De passievrucht–Karel glastra van Loon

Armin Minderhout heeft een vruchtbaarheidstest laten doen. Dit omdat zijn vriendin Ellen zwanger wil worden maar het niet lukt. Armin blijkt onvruchtbaar. Alleen heeft hij wel een zoon. Deze zoon heeft hij gekregen met zijn toenmalige vriendin Monika, die overleden is aan een hersenvliesontsteking.

Armin gaat op onderzoek uit wie die biologische vader van zijn zoon Bo moet zijn. De eerste verdachte weet niet dat Monika dood is en valt af, ook de huisarts van Monika valt af en hij bezoekt als laatste een oud collega van Monika.

Hij komt erachter dat de zoon van deze collega ook Bo heet en Armin weet genoeg. Hij wil Nico, die collega, gaan confronteren maar Ellen houd hem tegen.

De vader van Armin komt ook nog eens te overlijden en bij het opruimen van zijn huis komt Armin tot een geweldige conclusie.

Dit boek vertelt een mooi verhaal en is goed geschreven. Op somige punten is het een vervelend en soms zelfs treurig boek. Al met al een echte aanrader.

De kleine blonde dood — Boudewijn Büch

In de kleine blonde dood vertelt de hoofdpersoon het verhaal van zijn overleden zoontje. Het boek richt zich vooral op hoe zwaar de jeugd is geweest van zichzelf in contrast met dat van zijn eigen zoontje en hoe de hoofdpersoon nu in het leven staat. Wat Büch prachtig weet weer te geven zijn alle kleine details in de omgeving en het verhaal zelf. Hij maakt vaak lange en soms zelfs onnodige zinnen die de lezer helemaal onderdompelt in het verhaal.

De vader van de hoofdpersoon heeft oorlogstrauma’s overgehouden aan de tweede wereldoorlog. Dit komt onder meer naar voren uit het gegeven dat thuis (het was een Duits-Joods gezin) door niemand anders dan zijn vader Duits gesproken mocht worden. Ook zorgt een schoolexcursie naar Duitsland er voor dat zijn vader geweldadig kwaad op hem word.

Later in het verhaal zijn vader en moeder gescheiden en krijgt de vader van de hoofdpersoon het voor elkaar om nog 4 keer meer te trouwen.

De hoofdpersoon (Büch genaamd) heeft zoals eerder gezegd ook een zoon gehad. Deze zoon is verwekt bij een Engelse leraar maar doordat Büch “Homofiel” is, is deze relatie op de klippen gelopen. Op vijf jarige leeftijd overlijd deze zoon van Büch aan een tumor.

Wat centraal staat in dit boek van Büch is de vaderfiguur.

Een prachtig boek dat makkelijk te lezen is. Het is jammer dat Büch overleden is want deze kenmerkende manier van schrijven is niet snel terug te vinden.

De Hel

In dit boek autobiografisch boek beschrijft Büch zijn jeugd op het gymnasium. Ondanks dat het een autobiografisch boek is heet de hoofdpersoon anders. Het gaat hier om Winkler Brockhous. Winkler krijgt van zijn broer te horen dat het een hel is dat gymnasium. De ene docent is nog raarder dan de ander. Sommige zijn beesten andere zijn viespeuken of gewoonweg krankzinnig.

op het gymnasium blijkt ook nog eens zijn Duitse docent nogal antisemitisch te zijn, en aangezien Winkler Joods is word dat niet geapprecieerd. Büch weet dit, zoals altijd erg mooi te beschrijven. Büch schuwt het niet om af en toe wat onnodige bijvoeglijk naamwoorden te gebruiken.

Dit is een goed boek en makkelijk door te komen. Het is niet dik en lijkt eerder op een boekenweekgeschenk dan op een literair iets. Natuurlijk maakt dit voor mij niets uit en kan dit juist een extra “pull-factor” te zijn om dit boek te gaan lezen. Net zoals met bijvoorbeeld de kleine blonde dood wil je doorlezen in dit boek. Ook al is het verhaal al lang afgelopen.

