Recensie Jij zet het

Gegevens:
titel: Jij zegt het
Schrijfster: Connie Palmen
Jaar van uitgave: 2015

Samenvatting:
Ted Hughes is schrijver en dichter en is getrouwd met Sylvia Plath. Hun relatie is erg ingewikkeld. Na vier maanden bij elkaar gaan ze elkaar trouwen met als enige getuige de moeder van Sylvia genaamd Aurelia.
Voor een lange tijd gaat het goed met de relatie tussen Sylvia en Ted, hoewel ze veel verhuizen en soms financiĆ«le problemen hebben houden ze wel van elkaar. Hier komt echter een verandering in zodra Ted zijn gedichtenbundel succesvol wordt terwijl Sylvia’s bundel wordt afgewezen.
Sylvia kamt met veel psychologische problemen wat niks nieuws is aangezien toen ze jonger was geprobeerd had zelfmoord te plegen.
Uiteindelijk wordt Sylvia zwanger en gaat ze op advies van Ted nieuwe gedichten schrijven waardoor ook zij succesvol wordt.
Ze krijgen veel bezoek in hun appartement in Londen van andere literaire personen maar na een tijdje wordt het Sylvia te veel. Hierna wordt hun eerste kind genaamd Frieda Rebecca geboren.
Tijdens haar tweede zwangerschap krijgt Ted een radioprogramma voor kinderen waar Sylvia zo jaloers op wordt dat ze zijn werk verscheurt, iets later verliest ze haar tweede kind.
Hierna verhuizen ze naar het platteland waar een nieuw kind genaamd Nicholas Farrar geboren. Uit Sylvia’s gedichten blijk dat ze strijd met de dood.
Later komt een ander schrijvers paar langs waaronder Assia. Ted wordt verliest op deze vrouw en uiteindelijk komt Sylvia hier natuurlijk achter.
Ze scheiden maar blijven wel beide in Londen wonen. Sylvia vind Al Avaraz als vertrouwenspersoon. Later hoort Ted van Al Avaraz dat het niet zo goed gaat met Sylvia.
Al Avaraz laat Ted de vrouw weer zien die hij jaren geleden ontmoet had.
Uiteindelijk besluiten ze weer samen te gaan wonen maar wel meer vrijheid te houden.
Later ontdekt Sylvia echter een opdracht van Assia aan Ted. Als Ted ergens anders slaapt ontvangt hij een afscheidsbrief van Sylvia die zelfmoord heeft gepleegd door haar hoofd in de oven te stoppen.
Ted voelt zich schuldig maar trouwt later met Assia. Een aantal jaar later pleegt Assia ook zelfmoord en dood hun dochter.
Weer een tijd later trouwt Ted opnieuw met een boerenmeid. Een korte tijd na het uitbrengen van een gedichten bundel “Birthday Letters” pleegt Ted zelf ook zelfmoord.

Mijn mening:
Ik vond dit boek erg apart, het gaat erg veel over psychologische problemen en zelfmoord. Dit soort thema’s spreekt mij niet bepaald aan. Voor mensen die wel van psychologische drama’s houden kan ik dit boek wel aanraden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>