Balansverslag

1. Mijn boekenvoorkeur is in de laatste jaren zeker veranderd. Vroeger kon ik moeilijk genieten van lange boeken met een behoorlijke moeilijkheidsgraad, daardoor las ik vaak alleen boeken die of erg kort waren of echt bedoelt waren voor lezers van mijn leeftijd. In de loop van de tijd is dit zeker veranderd en kan ik nu veel meer genieten van boeken die geschreven zijn voor volwassenen. Qua genre is mijn voorkeur niet echt veranderd.

2. Is er een samenhang in mijn lijst gelezen boeken te ontdekken? Zo ja, welke. Zo nee, wat zegt dat dan?
Nee, ik heb tijdens het kiezen van mijn boeken niet echt gelet op enig verband tussen de boeken.

3. Is mijn leesplezier veranderd? Hoe?
Doordat ik meer boeken ben gaan lezen bedoelt voor volwassen ben ik zeker vooruitgaan met plezier tijdens het lezen, dit komt doordat de verhalen veel meer de diepte in gaan en hierdoor meer met je doen als persoon.

4.Heeft de school een positieve / negatieve invloed gehad op je plezier boeken te lezen? Leg uit.
Ja en Nee, het lezen moet van school hierdoor word het lezen door mij meer gezien als een opdracht dan dat je het voor de “lol” doet dit heeft natuurlijk invloed op het leesplezier. Toch heeft school zeker een positieve invloed gehad op mijn lezen. Doordat het een opdracht vanuit school is ben ik überhaupt bezig geweest met lezen wat ik anders betwijfel, hierdoor heb ik leren kennen wat ik leuk en minder leuke boeken vond. Door school is mijn interessegebied ook zeker vergroot en sta ik nu meer open tot nieuwe boeken.

5. Wat is mijn top 3 en waarom?  En welke zijn de 3 boeken waar ik het minst van heb genoten en waarom ?
De top 3 boeken die ik voor Nederlands de afgelopen 3 jaar heb gelezen is als volgt.
De jongen in de gestreepte pyjama, Het gouden ei en Hersenschim. Deze boeken staan in mijn top 3 omdat deze boeken mij het meest deden. De verhalen waren aangrijpend en mooi geschreven. De 3 minst leuke boeken zijn voor mij Bint, Karel ende Elegast en Warenar. Ik heb niet echt van deze boeken genoten omdat de boeken in de klas zijn gelezen en hierdoor was ik niet de hele tijd goed aan het opletten en zo kon ik de verhalen niet heel erg goed volgen.

6. Van welke schrijvers wil ik meer boeken lezen? Waarom?
Ik zou graag nog wat boeken willen lezen van Harry Mullisch, ik vond zijn boek “de aanslag” een erg leuk boek. Ook is de schrijver Tim Krabbé zeker iemand waarvan ik nog een boek van zou willen lezen.

7. Welke thema’s spreken me aan in literatuur?
Het thema’s wat mij het meest aanspreekt in de literatuur is “Oorlog”. Boeken over de Oorlog zijn meestal spannender en voor mij meer vermakelijk. Ik heb in de 6de ook een voorkeur gekregen voor dystopieen door de opdracht: tijdschrift.1. Zie ik een verandering in mijn boekenvoorkeur? Zo ja, welke en hoe is dat te verklaren?

8. Blijven mensen boeken lezen of sterft de boekenlezer uit? Waarom?
Ik denk dat de boeklezer zeker uitsterft. Door de moderne technologie kan je boeken lezen op bijvoorbeeld een E-boek, met een E-boek kan je veel meer boeken mee nemen naar bijvoorbeeld je vakantie bestemming zonder dat je daar extra gewicht moet meenemen. Ik denk dat dit zeker de toekomst is zeker doordat het ook beter is voor het milieu. De vraag is dat echter wel of je dat als “boekenlezer” kan zien. De E-boek bevat namelijk echte boeken maar digitaal dus in mijn ogen is dat dus een boeklezer. Als je het op deze manier bekijkt denk ik niet dat de boeklezer uitsterft maar het lezen uit boeken.

9. Heb je tips voor de leraar om literatuur leuker / interessanter / motiverender te maken?
Niet echt, het beste wat een leraar kan doen is om literatuur stukken voor te brengen aan de klas, zodat de klas denkt van “okay, ik wil wel meer weten over dit boek”. Het grootste probleem namelijk voor leerlingen is, het vinden van een leuk boek en aangezien er zoveel boeken zijn is het best moeilijk om te kiezen op pure de beschrijving.

10. Onderwerpen die ik graag zou willen bespreken zijn.
Ik heb niet echt onderwerpen die ik wil bespreken

 

Gimmick!

