Recensie Het Gouden Ei

Titel: Het Gouden Ei

Auteur: Tim Krabbé

Jaar van uitgave: 1984

Aantal bladzijdes: 97

Genre: Avonturenroman, thriller, misdaad

Samenvatting

Rex Hofman en zijn vriendin Saskia Ehlvest zijn met de auto onderweg naar hun vakantiehuisje in Hyéres. De kilometerstand van de auto is stuk, dus moeten het met de hand bijgehouden worden. Na een tijd vindt Saskia dat ze moeten tanken. Ze stoppen bij een TOTAL benzine station om te gaan tanken. Saskia wilt even ontspannen en haalt even wat drankjes. Ze is ook van plan om na deze pauze haar angst te overwinnen en te gaan rijden. Dat heeft ze namelijk niet meer gedaan sinds ze haar rijbewijs heeft gehaald. Ze komt echter nooit meer terug van het drankjes halen. Rex raakt bezorgd en vraagt binnen of ze Saskia gezien hebben. Ze is gezien terwijl ze met flessen naar buiten liep, maar daarna niet meer. Als Rex terugloop naar de auto merkt hij dat de fietsen die op de auto waren zijn verdwenen. Acht jaar later is Rex met een andere vrouw op vakantie, Lieneke. Zij weet ook over de verdwijning van Saskia omdat Rex het haar heeft verteld.

Een tijdje later belt een Franse man aan bij Rex. Hij beweert Raymond Lemorne te heten. Hij beweert ook te weten wat er met Saskia is gebeurd. Hij zegt dat ze dood is en dat hij alleen meer te weten krijgt als ie meekomt en hetzelfde ondergaat als Saskia. Rex stemt in. Bij het TOTAL-benzinestation blijkt dat Saskia daar in de auto is gegaan. Meer krijgt Rex niet te weten, want hij krijgt een slaapmiddel en wordt een tijd later ergens alleen wakker. Het blijkt dat hij ergens alleen onder de grond op een matras ligt. En dan beseft hij zich dat Saskia levend is begraven. Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen.

Mening

Ik vond dit een leuk boek, ook al ben ik niet zo een fan van oude boeken en verhalen. Het boek heeft niet eens honderd bladzijdes, dus het is ook snel uitgelezen. Het is ook erg makkelijk geschreven en daardoor makkelijk te lezen en te begrijpen. Het leukste aan het boek vond ik het verhaal en hoe het allemaal boven water is gekomen: wat er nou eigenlijk met Saskia is gebeurd en wie die Raymond Lemorne is.

Ik heb dit boek gekozen omdat ik er goede dingen over heb gehoord van klasgenoten. Tijdens de boekenkring had een van mijn groepsgenoten het over dit boek en toen raakte ik er meer van overtuigd dat ik hem moest lezen. Ik heb er achteraf geen spijt van.

Ik geef dit boek een 8/10

Recensie Van den Vos Reynaerde

Titel: Van den Vos Reynaerde

Auteur: Willem die Madocke maecte (vertaling)

Jaar van uitgave: 13e eeuw

Genre: episch dierdicht, satire

Samenvatting

Het verhaal begint met een hofdag. Koning Nobel de leeuw ziet dat Reynaert de vos de enige afwezige is. Alle andere dieren beklagen zich over het gedrag van Reynaert. Alleen zijn neef Grimbaert de das verdedigt hem nog een beetje. Isengrijn de wolf dringt vervolgens op een doodstraf voor Reynaert. Op dat moment nadert er een stoer voor de overleden kip Coppe, dochter van de haan Cantelaer. Reynaert heeft bijna alle kinderen van Cantelaer opgegeten, welgeteld elf van de vijftien. Koning Nobel wordt woedend en stuurt Bruun de Beer om Reynaert op te halen. Wanneer Bruun bij Reynaert aankomt, verzint Reynaert een trucje om van Bruun af te komen. Bruun raakt gewond door de leugen van Reynaert, maar overleeft het en doet verslag bij koning Nobel. Die stuurt dan Tibeert de kat, vanwege zijn intelligentie. Reynaert is ook tibeert te slim af, die ook zwaar gewond raakt en verslag doet bij de koning. Uiteindelijk stuurt koning Nobel Grimbaert, omdat hij denkt dat Reynaertbij hem niks zal uithalen vanwege hun familiebanden. Net voor Reynaert wordt opgehangen aan de strop, Verzint hij weer een list. Hij maakt koning Nobel wijs dat Isengrijn, Bruun en Tibeert een staatsgreep willen plegen en dat willen doen met een fortuin van koning Hermelike. Nobel gelooft dit en gaat op zoek naar de schat. Reynaert maakt hem ook wijs dat hij een tocht naar Rome en Palestina moet afleggen om van een pauselijke ban af te komen. Nobel geeft hem toestemming en stuurt de ram Belijn en de haas Cuwaert met hem mee. Reynaert verzint een truc, eet Cuwaert op en komt af van Belijn. Reynaert is iedereen te slim af…

