Recensie Jij zet het

Gegevens:
titel: Jij zegt het
Schrijfster: Connie Palmen
Jaar van uitgave: 2015

Samenvatting:
Ted Hughes is schrijver en dichter en is getrouwd met Sylvia Plath. Hun relatie is erg ingewikkeld. Na vier maanden bij elkaar gaan ze elkaar trouwen met als enige getuige de moeder van Sylvia genaamd Aurelia.
Voor een lange tijd gaat het goed met de relatie tussen Sylvia en Ted, hoewel ze veel verhuizen en soms financiële problemen hebben houden ze wel van elkaar. Hier komt echter een verandering in zodra Ted zijn gedichtenbundel succesvol wordt terwijl Sylvia’s bundel wordt afgewezen.
Sylvia kamt met veel psychologische problemen wat niks nieuws is aangezien toen ze jonger was geprobeerd had zelfmoord te plegen.
Uiteindelijk wordt Sylvia zwanger en gaat ze op advies van Ted nieuwe gedichten schrijven waardoor ook zij succesvol wordt.
Ze krijgen veel bezoek in hun appartement in Londen van andere literaire personen maar na een tijdje wordt het Sylvia te veel. Hierna wordt hun eerste kind genaamd Frieda Rebecca geboren.
Tijdens haar tweede zwangerschap krijgt Ted een radioprogramma voor kinderen waar Sylvia zo jaloers op wordt dat ze zijn werk verscheurt, iets later verliest ze haar tweede kind.
Hierna verhuizen ze naar het platteland waar een nieuw kind genaamd Nicholas Farrar geboren. Uit Sylvia’s gedichten blijk dat ze strijd met de dood.
Later komt een ander schrijvers paar langs waaronder Assia. Ted wordt verliest op deze vrouw en uiteindelijk komt Sylvia hier natuurlijk achter.
Ze scheiden maar blijven wel beide in Londen wonen. Sylvia vind Al Avaraz als vertrouwenspersoon. Later hoort Ted van Al Avaraz dat het niet zo goed gaat met Sylvia.
Al Avaraz laat Ted de vrouw weer zien die hij jaren geleden ontmoet had.
Uiteindelijk besluiten ze weer samen te gaan wonen maar wel meer vrijheid te houden.
Later ontdekt Sylvia echter een opdracht van Assia aan Ted. Als Ted ergens anders slaapt ontvangt hij een afscheidsbrief van Sylvia die zelfmoord heeft gepleegd door haar hoofd in de oven te stoppen.
Ted voelt zich schuldig maar trouwt later met Assia. Een aantal jaar later pleegt Assia ook zelfmoord en dood hun dochter.
Weer een tijd later trouwt Ted opnieuw met een boerenmeid. Een korte tijd na het uitbrengen van een gedichten bundel “Birthday Letters” pleegt Ted zelf ook zelfmoord.

Mijn mening:
Ik vond dit boek erg apart, het gaat erg veel over psychologische problemen en zelfmoord. Dit soort thema’s spreekt mij niet bepaald aan. Voor mensen die wel van psychologische drama’s houden kan ik dit boek wel aanraden.

Recensie Clausewitz

Gegevens:
Titel: Clausewitz
Schrijver: Joost de Vries
Jaar van uitgave: 2010

Samenvatting:
Tim Modderman en Joost de Vries zijn sinds hun studie enorm goede vrienden. Na de studie gaan ze allebei een andere kant op. Tim gaat door als wetenschapper terwijl Joost bij een uitgeverij gaat werken. Ze blijven elkaar echter vaak zien en blijven ook vrienden.
Op een dag stelt Joost aan Tim voor om onderzoek te doen naar de schrijver Ferdynand  LeFebvre. Deze schrijver uit de jaren was plotseling verdwenen. Tim gaat akkoord om dit te onderzoeken zodat ze het verhaal als boek uit kunnen brengen.
Tim doet veel onderzoek en praat met veel mensen. Hij komt steeds meer te weten en vindt zelfs foto’s en brieven van Ferdynand. Deze gebruikt hij in het boek om het verhaal te ondersteunen.
Uiteindelijk loopt de zoektocht vast op een Grieks eiland waar Ferdynand voor het laatst gezien was door een oorlogsfotograaf. Met deze teleurstelling keert Tim terug en laat het boek lezen door Joost die nog een paar kleine kritiekpuntjes heeft.
Na het leren vervalsen van Ferdynand zijn handschrift vervalsen ze een brief om het verhaal een duidelijk einde te geven.

