Twee vrouwen

Auteur:Harry Mulisch
Pagina’s: 153
Uitgegeven: In 1975

Korte samenvatting
Op een dag in februari ontmoet Laura Tinhuizen Sylvia. Ze voelen zich erg tot elkaar aangetrokken. Voor Laura is dit een hele nieuwe ervaring: ze heeft net een huwelijk van ongeveer 7 jaar achter de rug. Dit huwelijk bleef kinderloos. Na haar scheiding kreeg haar ex – man, Alfred, twee kinderen met zijn nieuwe vrouw Karin. Nu is ze dus voor het eerst verliefd op een vrouw. Laura gaat al snel samen wonen met Sylvia die al eerder lesbische relaties gehad heeft. Sylvia wil haar relatie voor haar ouders verbergen en zegt daarom dat ze samenwoont met een student genaamd Thomas.

Laura en Sylvia komen Alfred tegen na een toneelstuk Orpheus vriend. Vlak na dat Sylvia aan Laura verklaart heeft dat ze altijd van haar zal blijven houden verslechterd hun relatie. Om die reden gaat Sylvia een paar dagen naar haar ouders, maar daar komt ze echter nooit aan. Laura hoort via Karin dat Sylvia en Alfred een verhouding hebben. Sylvia was met Alfred naar Londen geweest toen ze terug kwam was ze zwanger. Ze wilde Laura het kind brengen dat ze altijd zo graag zou willen hebben. Sylvia gaat op advies van Laura met Alfred praten en word dan door hem doodgeschoten. Laura hoort dit op haar werk. Vlak daarna hoort ze dat haar moeder overleden is en reist ze af naar Nice. Omdat ze duizelig is besluit ze een tijdje uit te rusten in Avignon. Hier schrijft ze de gebeurtenissen van de afgelopen tijd op. Aan het einde van het boek wordt gesuggereerd dat Laura zelfmoord pleegt.

Recensie

Een belangrijk thema is de lesbische relatie die Sylvia en Laura met elkaar hebben. Het blijkt een liefde met een dramatisch einde. Eerst is het een liefde die begint zonder enige verwachtingen. Het enige wat telt is dat ze graag bij elkaar willen zijn. Hun liefde neemt een dramatische wending wanneer Sylvia toch probeert om Laura’s grootste wens te vervullen… Ze wordt zwanger. Niet van zomaar iemand, maar van Alfred, Laura’s ex-man.

Er lopen eigenlijk twee verhaallijnen naast elkaar. We volgen Laura als ze op weg is naar Avignon, en de verhaallijn dat ze terugblikt op haar tijd met Sylvia.

Het boek speelt zich af in de jaren ’70, toen is het ook geschreven. Het eindigt in 1975, dat is duidelijk door het laatste stukje in het boek. Op de laatste bladzijde staat: “Lingueglietta, mei- juni 1975.”

Laura begrijpt Sylvia niet zo goed en Laura wilt dat juist wel. Je leest alles vanuit het perspectief van Laura waardoor je net als haar, Sylvia niet zo goed begrijpt maar wel heel graag wilt begrijpen.
Mulisch schrijft heel nauwkeurig en zo zie je precies voor je wat er gebeurt in het verhaal. De zinnen zijn niet moeilijk, en de woorden niet ouderwets, dus het boek leest makkelijk weg!

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Het Diner

Auteur: Herman Koch
Pagina’s: 300
Uitgegeven: In 2009

Korte samenvatting:

“Het diner” is een psychologische roman over een dilemma waarin ouders komen, wanneer hun kinderen iets ernstigs hebben gedaan.

Het boek gaat zoals de titel al beschrijft over een diner.