Auteur: Joost Zwagerman
Uitgegeven: 1989
Pagina’s: 240
Genre: Avonturenroman

Samenvatting
Het boek Gemmick! Gaat over een groepje jonge kunstenaars die nog niet goed hun plek hebben gevonden in de maatschappij. Elk leven ze momenteel op drank, drugs en seks en zijn ze vaak in de discotheek Gemmick! te vinden. De hoofdpersoon Walter Raam heeft het er erg moeilijk om over zijn relatiebreuk met zijn vriendin Sammie te komen. Het leven van Raam staat op zijn kop en hij weet niet hoe het verder moet en grijpt naar de drank en drugs. De meeste vrienden van Raam helpen niet echt aangezien ze ook op dezelfde manier leven. Een vriend genaamd Groen helpt Raam om weer te beginnen met zijn kunstenaars carrière, maar het lukt Raam niet helemaal. Groen besluit om naar de Canarische eilanden te vertrekken (die is de plek waar alle kunstenaars zijn)  om zo zijn carrière een boost te geven. Op het eiland word Raam alleen maar depressiever en na het ontmoeten van wat bekende kunstenaars vertrekken ze samen naar New York. In New York is dit niet echt anders ook al ontmoet Raam een vrouw genaamd Dulcie. Ondanks alles wil Raam steeds vluchten en besluit weer terug naar Nederland te gaan waar hij Sammie tegemoet loopt.

Mening
Het boek was met zijn 240 pagina’s in mijn ogen een beetje langdradig en treurig. Het boek was vrij oppervlakkig en daardoor niet spannend om verder te lezen. Het was een treurig verhaal op gebied van liefde en hierdoor krijg je wel een goed indruk hoe moeilijk het is om een relatie breuk te ondergaan met iemand waar je zielsveel van houd.

Erik of het klein insectenboek

Auteur: Godfriend Bomans
Uitgever: Het Spectrum
Jaar van eerste uitgave: 1941
Genre: roman

Erik Pinksterblom ligt in zijn bed, en in zijn gedachten herhaalt hij wat hij die middag geleerd heeft over insecten.  Hij heeft hier namelijk de volgende dag een proefwerk over. Hij ligt te staren naar het schilderij ‘Wollewei’, er staan verschillende schapen met een herder op afgebeeld. De schilderijen beginnen te bewegen en Erik word steeds kleiner, zo klein dat hij in het schilderij kan lopen en terecht komt in deze wereld

Erik bevind zich in het schilderij en komt als eerst bij een wespenfamilie genaamd “van vliesvleugel” een adellijke familie. Na een maaltijd met de familie vliegt Erik per hommel naar een hotel, om te overnachten. De eigenaar van het hotel is een Slak en Erik ontmoet in het hotel allemaal insecten en vertelt wat hij weet over de insecten. Na het bezoek aan het hotel gaat Erik met een vlinder mee en helpt de vlinder om een vrouwelijke vlinder te versieren. Erik gaat vervolgens weer verder en komt op zijn reis een doodgraver tegen die hem uitnodigt om mee te komen eten, maar een mol duikt op en eet de doodgraver en zijn familie op. Erik is opnieuw weer alleen op zijn zoektocht naar de lijst van het schilderij. Een mieren kolonie komt hem tegen en beloven tegen hem om opzoek te gaan naar het einde van het schilderij. De mieren trekken de volgende dag met ze allen erop uit en gaan opzoek en treffen een andere mieren kolonie aan, wat resulteert in een oorlog. Erik krijgt mierenzuur in zijn oog en word wakker in zijn eigen bed. Die dag maakt Erik de toets slecht omdat hij met zijn hoofd bezig is met de wereld van “wollewei”.

Hersenschim

Auteur: J.Bernlef
Uitgegeven: 1984
Genre: Psychogische roman

Maarten en zijn vrouw Vera wonen samen en gelukkig in de verenigde staten. Maarten begint langzamerhand steeds meer te vergeten, maar ziet dit niet als een groot probleem. Helaas blijft het voor Maarten niet bij een beetje vergeten, in de loop van de tijd gaat hij steeds meer op in zijn herinneringen en hierdoor doet hij dingen die niet kunnen. Langzamer had word het duidelijk dat Maarten dement aan het worden is, wat een enorme druk legt op de relatie tussen hem en Vera. Vera schaft een oppas meisje aan om Maarten te ondersteunen als zij weg is. Op een gegeven moment word de dementie van Maarten zo erg dat hij vergeet wie het oppas meisje is en op een gegeven moment weet hij zelfs niet meer wie überhaupt Vera is.

Mening
Hersenschim sprak mij heel erg aangezien dementie een niet te begrijpen ziekte is, deze ziekte maakt langzaam alles kapot in de omgeving van een persoon. Het is heel erg moeilijk zeker voor de omringende mensen omdat zij hun geliefde langzaam verliezen en uiteindelijk niet eens meer herkent worden. Het boek zelf was erg duidelijk en mooi geschreven. Door de schijfstijl vanuit de ik persoon leef je erg goed mee en kan je het verhaal ook goed volgen.

