Leesautobiografie

Ik begon al met lezen toen ik nog klein was. Doordat mijn moeder in een boekwinkel werkte en mijn ouders me altijd veel voorlazen (ik hield erg van Wij gaan op berenjacht en de Muis-boeken), was ik erg geïnteresseerd in lezen en boeken. Ik leerde mezelf lezen met Suske & Wiske en Vos en Haas.

Als kind las ik altijd veel en had ook veel boeken. Mijn favoriete boeken waren De Rode Prinses en de boeken van Astrid Lindgren. Ik zat op een kleine basisschool, en op een gegeven moment had ik alle boeken van de kleine bibliotheek daar uitgelezen. In 2013 zat ik in de Nederlandse Kinderjury, die de Prijs van de Nederlandse Kinderjury uitreiken aan de kinderboeken die zij het beste vinden.

Toen ik niet echt meer kinderboeken las, ging ik vooral boeken van buitenlandse auteurs lezen (met uitzondering van Francine Oomen). Ik hield van de boeken van Jenny Valentine, en de serie Julia’s reis. Ook De schaduw van Skellig, Mijn naam is Nina en Vertrektijd waren favoriete boeken.

Omdat ik ook nu nog steeds heel veel lees en van boeken houd, liep ik mijn stage bij boekhandel Scheltema.

Op dit moment lees ik het liefst Amerikaanse en Engelse literatuur. Mijn favoriete boek is The Bell Jar. Andere boeken die ik graag lees zijn The Catcher in the Rye, Call of the Wild & White Fang en Tess of d’Urbervilles (en Harry Potter). Auteurs waar ik graag nog meer van wil lezen zijn David Mitchell, Haruki Murakami en Zadie Smith. Ik houd vooral van boeken die, naast dat ze goed geschreven zijn, ook iets aparts hebben wat het boek interessanter maakt.

Eigenlijk houd ik tot nu toe niet heel erg van Nederlandse literatuur, maar ik heb nog niet genoeg ervan gelezen om echt een goede  mening hierover te kunnen vormen. Ik denk dat ik nu op leesniveau 5 zit.

1 reactie op “Leesautobiografie

 1. Dag tess,

  Wt een prachtig verhaal vertel je me. Heel leuk dat je zo van lezen houdt. Ik herken dat natuurlijk ;-)
  Wat een leuke ervaring dat je in 2013 in de Nederlandse Kinderjury zat, die de Prijs van de Nederlandse Kinderjury uitreiken aan de kinderboeken die zij het beste vinden. Ik ben heel benieuwd naar je ervaring daarmee. Daar wil ik graag en keertje over praten.
  Je zei dat je, omdat ik ook nu nog steeds heel veel lees en van boeken houd, stage liep bij boekhandel Scheltema. Is dat liep (verleden tijd) of gan je dat over twee weken doen? Dat laatste zou geweldig zijn.

  Op dit moment lees ik het liefst Amerikaanse en Engelse literatuur. Je zegt dat je eigenlijk tot nu toe niet heel erg van Nederlandse literatuur houdt, maar je er heb nog niet genoeg van hebt gelezen om echt een goede mening hierover te kunnen vormen. Daar gaan we dan aan werken.
  Wat een mooie boeken noem je als favorieten, hoewel ik die niet allemaal zelf heb gelzen. The Bell Jar is prachtig, maar droevig. The Catcher in the Rye is uit mijn 60erjaren-tijd. IK hou ook erg van Zadie Smith.
  Ik houd vooral van boeken die, naast dat ze goed geschreven zijn, ook iets aparts hebben wat het boek interessanter maakt. Laten we samen kijken of we dat soort boeken ook vinden in de Nederlandse literatuur. We kunnen daarover praten in de les, in Daltonuren of online via dit blog. Of op een andere moment dat we samen afspreken.

Geef een reactie