Het boek gaat over een diner. Deelnemend aan het diner zijn Serge en Babette Lohman en Claire en Paul Lohman. Serge Lohman staat op het punt om de nieuwe minister-president van Nederland te worden, maar zijn zoon en de zoon van zijn broer hebben iets verschrikkelijks gedaan. Ze gaan dineren om dit te bespreken, dat is tenminste de bedoeling. De zoon van Paul, Michel, en de zoon van Serge, Rick, hebben een zwerver vermoord. Per ongeluk. De zwerver lag in een pinhokje en zij wilden pinnen. Ze werden kwaad en gooiden een lege jerrycan in het hokje, deze vatte vlam en zo verbrandde de zwerver. Tijdens het gesprek proberen ze het onderwerp steeds te ontlopen. Tussen het diner door verteld Paul steeds iets over zijn eigen leven dat te maken heeft met het gespreksonderwerp van dat moment. De geadopteerde zoon van Serge en Babette, Beau, heeft de ‘moord’ zien gebeuren en chanteert Rick en Michel ermee. Ze moeten veel geld aan hem geven, dan pas haalt hij alle filmpjes die hij van hen op internet heeft gezet eraf. Aan het einde wil Serge door het incident van Michel en Rick zich terugtrekken uit de campagne, maar Babette, Claire en Paul zijn het daar niet mee eens. Serge wil alles opbiechten maar de andere drie zitten meer in met hun zonen en vinden dat ze moeten denken aan hun toekomst. Claire heeft bedacht dat als ze Serge zouden verwonden, hij niet de persconferentie zal geven de volgende dag, waarin hij zijn terugtrekking zou aankondigen. Beau verdwijnt op mysterieuze wijze en het gezin van Paul leeft hun leven ‘gewoon’ verder.
Recensie

Het hele boek krijg je vertelt door de ogen van Paul. Je hoort bij elke gebeurtenis wat hij ervan denkt en wat hij daarmee doet. Je leert ook de andere personages kennen via zijn gedachten. Ook krijg je veel flash backs van vroeger toen Paul jonger was. Door de flash backs is er een groot tijdverschil in het boek. Als je alleen naar het diner kijkt dan is het één dag. Je begint in de middag waar Paul en zijn vrouw zich klaar maken, en het verhaal eindigt in de avond dat Paul na het diner thuiskomt. De flash back die het verst terug gaat is degene waar hij nog geschiedenis leraar was. Toen was Mitchel een jaar of vijf. Hij is tijdens het diner 15 jaar. Hieruit kan je afleiden dat het tijdsverschil in dit boek ongeveer tien jaar is. Ook al zat er veel tijdsverschil in het boek, ik stoorde me er niet aan en het verhaal was nog goed te volgen.

De hoofdstukken in het boek zijn ingedeeld zoals een diner ook is ingedeeld.
Boven de hoofdstukken staan de verwijzingen naar een gang van een vijfgangendiner.
- Aperitief (ho 1-7)
- Voorgerecht (ho 8-15)
- Hoofdgerecht (ho 16-35)
- Nagerecht (ho 36-39)
- Digestief (ho 40- 45)

het laatste hoofdstuk heet ‘De fooi’. Hierin beschrijft Paul na een aantal maanden hoe alles ervoor staat. Deze manier van schrijver wekt veel spanning op.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Paul.

Er staat een thema centraal in het boek en dat is de loyaliteit van ouders tegenover hun kinderen. Hoever mogen ouders gaan in de bescherming van hun kinderen, wanneer die een misdaad hebben gepleegd. Met dat probleem worden de vier ouders geconfronteerd.

Een goed boek op te lezen. Het verhaal houdt je in zijn greep en je leest het dan ook in een keer uit!

Geplaatst in Uncategorized | 7 Reacties

Komt een vrouw bij de dokter

Titel: Komt een vrouw bij de dokter
schrijver: Kluun
Genre: Roman

Korte samenvatting
Stijn en Carmen zijn een gelukkig stel. Ze hebben alles: geld, een goede baan, een mooi huis en een dochter. Als ze erachter komen dat Carmen borstkanker heeft verandert dit hun leven voorgoed.