Mijn mening:
Dit boek vond ik erg leuk. Boeken waar men probeert een mysterie op te lossen vallen bij mij altijd goed. Het enige nadeel van dit verhaal vind ik het einde. Het mysterie wordt namelijk niet opgelost, echter kon ik hier wel mee leven. Wat ik erg raar vond en ik niet had verwacht is dat ze ervoor kiezen om een brief te vervalsen, dit had ik niet van de hoofdpersonages verwacht aangezien een van hun ook echt een wetenschapper is. Die hoort juist altijd de waarheid te willen achterhalen.

Alsnog vind ik dit boek een enorme aanrader

 

Recensie Camera Obscura

Gegevens:
Titel: Camera Obscura
Schrijver: Hildebrand (Nicolaas Beets)
Jaar van uitgave: 1839

Samenvatting:
Het boek bestaat uit allemaal kleine verhaaltjes, het zijn allemaal herrieneringen van de schrijver waar hij wat fantasie aan heeft toegevoegd.
Ik kan lastig alle verhalen samenvatten, daarom heb ik ervoor gekozen om het verhaal van “De familie Statstok” samen te vatten:

Hildebrand gaat op bezoek bij zijn oom en tante (de familie Hildebrand). Daar wonen ook zijn neef Pieter en huisjongen Keesje.
Hildebrand gaat de tweede dag biljarten met Pieter die over zijn studie praat. Ze besluiten te gaan biljarten in een café waar Pieter wordt uitgelachen omdat hij er niet zo heel goed in is.
Terug in het huis verteld Keesje over hoe hij aan het sparen was voor een begrafenis maar hoe het geld was afgepakt door “de vader” van het huis omdat ze geen persoonlijk bezit mogen hebben. Hildebrand vertelt dit aan zijn oom waardoor Keesje het geld weer terugkrijgt.
Op een avond komen andere families langs. Pieter valt op de dochter van familie van Naslaan genaamd Koosje. Echter falen Pieter zijn pogingen om in contact met haar te komen. dit valt Hildebrand op waardoor hij de dag erna een boottochtje organiseert met Pieter en Koosje.
Tijdens de tocht komt de boot vast te liggen, Pieter duwt de boot los maar valt hierdoor in het water. Op de terug weg ziet Pieter naast Koosje, de volgende dag vertrekt Hildebrand weer naar huis

Mijn mening:
Ik vind het boek best leuk. Het spreekt me aan dat het allemaal korte wat komische verhalen zijn. Wat het een extra laag geeft is dat deze verhalen gedeeltelijk ook echt zijn gebeurt.

Dit boek is dan ook een aanrader voor mensen die niet zo lang tijd hebben om te lezen en zo toch een heel verhaal in een keer kunnen lezen. Voor mensen die van komische verhalen houden is het ook aan te raden.

Recensie Kaas

Gegevens:
Titel:  Kaas
Schrijfster: Willem Elsschot
Jaar van uitgave: 1933

Samenvatting:
Het verhaal gaat over Frans Laarsmans. Op de begrafenis van zijn moeder ontmoet hij zijn vriend, mijnheer van Schoonebeeke. Deze nodigt Frans uit om eens langs te komen. Als Frans langskomt en als van Schoonebeeke zijn vrienden ontmoet schaamt Frans zich voor zijn werk.
Alle andere mensen die ook aanwezig zijn hebben belangrijke banen terwijl Frans maar klerk is bij een bedrijf dat schepen maakt. Van Schoonebeeke biedt Frans aan om vertegenwoordiger van een kaas firma te worden.
Tegen advies van familie in accepteert Frans het aanbod en wordt hij kaashandelaar. Zijn oude baan zegt hij voor de zekerheid nog niet op, hij krijgt drie maanden verlof omdat zijn broer (die dokter is) een doktersverklaring voor hem uitschrijft.
Frans bestelt een grote hoeveelheid kaas maar kan het maar niet verkopen. Hoe hard hij dit ook probeert. Als zijn baas, Hornstra, naar zijn huis komt doet Frans net open en later schrijft hij naar Hornstra dat de kaas bedorven was.
Precies die dag krijgt Frans een grote bestelling waar hij dan niks meer mee kan.
Frans overweegt zijn keuze voor kaashandelaar nog eens en besluit dat hij ermee moet stoppen. Teruggekeerd naar zijn oude baan realiseert hij zich dat hij het eigenlijke wel leuk vindt en hoeveel zijn familie eigenlijk voor hem betekent.

