internaat gestuurd. Ze is nog steeds niet van Manou af, want hij probeert haar nog steeds te bezoeken. Maria probeert dan nog te ontsnappen, maar dat mislukt. Ze wordt uiteindelijk naar India gestuurd met een aantal vriendinnen van het internaat. In het vliegtuig denkt ze na over alles. Een ding weet ze zeker: Manou zal ze nooit vergeten.

Mijn mening over het boek:
Ik vind het een spannend boek om te lezen. Het leest ook erg makkelijk. Het is aangrijpend, want er gebeuren dingen die de meeste mensen niet meemaken in het dagelijks leven. Er wordt veel gediscussieerd over of het boek een waar gebeurd verhaal zou zijn of niet. Ik denk zelf van niet, want ik vind het wel wat overdreven.   

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Recensie.

Titel: Turks fruit.
Auteur: Jan Wolkers.

Samenvatting:
Turks fruit gaat over Erik. Hij is een Amsterdamse kunstenaar en hij vertelt een verhaal over de relatie die hij heeft gehad met Olga. Erik had haar ontmoet toen zij hem een lift aanbood en hij werd op slag verliefd op haar. Ze kregen een relatie en wilden met elkaar trouwen. De moeder van Olga vond het geen goed idee dat haar dochter met een kunstenaar zou trouwen, maar de vader van Olga kon het juist goed met Erik vinden. Uiteindelijk trouwde Olga en Erik en de moeder van Olga wilde verder niets meer met hun te maken hebben. Olga ging er uiteindelijk vandoor met een rijke man. Ondanks alles wat Erik probeerde, wilde Olga hem niet terug. Daarna heeft Erik vaak seks met verschillende vrouwen. Olga is nog een paar keer getrouwd geweest, maar dat liep allemaal niet goed af. Olga en Erik hebben ondertussen nog steeds contact, ze schrijven brieven en zien elkaar af en toe. Olga werd steeds magerder en dat zag Erik ook. Uiteindelijk word hij door de moeder van Olga bericht dat het slecht gaat met Olga, ze heeft een hersentumor. In het ziekenhuis durft niets meer te eten behalve Turks fruit omdat ze denkt dat haar voortanden er uit zullen vallen als ze iets hards eet. Ze ging steeds meer achteruit en uiteindelijk gaat ze dood.

Mijn mening over het boek:
Het is een mooi, maar zielig boek. Je leeft erg met Erik mee, omdat het boek in de ik-vorm is geschreven. Wanneer Olga er vandoor gaat met een andere man, merk je hoe rot Erik zich voelt. Ook wanneer Olga door haar hersentumor achteruit gaat, merk je hoe verdrietig Erik is en hoe hij haar probeert te helpen. Het boek is aan te raden, omdat het makkelijk te lezen is en je bent er zo doorheen.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen