Recensie Kaas

Gegevens:
Titel:  Kaas
Schrijfster: Willem Elsschot
Jaar van uitgave: 1933

Samenvatting:
Het verhaal gaat over Frans Laarsmans. Op de begrafenis van zijn moeder ontmoet hij zijn vriend, mijnheer van Schoonebeeke. Deze nodigt Frans uit om eens langs te komen. Als Frans langskomt en als van Schoonebeeke zijn vrienden ontmoet schaamt Frans zich voor zijn werk.
Alle andere mensen die ook aanwezig zijn hebben belangrijke banen terwijl Frans maar klerk is bij een bedrijf dat schepen maakt. Van Schoonebeeke biedt Frans aan om vertegenwoordiger van een kaas firma te worden.
Tegen advies van familie in accepteert Frans het aanbod en wordt hij kaashandelaar. Zijn oude baan zegt hij voor de zekerheid nog niet op, hij krijgt drie maanden verlof omdat zijn broer (die dokter is) een doktersverklaring voor hem uitschrijft.
Frans bestelt een grote hoeveelheid kaas maar kan het maar niet verkopen. Hoe hard hij dit ook probeert. Als zijn baas, Hornstra, naar zijn huis komt doet Frans net open en later schrijft hij naar Hornstra dat de kaas bedorven was.
Precies die dag krijgt Frans een grote bestelling waar hij dan niks meer mee kan.
Frans overweegt zijn keuze voor kaashandelaar nog eens en besluit dat hij ermee moet stoppen. Teruggekeerd naar zijn oude baan realiseert hij zich dat hij het eigenlijke wel leuk vindt en hoeveel zijn familie eigenlijk voor hem betekent.

Mijn mening:
Op het begin vond ik het nogal een een apart boek omdat ik niet snapte waar ze heen wilde. Er zat geen bepaalde spanning of leuk verhaal in. Pas op het einde werd me duidelijk dat de boodschap van het boek vooral is niet zoveel waarde te hechten aan sociale status, vooral te doen wat je leuk vindt en hoe belangrijk familie is.

Als je niet erg naar spanning zoekt en vooral een simpel boek om weg te lezen is dit boek wel een aanrader. Voor een verhaal met enige spanning of mysterie duidelijk niet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>