Mijn mening:
Op het begin vond ik het nogal een een apart boek omdat ik niet snapte waar ze heen wilde. Er zat geen bepaalde spanning of leuk verhaal in. Pas op het einde werd me duidelijk dat de boodschap van het boek vooral is niet zoveel waarde te hechten aan sociale status, vooral te doen wat je leuk vindt en hoe belangrijk familie is.

Als je niet erg naar spanning zoekt en vooral een simpel boek om weg te lezen is dit boek wel een aanrader. Voor een verhaal met enige spanning of mysterie duidelijk niet

Beschouwing Klas 6

Beschouwing Bjarne Soek klas 6

1. Een literatuurlijst / bibliografie van alle gelezen boeken, opgesteld volgens de regels die je hebt gekregen

- Karel en de Elegast
- Bint
- Het gouden ei
- Warenar
- Oeroeg
- Isabelle
- Een hart van steen
- Fabriekskinderen
- Jij zegt het
- Camera obscura
- Clausewitz
- Kaas

2. Een beschouwing over jouw idee over literatuur. Hiervoor kijk terug op wat je afgelopen 2 / 3 jaar hebt gelezen voor Nederlands. Probeer goed na te denken en diepgang in je beschouwing te brengen. Hierna staat een aantal vragen die je kan gebruiken bij het schrijven van je beschouwing.

1. zie ik een verandering in mijn boekenvoorkeur? Zo ja, welke en hoe is dat te verklaren?
Op de basisschool las ik alleen maar omdat het verplicht was. Hoewel ik tegenwoordig nog steeds niet uit mezelf een boek zal lezen, ben ik het wel leuker gaan vinden. De oorzaak daarvan is denk ik dat de boeken die ik tegenwoordig lees meer diepgang hebben. Het zijn niet zomaar meer avontuurtjes die altijd goed aflopen, maar meer boeken met symboliek en die je laten nadenken. Ook vaker open eindes waarna je zelf kan fantaseren over hoe het afloopt in plaats van het “en ze leefde nog lang en gelukkig”.

2. is er een samenhang in mijn lijst gelezen boeken te ontdekken? Zo ja, welke. Zo nee, wat zegt dat dan?
Er zit niet echt een samenhang in mijn lijst, dit komt omdat ik van alles wel wat zou willen proberen, ik wilde me niet op een genre focussen zodat ik misschien nieuwe interesses kan ontdekken.

3. is mijn leesplezier veranderd? Hoe?
Zeker, vroeger las ik het boek maar en was blij als ik klaar was zodat ik er niet meer over na hoefde te denken. Tegenwoordig echter denk ik als ik klaar ben met een boek er juist veel over na. Het voelt echt alsof je iets voorgoed afsluit, als ik tegenwoordig een boek uit heb vind ik het soms juist jammer.

4. heeft de school een positieve / negatieve invloed gehad op je plezier boeken te lezen? Leg uit.
Een positieve, als ik door school geen boeken had hoeven lezen was ik waarschijnlijk nooit verder gekomen dan de simpele kinderboeken van Carry Slee. Dan had ik nooit gedacht dat boeken ook leuk konden zijn.

5. wat is mijn top 3 en waarom? En welke zijn de 3 boeken waar ik het minst van heb genoten en waarom ?
favorieten: Isabelle, het gouden ei & Warenar
Isabelle en het gouden ei zijn spannende boeken waar je langzamerhand meer leert over mysteries, dit spreekt mij heel erg aan. Warenar valt hier buiten, dit boek vond ik vooral leuk omdat het apart en in mijn mening wel komisch was.
Minst favoriete: Oeroeg, Bint & Karel en de Elegast
Deze boeken hebben met elkaar gemeen dat ze nogal in oude stijl geschreven zijn. Deze boeken spanning mistte en geen ander aspect hadden wat het voor mij nog wel leuk maakte.

6. van welke schrijvers wil ik meer boeken lezen? Waarom?
Tessa de Loo, zij heeft Isabelle geschreven wat ik een erg leuk boek vindt. Daarnaast heeft ze meer thrillers geschreven wat mij dan ook zeer aanspreekt.

7. welke thema’s spreken me aan in literatuur?
Spanning en mysterie, dit zijn toch hoofdzakelijk de thema’s waar ik in geïnteresseerd ben

8. wat zijn volgens mij kenmerken van een goed literair boek ?
Een goede verhaallijn met een twist, iets dat niet enorm voorspelbaar is. Ook is het een enorm pluspunt als een boek je iets leert. Dat je na afloop anders bent gaan denken over iets.

9. wanneer is een boek geen literair boek? Of zijn alle boeken literair?
Ik vind dat je een boek literair kan noemen als het echt een duidelijk thema heeft met diepgang en een wellicht een dieper betekenis of les. Verhaaltjes waar niks mis gaat en alles leuk is vind ik persoonlijk niet literair omdat het heel simpel is.

10. waarom / wanneer heb ik plezier in lezen ?
Als een boek wat spanning heeft en als het niet zo voorspelbaar is.

11. wat is het verschil in mijn leesbeleving bij een boek en mijn kijkbeleving bij een op dat boek gebaseerde film?
Bij een boek vorm je zelf een beeld van hoe alles loopt. Het laat een stuk meer aan de fantasie over, ook passen films het verhaal wel eens aan of laten ze wat weg wat ik erg zonde vindt.

12. moet een film een boek precies weergeven of mag een film losjes op een boek gebaseerd zijn? Maakt het uit welk boek het is?
Bij kinderboeken kan een film best wel een afwijken van een boek omdat het enige doel, vermaak, behouden wordt. Maar als boeken heel die ergens op een thema ingaat en de film dat niet doet dan is een belangrijk deel van de intentie van de schrijver verloren.

13. eerst een boek lezen en dan naar de film of andersom? Waarom?
Zeker weten eerst een boek lezen omdat de film anders je al een beeld geeft wat je eigen fantasie kan belemmeren.

14. heb ik wat geleerd over de Nederlandse literatuur? Wat zoal?
Hoe vroeger kritiek werd geuit op de maatschappij via symbolische boeken (zoals Bint)

15. blijven mensen boeken lezen of sterft de boekenlezer uit? Waarom?
Zeker weten niet. Wellicht dat er in de toekomst alleen nog maar E-readers zijn. Maar zolang de mens creatief is en er nieuwe verhalen blijven komen zullen mensen nog lang lezen.

16. heb je tips voor de leraar om literatuur leuker / interessanter / motiverender te maken ?
Soms kan de leraar wel eens gaan vertellen over een boek wat hij erg leuk vond om de leerlingen ook te motiveren het te gaan lezen. Voorlezen zou ik niet doen omdat dan mensen soms afhaken, maar beknopt waar het over gaat met belangrijke thema’s (zonder dingen te verklappen uiteraard)

3. Onderwerpen en vragen die ik graag wil bespreken in het examen zijn: (Je mag ook verwijzen naar vragen hiervoor)

1. Favoriete soort boeken

2. Open eindes

3. Invloed van lezen op de middelbare school

 

Literatuur beschouwing klas 5

Mijn gelezen boeken:
- Karel en de Elegast
- Bint
- Het gouden ei
- Warenar
- Oeroeg
- Isabelle
- Een hart van steen
- Fabriekskinderen