Stijn kan de druk niet aan en gaat al in het begin van Carmen haar ziekte vreemd. Stijn gaat aan de alcohol en gaat veel op stap om een uitvlucht te zoeken. Carmen moet in die tijd alles alleen doen. Carmen komt erachter dat Stijn een andere vrouw regelmatig bezoekt en confronteert hem hiermee. Stijn gaat zijn leven beteren nadat ze te horen hebben gekregen dat Carmen niet lang meer te leven heeft. Haar borst wordt geamputeerd. Haar haren vallen uit en de chemokuren helpen niet meer omdat Carmen niet meer lang te leven heeft proberen ze zoveel mogelijk dingen samen te doen, voordat het te laat is. Vrienden te bezoeken, op reis gaan. Ze proberen alles vast te leggen op video zodat hun dochtertje het later allemaal kan terug zien en Carmen blijven herinneren.

Recensie
Ik vond het er erg aangrijpend boek omdat het over een situatie gaat dat iedereen kan overkomen in het leven. De schrijver brengt de emoties en gevoelens goed over op de lezer en dat zorgt ervoor dat je helemaal in het verhaal wordt meegetrokken. Het is een autobiografische roman. Het verhaal wordt via de ik-persoon verteld. Het verhaal is een mengsel van huil momenten maar ook zeker lach momenten. Kluun beschrijft het leven van een sterkte vrouw en een zwakke man en hoe ze toch van elkaar blijven houden ondanks het bedrog en de ernstige ziekte. De manier waarop Kluun het verhaal beschrijft is anders dan andere schrijvers. Of dit nou komt door het verhaal of door de schrijfwijze, de emoties die bij mij  los kwamen waren heftig.

Wat ik leuk vind aan het boek is dat er boven de hoofdstukken songteksten staan geschreven.

Ook vind ik de titel goed gevonden, ‘Komt een vrouw bij de dokter’ slaat op het moment dan Carmen naar de dokter gaat en daar te horen krijgt dat ze borstkanker heeft.

Het boek zorgt ervoor dat je heel goed kan meeleven met de personages met gevolg dat je wil weten hoe het afloopt met Carmen en Stijn. Dat brengt de spanning in het verhaal. Gaat ze het halen of niet? Hoe loopt het af tussen Stijn en Roos?.

Het is een ontroerend en confronterend verhaal met liefde, humor, angst en overspel.

‘Komt een vrouw bij de dokter’ is een heftig drama roman die je meesleept en imponeert en je leest het boek in een keer uit!
Dit boek is zeker een aanrader als ja van een goede roman houdt.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Schaduwkind

Titel: Schaduwkind
Schrijver: Pieter Frans Thomése. P.F
Genre: non-fictie

Korte samenvatting

Schaduwkind is een boek geschreven door Pieter Frans Thomése. P.F. Thomése  is geboren in 1958 te Doetichem. Thomése heeft veel verschillende boeken geschreven, maar heeft ook voor weekbladen en kranten geschreven. Met het boek Schaduwkind brak hij internationaal door. Dit boek beviel onder de mensen erg goed, en werd genomineerd voor de AKO Litratuurprijs.

De hoofdpersoon en zijn vrouw hebben samen een dochtertje gekregen, ze heet Isa. Dit pasgeboren kindje sterft. In dit boek gaat de vader terugblikken op de dood van zijn dochtertje, en probeert op deze manier te rouwen en de dood van zijn dochtertje een plek te geven.

Het boek verteld het verhaal van een rouwende kersverse vader. Voordat hij zijn vriendin ontmoette had hij geen trek in een kindje of een gezin, hij zag dit als een gevangenis waarin je jezelf opsluit. Hier kwam verandering in toen zijn vriendin in zijn leven kwam en toen zijn dochtertje geboren werd kon hij zich niet meer voorstellen hoe het was om geen gezin te willen. Dit gelukkige gezinnetje werd al snel verstoord, het bleek dat het met Isa niet goed ging en werd met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Ondanks de situatie dachten de ouders hun kindje gezond mee naar huis terug te kunnen nemen, maar niets bleek minder waar. Na een gesprek met de dokter bleek dat ze hun kindje nooit meer mee naar huis konden nemen. Wil jij weten hoe, waar, en aan wat de vader terug denkt om zijn verlies een plek te geven? Dan moet je het boek gaan lezen.

Recensie

Ik vind dit boek in het begin erg ingewikkeld, maar wanneer je begint te lezen kwam je in het verhaal en is het het allemaal eigenlijk heel logisch. Het verhaal greep me aan, vooral de manier waarop de gedachtes beschreven werden vond ik erg mooi. Ze betrokken je in het verhaal, iedereen kan zich voorstellen dat het verlies van een kindje erg tragisch is, maar op de manier hoe het beschreven is vind ik het nog zieliger. de schrijver vertelt wat er gebeurd is, maar doet dat meer voor zichzelf dan voor een lezer. Er wordt gebruik gemaakt van beeldspraak en dat spreekt mij wel aan. Ik kan me niet helemaal inleven in het verhaal en ik denk dat ik daarom ook soms het verhaal niet snap omdat ik zelf nog geen kind heb en laat staan eentje verloren heb. De schrijver laat dit verdriet wel goed overkomen in zijn verhaal.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Kristien Hemmerechts – Donderdagmiddag. Half 4.

Titel : “Donderdagmiddag halfvier”
Schrijfster : Kristien Hemmerechts
Aantal blz : 238
Eerste druk : 2002
Genre : roman

Korte samenvatting

De psychologische roman ‘Donderdagmiddag. Halfvier.’ gaat vooral over hoe de personages in het boek denken en beïnvloed worden door het ongeluk wat een van de personages ondervind. Dit boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken en elk hoofdstuk gaat in op een persoon. Er bestaat dan ook geen hoofdstuk een, twee, drie…enz. maar er staan namen boven de verschillende hoofdstukken. Het verhaal gaat over de dood van Karen. Dit is de kern van het verhaal en de rest van het verhaal draait hierom.

De oorzaak van het ongeluk is dat Karen nogal vaak naar buiten glipt met een aantal vrienden. Ze gaan dan meestal in de camionette van Damien zitten. De jongens spelen dan met de pedalen etc. Karen sprong er dit keer echter uit aan de achterkant en de camionette reed een stukje achteruit. Karen kwam eronder terecht en stierf.

 

Recensie

 

Achter op het boek staat dat het thema van het boek ‘kinderen’ is. Eerst snapte ik hem niet helemaal maar toen ik er bij na ging denken kon ik er wel iets in vinden want, alle personages hebben met kinderen te maken of zijn zelf kinderen. Tine heeft een miskraam. Bea heeft een kunstmatige inseminatie kind. Tamara heeft vier kinderen. Damien heeft een zoon die hij niet meer ziet en niet goed kent. Wederom is ook dit een heel mooi boek! Goed beschreven personages, veel details en er komt geen situatie v zag ik al aankomen. Dus erg onvoorspelbaar.

Kristien Hemmerechts vind ik een vakkundige schrijfster, haar verhalen en Romans zijn realistisch weergegeven. Kristien is niet een schrijfster die het leven luchtig opvat. Haar Romans en verhalen zijn vooral somber. Haar personages lijden altijd een zwaar leven. Ronald Giphart zei in 1996 over de boeken van Hemmerechts; ‘haar boeken zijn spiegels voor vrouwen en vensters voor mannen.’ Dit vind ik wel een mooie zin om mee af te sluiten.

 

Kristien beschrijft in haar Romans en verhalen een beklemmende wereld. Vaak gaan haar boeken over liefde, leven en de dood. De personages die zij beschrijft zijn ondanks de heftige aantrekkingskracht tussen man en vrouw onmachtig om hun werkelijke verlangens te bevredigen. Kristien heeft een soort van “handelskenmerk” en dat is het verbreken van taboe’s rondom seks. Bijv. op de manier hoe ze over seks schrijft. Kristien Hemmerechts roept bij mij vraagtekens op over het autobiografische deel van haar verhalen. Dit komt omdat Hemmerechts erg vrij is in het beschrijven van van ‘de daad’. Zou ze het allemaal zelf hebben meegemaakt wat ze schrijft? Zelf beweerde Hemmerechts in een interview: ‘Schrijven is voor mij een vorm van acteren. Ik vind het plezierig om me al schrijvende even te laten gaan. Een die andere vrouw te zijn’.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Geweld op Ibiza / Koorts

Titel: Koorts

Genre: Literaire Thriller

Auteur: Saskia Noort

 

Kote samenvatting:

Het boek gaat over een vrouw Dorien keizer en is vijfendertig jaar. Dorien werkt als redactrice bij een vrouwen tijdschrift. Dorien is samen met Joost en staan op het punt om een gezin te stichten. Dan ontmoet ze Ellen. Ellen is single en door haar bruisende leven beseft Dorien zich dat er een saai leven voor de boeg staat. Dorien en Joost gaan uit elkaar en vertrekt met Ellen voor een week naar Ibiza die ze gepland had met Joost.

Ellen en Dorien maken veel mee op Ibiza. De eerste dag al is Ellen spoorloos verdwenen en Dorien gaat haar zoeken met Nick, een mand ie ze is tegen gekomen op een feest. Dorien word door Ricardo ( de psychopaat in het verhaal) naar een boot gebracht waar Ellen zou zijn. Er ontstaat een worsteling op de boot met Ellen, Dorien en Manel (hulpje van Ricardo). Ricardo wilt de haven laten ontploffen zodat er geen bewijs achter blijft. Een jaar later wonen Dorien en Ellen op het eiland Ibiza. Dorien gaat trouwen met Nick en Ellen en Dorien voeden het kindje op van Ricardo, Star.

Recensie:

Ik vind het een geweldig boek! De spanning is goed opgebouwd en het verhaal is helemaal duidelijke en het boek leest makkelijk weg.

Het verhaal bevat relatieproblemen, midlifecrisis, drank & drugs en moord. Het boek heeft een structuur waarbij de hoofdstukken om en om een cursief gedeelte bevatten en een gewoon gedrukt deel. In de gewoon gedrukte tekst vertelt Dorien, de ik persoon. In de cursieve gedeelte lees je de gedachte van Ellen en later ook de dader Ricardo. Je kwam zo te weten wat hem bezielt om jonge vrouwen van het leven te beroven.  

Al met al is het een spannende thriller en best actueel. Het gaat over een moord op een eiland, Ibiza. Ibiza is een populair eiland. Het verhaal is goed opgebouwd en de personages worden duidelijk beschreven zodat je weet hoe alles in elkaar steekt.  De sfeer op Ibiza en de gedachte van de ik-persoon, Dorien worden goed beschreven. Ellen en Dorien hebben totaal verschillende persoonlijkheden waardoor er een groot contrast ontstaat. Het verhaal is totaal niet voorspelbaar en dat maakt het leuk om te blijven leven. Het is een boek wat spannend is vanaf de eerste bladzijde tot aan de laatste. Zeker de moeite waard op te lezen! 

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Vals licht Joost Zwagerman

Titel: Vals licht

Auteur: Joost Zwagerman

Genre: psychologische Roman

uitgever: De Arbeiderspers Amsterdam

 

 

Samenvatting

 

Het verhaal speelt zich rond 1990 af in Amsterdam en Alkmaar.

Het boek gaat over Simon Prins die al vanaf zijn vijftiende geïnteresseerd is in alles wat met de prostitutie te maken heeft. Hij woonden eerst in Alkmaar en is later naar Amsterdam verhuist voor zijn studie. Hij studeert Nederlands.

Simon loopt vaak lang de rosse straat van Amsterdam, op een dag merkt hij een bleek meisje op. Haar naam is Lizzie Rosenfeld en werkt als prostituee.

Ze vertel aan Simon dat ze in Nijmegen studeert en drie avonden in de week als prostituee werkt om haar studie te kunnen betalen. Ze praten veel en toch begint Simon te twijfelen aan haar verhalen. Simon gaat haar volgen in alles wat ze doet.

Lizzie zit in een wereld vast van afpersing en drugs en trekt Simon daarin mee. Simon word bedreigt en moet vertellen waar Lizzie is. Toen besefte hij dat Lizzie in de problemen zit en hij nu dus ook. Simon en Lizzie zouden gaan samenwonen maar Simon vlucht teug naar Alkmaar. Lizzie probeert contact te zoeken met Simon maar tevergeefs. Lizzie besluit om hem op te zoeken in Alkmaar, wanneer ze Simon eenmaal gevonden heeft confronteert Simon haar met de waarheid. Lizzie geeft alles toe en daarmee is hun relatie afgelopen. Hun wegen scheiden, Simon blijft in Amsterdam en Lizzie gaat in Nijmegen wonen en gaat Nederlands studeren.