Boy

De aanslag

De Aanslag van Harry Mulisch

Dit prachtige boek van Mulisch kenmerkt zich aan het feit dat het boek zich opdeelt in meerder episodes. Respectievelijk: 1945, 1952, 1956, 1966 en 1981. Het boek vertelt het verhaal van de jonge Anton Steenwijk die in Haarlem woont en de dupe is van een aanslag op een NSB’er wiens lichaam door de buren voor zijn huis word gelegd. Anton komt in de gevangenis terecht en verliest zijn vader, moeder en broer. Er word besloten dat Anton maar naar zijn oom in Amsterdam moet.

In 1952 krijgt Anton te horen dat zijn broer en ouders op de avond van de aanslag zijn omgekomen. Anton gaat medicijnen studeren en keert uiteindelijk voor een feest terug naar Haarlem. Hier komt Anton ook weer voor het eerst terug in zijn oude straat en word hij door ene oude buurvrouw binnen gelaten.

In 1956 woont Anton op kamers en ziet in de menigte van een protest de zoon van de vermoorde NSB’er. Hij vraagt hem binnen en ze geraken in een gesprek. Hierin komt naar voren dat hij zijn vader nooit slecht gevonden heeft en bedankt hij Anton voor het feit dat hij het altijd voor hem opnam in de klas.

in 1966 is Anton getrouwd en komt op een begrafenis de moordenaar van de NSB’er tegen. Hij komt erachter dat de vrouw waarmee hij een tijdje in de cel heeft gezeten de vriendin van de moordenaar was.

Een prachtig boek en op een mooie manier geschreven. Ik las er makkelijk doorheen en wilde hem eigenlijk niet wegleggen.

Boy

De Helaasheid der Dingen– Dimitri Verhulst

De Helaasheid der Dingen– Dimitri Verhulst

Ëen mooi boek van een Belgische schrijver met daarin elk hoofdtuk een nieuw verhaal met steeds weer dezelfde personages. Het boek gaat over Dimitri die afwijkt van zijn familie. Hij woont samen met zijn ooms, vader (die allemaal dronkenlappen zijn) en zijn Oma. Uiteindelijk ontvlucht hij zijn dorp en krijgt een zoon. Zijn vader is overleden en hij is beter af dan dat hij geweest zou zijn op het moment dat hij in het dorp zou zijn blijven wonen.

Recensie Joe speedboot

Joe Speedboot van Tommy Wieringa

Joe Speedboot gaat over een, door een ongeluk, invalide geworde jongen, Fransje Hermans. Hij kan niet meer praten maar alleen nog rare, onverstaanbare, geluiden produceren. In Joe Speedboot vertelt Tommy Wieringa, vanuit de ogen van Fransje, hoe zijn leven er uit ziet.

Woonachtend in Lomark, een klein dorpje, waar de tijd al tijden lijkt stil te staan. Hij, Fransje, ontmoet Joe Speedboot die hem als een goede vriend gaat beschouwen. Joe Speedboot is een jongen die niet echt volgens de regels leeft en veel dingen uit probeert. Zo maakt hij een vliegtuig en meerdere bommen en rally auto’s. Door zijn voorliefde voor techniek ontstaat ook zijn vriendschap me Fransje die hij als halg mens, half wagen ziet.

Ze groeien samen op en groeien ook uit elkaar. Fransje blijft in Lomark wonen en Joe gaat studeren.

Fransje houd grote dagboeken bij en zet daar alles in wat hem overkomt. Hij vertelt over de eerste neger in het dorp die met zijn zelfgebouwde boot terug vlucht naar Egypte en over PJ die iedereen in het dorp betovert met haar schoonheid en stem. Fransje ziet zichzelf als buitenstaander en Wieringa laat dit ook terug komen in zijn manier van schrijven. Hij vertelt precies zoals Fransje alles moet hebben gezien en ondervonden.

Een prachtig boek met evenmooie verhalen die kriskras door elkaar heenlopen.

Boy

Boekenlijst

De boeken van mij zijn:

Joe Speedboot–Tommy Wieringa

De Helaasheid der Dingen– Dimitri Verhulst

De aanslag–Harry Mulisch

Het Diner–Herman Koch

De Hel–Boudewijn Büch

De kleine blonde dood–Boudewijn Büch

De passievrucht–Karel glastra van Loon

De Buitenvrouw–Joost Zwagerman