 1. Vroeger las ik vooral simpele boeken zonder met een leuk verhaal zonder diepere betekenis, omdat ik nu ouder ben lees ik liever spannende boeken en natuurlijk ook moeilijkere boeken met een dubbele boodschap.
 2. Veel boeken die we in de les met de klas gelezen hebben, maar ook boeken met wat zwaarder / triester thema.
 3. Nee, vroeger vond ik lezen niet leuk, en het feit dat het nu verplicht werd door school heeft daar niets in verandert
 4. Negatief, ik vind boeken lezen niet leuk, het is gewoon niets voor mij. Dat is natuurlijk niet erg, maar omdat ik het verplicht wordt te doen door school, maakt het alleen maar vervelender.
 5. Top 3: Isabelle, Warenar, Een hart van steen
  3 Minst favoriete: Fabriekskinderen, Karel en de Elegast, Bint
  Ik houd van vrolijke boeken of boeken met een spannende verhaallijn, trieste boeken en boeken met een naar einde vind ik niks, ook houd ik niet van langdradige boeken.
 6. Ik zou wel meer van Tessa van Loo willen lezen omdat ik Isabelle een zeer leuk boek vond. Het verhaal sprak me erg aan, ik ben benieuwd hoe haar andere boeken zijn.
 7. Ik houd van spannende en mysterieuze boeken omdat ze je mee weten te nemen. Verder vind ik boeken met een dubbele betekenis ook wel interessant.
 8. Spanning, bondig geschreven, mysterie of dubbele boodschap
 9. Wanneer het zeer spannend is en je niet weet waar het verhaal naar toe gaat. Je bent dan echt benieuwd hoe het af zal lopen.
 10. Ik vind dat boeken behoren tot literatuur, wanneer de boeken een diep onderwerp hebben. Dus niet kinderboeken over een schoolreisje. Deze boeken hebben een nut kinderen te vermaken en hebben geen diepere boodschap of emotionele waarde.
 11. Bij het lezen vorm je zelf een beeld hoe alles eruit ziet, terwijl bij een film je het verhaal ziet uit het oogpunt van een regisseur.
 12. Als biografieën verfilmd worden vind ik dat ze wel precies het boek moeten volgen omdat die boeken op feiten gebaseerd zijn . Verder vind ik dat het wel een beetje losjes mag omdat het oorspronkelijke verhaal ook verzonnen was.
 13. Eerst een boek lezen, omdat je dan nog zelf een beeld kan vormen van het verhaal en omdat je dan echt het origineel leest. Als je het andersom doet vorm je tijdens het lezen niet meer je eigen beeld.
 14. Niet echt
 15. Zolang school leerlingen verplicht boeken te lezen, zullen ze blijven bestaan. Anders zouden er veel minder boeken zijn, want dan zouden alleen mensen lezen die het echt leuk vinden.
 16. Laat mensen ook stripboeken lezen, alleen dan vind ik lezen persoonlijk nog leuk

 

Recensie Fabriekskinderen

Sander Zwarte maakt samen met zijn broer, zus en ouders deel uit van een arbeidersgezin.
Elke ochtend gaan hij met zijn broer en zus naar de fabriek om te werken.
Zijn zus Saartje is ziek maar gaat toch naar de wolspinnerij omdat ze geen geld mis kunnen lopen.
Sander  is er zwaar op tegen dat hij moet werken en besluit onderweg op de stoep de slapen.
Zijn broer Evert en zus Saartje laten hem achter.
Sander wordt meegenomen door Willem Baron van Hogenstad.
Als Sander wakker wordt verteld hij over zijn slechte leven waardoor Willem besluit hem te adopteren.
Die zelfde avond wordt zijn zusje Saartje nog zieker, de volgende ochtend is ze overleden.

Mijn mening:
Dit is een zeer triest boek met intentie kritiek te leveren op de maatschappij tijdens de industriële revolutie. Het is een zwaar boek om te lezen waardoor het mij minder aanspreekt maar de bedoeling van het boek vind ik wel erg goed.