 

Ik vond dit een leuk verhaal. De slimmigheden van Reynaert vond ik leuk om te lezen. Er werden soms wel wrede dingen beschreven, zoals het opeten van Reynaert van 11 van de 15 kinderen van de haan Cantelaer. Het was ook leuk dat het verhaal over dieren ging, en niet over mensen. Het feit dat dit een oud verhaal is, doet niets af aan hoe leuk het is om te lezen. Het was niet moeilijk om te lezen (de vertaling dan). Ik zou dit verhaal zeker aan anderen aanraden, maar dan wel de vertaling, omdat de middelnederlandse taal moeilijk te begrijpen kan zijn.

 

Ik geef Van den Vos Reynaerde een 7/10.

Recensie Warenar

Titel: Warenar

Auteur: P.C. Hooft

Jaar van uitgave: 1989 (geschreven in 1617)

Genre: Toneelstuk

Aantal bladzijdes: 95

Samenvatting

Het verhaal gaat over Warenar, een gierige oude man die samen woont met zijn dochter Klaartje en dienstmeid Reym. Warenar vindt een pot met goud, die hij verstopt in zijn huis. Hij wilt Reym niet meer in huis hebben, omdat hij bang is dat zij de pot zal ontdekken en stelen. Reym blijft toch nog in huis, want Klaartje is zwanger en staat op het punt te bevallen. Geetruid, de buurvrouw, probeert haar broer, Rijkert, over te halen om te halen, maar Rijkert vindt de voorgestelde vrouwen maar niks. Rijkert stelt voor om met Klaartje te trouwen. Geetruid vind dat in eerste instantie niks, maar gaat toch akkoord. Warenar gaat akkoord voor de bruiloft. Wanneer Warenar terugkomt van de markt hoort hij de hofmeester Casper en kok Teeuwes over een pot praten. Warenar denkt dat het over zijn pot met goud gaat en werkt de twee de deur uit. Warenar komt erachter dat hij fout zat. hij verdenkt Rijkert er op dat hij de pot met goud wilt stelen. Om dat te voorkomen besluit hij de pot te begraven op het kerkhof. Lekker vertelt Ritsert, de zoon van Geertruid, over de aanstaande bruiloft van zijn oom met Klaartje, maar Ritsert blijkt de vader van het ongeboren kindje van Klaartje te zijn. Rijkert geeft Ritsert toestemming om met klaartje te trouwen. Warenar verschuldigt Lekker van het willen stelen van zijn pot na hem gezien te hebben bij het kerkhof. Lekker graaft wat later de pot op. Wanner Warenar er achter komt dat zijn pot weg is, gaat hij kapot. Lekker wordt betrapt door ritsert, die de pot terugbrengt naar Warenar. Warenar schenkt de pot als huwelijkscadeau aan Ritsert, in moment van euforie en als dank voor zijn eerlijkheid. Warenar leert zijn lesje, dat hij niet gelijk mensen de schuld moet geven zonder bewijs.

 

Ik vond het niet zo een heel leuk boek. Dat kan ook komen omdat het als toneelstuk geschreven is. Ik vond het best wel een saai verhaal, en de namen van de personages best irritant. Ik houd niet van oude boeken. Ik vond het einde wel leuk. Daar komt alles op zijn plek en de hoofdpersoon leert zijn lesje. Het boek is niet lastig te lezen, omdat het zich gewoon in chronologische volgorde afspeelt. Ik hoop dat ik in de toekomst geen oud-Nederlandse boeken meer hoef te lezen.

 

Ik geef Warenar een 5/10