 

Recensie

 

Het verhaal speelt zich af in Alkmaar en in Amsterdam. Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd en er komen af en toe flash-backs in voor die voor het grootste deel in Alkmaar afspelen.

 

Het boek gaat over liefden en bedrog. Het boek leest makkelijk weg omdat, het op een simpele manier word uitgelegd en verteld. Joost Zwagerman heeft het verhaal realistisch neergezet.

Het boek is geschreven in de hij-perspectief namelijk door de ogen van Simon. Soms word zijn gedachten verteld en een enkele keer werd het verhaal uit de ogen van Lizzie verteld.

Joost Zwagerman heeft het verhaal beschreven doormiddel van veel details en gedachtes om de scènes beter te begrijpen zodat je je helemaal kan inleven in de personen.

 

Ik vond het boek niet echt leuk en spannend, toch gek als het gaat over prostituees, drugs en afpersing.

Dit kwam doordat het op een saaie manier word verteld en beschreven wel met veel details. En het boek heeft geen diepgang, het gaat over twee mensen die een probleem hebben en dat word oppervlakkig uitgelegd.

 

Ik zou dit boek niet aanbevelen, er zijn wel interessantere boeken te vinden dan ‘vals licht’ van Joost Zwagerman.

 

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Ik ook van jou Ronald Giphart

Titel: Ik ook van jou

Auteur: Ronald Giphart

Genre: Literaire Roman

Uitgever: Nijgh en van Ditmar

 

Korte samenvatting

Het verhaal van ik ook van jou gaat over Ronald en Fräser, dit zijn twee vrienden van elkaar.  Zij besluiten spontaan om op vakantie te gaan naar Frankrijk. Ronald heeft net een ingewikkelde relatie achter de rug en Fraser heeft op dat moment een vriendin. De vrienden schrijven allebei. Fräser schrijft een boek over zijn eigen geluk en Ronald over zijn ex-vriendin Reza. De eerste nacht in Frankrijk slapen ze in een hotel, de volgende dag vertrekken ze richting het noorden waar ze kano’s huurden. Op de rvier (de Dordogne) ontmoeten ze twee Duitse meisjes. Silke en Nadine. Die dag raken de twee vrienden de twee meisjes uit het oog. De volgende dag lopen ze opnieuw de twee meisjes tegen het lijf. De meisjes nodigen Ronald en Fräser uit bij hun op de camping. Ronald voelt zich aangetrokken tot Silke, maar toch blijft Reza de hele tijd door zijn hoofd spoken. Reza is geestelijk niet helemaal in orde. Ze is paranoia, niet monogaam, oversekst, heeft een groot minderwaardigheidscomplex. Uiteindelijk hebben Nadine en Fräser seks gehad en daar baalt Fraser van omdat, hij thuis een vriendin heeft. De dag erop vertrekken Ronald en Fraser weer naar huis. Onderweg beseft Ronald dat hij Silke echt leuk vind en bij haar wilt zijn. Ronald keert om en heeft zijn nieuwe liefde Silke gevonden

Het verhaal word beschreven in ongeveer 4 dagen in 1990 tijdens een vakantie in Frankrijk (Dordogne). Het verhaal bestaat vooral uit flashbacks naar de tijd dat Ronald met zijn ex-vriendin was en de tijd waarin hij toen leefden toen hij zijn nieuwe liefde ontmoet. Het verhaal word op een chronologische manier beschreven.

De hoofdpersoon is Ronald en het verhaal word door zijn ogen verteld. (dus de ik-vorm). Andere belangrijke personen zijn Fräser en Reza (de ex-vriendin van Ronald).