Het boek is een aanrader voor mensen die van boeken houden die kritiek leveren op de maatschappij maar wel een beetje tegen heftige thema’s kan 

Recensie Een hart van steen

Gegevens:
Titel:  Een hart van steen
Schrijfster: Renate Dorrestein
Jaar van uitgave: 1998

Samenvatting:
Ellen de Bemmel is een zwangere vrouw die samen woont met een vrouw met haar kinderen die haar verzorgt.
Ze woont in het huis waar ze vroeger was opgegroeid. 25 jaar na “de tragedie” is ze er weer gaan wonen en heeft ze oude fotoboeken gevonden.
Hier vertelt ze allemaal emotionele verhalen over.
Ze woonde met haar ouders en 4 andere broers en zussen in huis, maar later werd er nog een zusje geboren, Ida.
Na de geboorte wordt haar moeder depressief en gaat het niet goed met het hele gezin.
Echter knapt haar moeder later op en zegt ze dat het einde nabij is.
Op een avond maakt haar moeder een bordje met vitamine pillen die iedereen, behalve Ellen die de hond is gaan uitlaten, opeet.
Als ze terug komt is iedereen dood, behalve haar broer Michiel (die zij Carlos noemt).
Ze komen terecht in een tehuis maar nadat Carlos geadopteerd wordt, verliezen ze contact.
Op haar 18de gaat Ellen geneeskunde studeren en komt ze erachter dat haar moeder aan een kraamvrouwenpsychose leed.
Met de juiste medicijnen had het allemaal voorkomen kunnen worden.
Dit beantwoord Ellen haar vraag over haar moeder waarna ze verder gaat met haar leven en haar verleden achter kan laten.

Mijn mening:
Het is een boek met een heftig thema, persoonlijk houd ik meer van mysterieuze of spannende boeken over lichtere thema’s. Toch is het een erg mooi boek met interessant verhaal.

Ik raad het boek aan als je tegen heftige thema’s kan en geniet van levensverhalen

Recensie Isabelle

Gegevens:
Titel: Isabelle
Schrijfster: Tessa de Loo
Jaar van uitgave: 1989

Samenvatting:
Isabelle is een wonderschone vrouw met veel bewonderaars.
Vaak gaat ze naar de bergen om te ontspannen, maar op een dag keert ze niet meer terug.
Ze is ontvoerd door Jeanne Bitor, een jaloerse barvrouw.
Ze is van plan Isabelle langzaam te laten verhongeren.
Isabelle praat veel met Jeanne, hieruit blijk dat Jeanne een heel naar leven heeft.
Maar Isabelle vertelt ook veel verhalen over haar leven waaruit blijkt dat zij het ook niet zo leuk heeft als iedereen denkt.
Hierdoor krijgt Jeanne meer sympathiek voor Isabelle
Isabelle haar afwezigheid wordt opgemerkt, Bernard Buffon, een kennis van Isabelle gaat op zoek.
Hij komt in contact met een vriendin van Isabelle, ze vertelt hoe mooi Isabelle’s leven is, wat niet overeenkomt met de verhalen die Isabelle aan Jeanne vertelt.
Bernard gaat naar de bar waar Jeanne werkt en begint een gesprek met haar over de vermissing van Isabelle
Hij vertelt de verhalen over hoe mooi Isabelle’s leven is, waardoor Jeanne weet dat Isabelle’s verhalen gelogen waren.
Hierdoor gaat ze nog slechter zorgen voor Isabelle, hierom hang Isabelle haarzelf op. Jeanne raakt in paniek en vlucht.
Bernard wilde weer met Jeanne praten waardoor hij naar haar huis ging, hier kwam hij Isabelle tegen die nog steeds leefde omdat ze een trucje gebruikte waardoor het alleen maar leek alsof ze zichzelf had opgehangen.
Bernard twijfelt om haar te verkrachten maar besluit dit niet te doen, ondertussen maakt Isabelle zich meer zorgen om Jeanne waarvan niemand weet waar ze is.

Mijn mening:
Ik vind dit boek leuk, omdat het een spannend en apart verhaal is. Ik vind het wel jammer dat je op het begin al weet wat er met Isabelle gebeurt is. Het liefst had ik het wat mysterieuzer gewild.

Ik raad dit boek aan, aan mensen die wel van een spannend en apart boek houden.