Recensie Camera Obscura

Gegevens:
Titel: Camera Obscura
Schrijver: Hildebrand (Nicolaas Beets)
Jaar van uitgave: 1839

Samenvatting:
Het boek bestaat uit allemaal kleine verhaaltjes, het zijn allemaal herrieneringen van de schrijver waar hij wat fantasie aan heeft toegevoegd.
Ik kan lastig alle verhalen samenvatten, daarom heb ik ervoor gekozen om het verhaal van “De familie Statstok” samen te vatten:

Hildebrand gaat op bezoek bij zijn oom en tante (de familie Hildebrand). Daar wonen ook zijn neef Pieter en huisjongen Keesje.
Hildebrand gaat de tweede dag biljarten met Pieter die over zijn studie praat. Ze besluiten te gaan biljarten in een café waar Pieter wordt uitgelachen omdat hij er niet zo heel goed in is.
Terug in het huis verteld Keesje over hoe hij aan het sparen was voor een begrafenis maar hoe het geld was afgepakt door “de vader” van het huis omdat ze geen persoonlijk bezit mogen hebben. Hildebrand vertelt dit aan zijn oom waardoor Keesje het geld weer terugkrijgt.
Op een avond komen andere families langs. Pieter valt op de dochter van familie van Naslaan genaamd Koosje. Echter falen Pieter zijn pogingen om in contact met haar te komen. dit valt Hildebrand op waardoor hij de dag erna een boottochtje organiseert met Pieter en Koosje.
Tijdens de tocht komt de boot vast te liggen, Pieter duwt de boot los maar valt hierdoor in het water. Op de terug weg ziet Pieter naast Koosje, de volgende dag vertrekt Hildebrand weer naar huis

Mijn mening:
Ik vind het boek best leuk. Het spreekt me aan dat het allemaal korte wat komische verhalen zijn. Wat het een extra laag geeft is dat deze verhalen gedeeltelijk ook echt zijn gebeurt.

Dit boek is dan ook een aanrader voor mensen die niet zo lang tijd hebben om te lezen en zo toch een heel verhaal in een keer kunnen lezen. Voor mensen die van komische verhalen houden is het ook aan te raden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>