Recensie 

Ik vind het boek erg fijn lezen ondanks dat het verhaal vooral uit flashbacks bestaat. Er zitten twee duidelijke verhaallijnen in het boek, namelijk de tijd waarin Ronald met Reza was en de tijd op vakantie waar Ronald zijn nieuwe liefde Silke ontmoette. Het verhaal word op een chronologische manier verteld en dat voorkomt verwarring en leest erg fijn.

Toen ik het boek uit had had ik een gevoel alsof het verhaal nog niet was afgelopen omdat er een aantal zaken nog niet waren afgerond zoals hoe het af was gelopen met Reza.

Het is een boek met een boodschap.: ’Waag je de sprong of blijf je hangen in het verleden.’ Het zou me niets verbazen als sommige mensen zich kunnen inleven in het verhaal omdat, de personages als heel normaal worden neergezet en ook de situaties die voorkomen kunnen in het dagelijks leven ook voorkomen.

De personages in het boek worden uitvoerig beschreven en kun je je dus helemaal in het verhaal inleven.

Ik zou dit boek zeker aanraden omdat, je helemaal word meegetrokken in het verhaal. De details worden uitvoerig beschreven. Het boek gaat over onmacht/macht, trouw en ontrouw, ambities om iets te willen doen in het leven en jaloezie. Een boek wat zelfs nu nog in trek is bij je jeugd!

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

En toen hoorde ze de voetstap…

Titel: Koud hart

Auteur: Tess Gerritsen

Genre: Thriller

Uitgeverij: The house of books

 

Korte samenvatting

Het boek speelt zich af in het heden en in het verleden. De hoofdpersonen in het boek zijn Julia Hamill en Norris Marshall

Heden: Julia Hamill heeft net een nieuw huis gekocht en komt al gauw tot een vervelde ontdekking in de tuin.: een begraven skelet, menselijk, vrouwelijk, en volgens de patholoog-anatoom Maura Isles met de sporen van moord…

Boston, 1830: Om zijn studie te betalen is Norris Marshall, een getalenteerde maar straatarme student, op de medische faculteit van Boston toegetreden tot de gelederen van plaatselijke ‘opgravers’ -lieden die kerkhoven plunderen en lijken op de zwarte markt verkopen. Maar zelfs deze lugubere praktijken verbleken bij de schokkende moord op twee verpleegsters die toegetakeld worden aangetroffen op het terrein van het universiteitsziekenhuis. Wanneer een prominente arts hetzelfde gruwelijke lot treft, wordt Norris al snel als hoofdverdachte beschouwd. Om zijn onschuld te bewijzen heeft Norris de enige andere getuige die de dader heeft gezien nodig; Rose Connolly, een meisje uit de achterbuurten van Boston, dat vreest dat de baby van haar in het kraambed gestorven zuster het eigenlijke doelwit is van de moordenaar.

 

Recensie

Koud hart is het eerste boek dat ik heb gelezen van Tess Gerritsen. De doelgroep van het boek is vrouwen in de leeftijd van 17-20 jaar. Het boek heeft veel weg van een historische Roman omdat, het verhaal zich afspeelt in het verleden en heden en daarin de verschillen ziet in bepaalde aspecten van het leven.

Het verhaal is al vanaf de eerste bladzijde spannend. De overgang van het heden naar het verleden word niet echt goed aangegeven waardoor ik de verhaallijn even niet kon volgen maar dit kwam al gauw weer terug.

Ik denk dat de schrijfster een dreigend gevoel wilden bereiken bij de lezers en naar mijn idee is dit vrij goed gelukt. De opbouw is goed en daardoor ook de spanningsopbouw.

Het verhaal geeft een goed beeld van hoe het in 1830 was en dan vooral wat betreft de klassenverschillen(arm – rijk) en hoe het er in die tijd in de ziekenhuizen aan toe ging.

Het boek is totaal niet voorspelbaar, de schrijfster geeft steeds weer opnieuw een andere wending aan de verhaallijn. Mijn algemene mening over het boek is dat het verhaal op een spannende en interessanten manier word vertelt en dat het verhaal erg meeslepend is en blijft tot aan de laatste bladzijde. Een aanrader voor diegene die van spanning, sensatie en historie houdt.

 

Geplaatst in Uncategorized | 2 Reacties