De Grot

Auteur: Tim Krabbé
Uitgegeven: 1997
Genre: Psychogische roman

Het verhaal begint bij de hoofdpersoon Egon Wachter, hij is bezig als drugskoerier. Zijn taak is om in Ratanakiri een koffer met heroïne te overhandigen aan een nog onbekende persoon. Egon word naarmate van zijn reis steeds zenuwachtiger doordat een andere man is opgepakt wegens het vervoeren van drugs (en gedood). Het verhaal terug de tijd in naar een Egon van 14 jaar, hier word vertelt hoe hij bevriend raakte met een Axel (was veel bezig in het criminele circuit). Axel had de macht over Egon en liet hem van alles doen. Egon gaat een aantal jaar later geologie studeren en komt tijdens zijn studie Axel weer tegen, die hem opnieuw het criminele circuit laat zien. Egon besluit koerier te worden voor Axel om geld te verdienen. Vervolgens gaat het verhaal verder naar een Marcie die op mysterieuze wijze van de aard bodem verdwijnt en het word duidelijk dat zij de persoon is waar Egon de koffer moet afgeven.

Mening
Het boek was helder vertelt en hierdoor snel te lezen. De grote tijdstappen waren vooral in het begin een beetje moeilijk te volgen, maar viel uiteindelijk allemaal op zijn plek. Tim Krabbé zorgt ervoor dat er een bepaalde spanning hangt tijdens het lezen, hierdoor vind ik het een stuk leuker om te lezen.  Het boek is aan de korte kant hierdoor is het in verhouding met andere boeken minder diepgaand.

Haar naam was Sarah

Auteur: Tatiana de Rosnay
Uitgegeven: 2007
Genre: Roman

Het verhaal gaat over het meisje Sarah Starzinski. Zij is een joods meisje die met haar hele familie in de 2de wereldoorlog midden in Parijs wonen. Als Sarah ligt te slapen midden in de nacht wordt er opeens hard op de deur van het huis geklopt. Dit was de Franse politie die in opdracht van de Duitsers alle joden moesten oppakken. Het broertje van Sarah verstopt zich snel in een geheime kast en Sarah doet de deur er van op slot. Ze stopte de sleutel ervan in haar zak en beloofde hem zo snel mogelijk er uit te halen. Sarah en haar familie worden naar een arena gebracht en moeten daar dagen zonder eten en drinken blijven. Na elke dagen moeten de overlevende naar kampen toe. Daar ontsnapt Sarah met een meisje genaamd Rachel. Nadat zij zijn ontsnapt vluchten ze naar een boerderij toe waar aardige mensen wonen genaamd Jules en Geneviev. Wanneer Rachel ziek wordt komt er een arts langs die haar verraadt aan de Franse politie. Gelukkig had Sarah zich verstopt en werd dus niet opgepakt. Wanneer Sarah met Jules en Genevieve naar Sarah´s oude huis gaan. Doet Sarah de kast open en daar lag het verrotte lichaam van haat dode broertje. Wanneer Julia in contact komt met het verhaal van Sarah gaat ze op onderzoek naar het Hele verhaal.

Mening
Ik vond het boek erg mooi geschreven. Doordat het boek zo mooi was geschreven kan je echt meeleven met de hoofdpersoon en ervaar je hoe weinig een kind mee krijgt wat er gebeurt. Sarah had duidelijk geen idee wat er ging gebeuren op het moment dat ze haar broertje opsloot toen ze werden opgepakt door de politie. In het boek is Sarah genoodzaakt om terug te gaan naar het huis en doordat ze daar zoveel moeite voor doet hoop je gewoon dat het goed loopt, helaas eindigt het zoals het viel te verwachten.

De jongen in de gestreepte pyjama

Auteur: John Boyne
Uitgever: /
Genre: Oorlogsroman
Jaar van uitgave: 2006

Samenvatting
De negenjarige Bruno verhuist met zijn ouders en zijn zusje Gretel vanuit Berlijn naar Polen, naar een mysterieuze oord genaamd Out-With.  De vader van Bruno heeft een promotie gekregen en hierdoor verhuizen ze, dit vindt Bruno vreselijk: hij mist zijn vriendjes, het huis is anders en ze hij mag niet van het land af. Hij en Gretel krijgen in het nieuwe huis thuis les. Op een dag besluit Bruno dat hij wil proberen om Out-With te verkennen. Hij ontdekt dat er een hek is dat zijn huis afscheidt van het gebied met de mensen in gestreepte pyjama’s. Aan de rand van dat hek ziet hij een jongen, in een gestreepte pyjama. De jongen heet Shmuel en woont aan de andere kant van het hek. De twee jongens zijn precies even oud, even groot en lijken veel op elkaar. Ze worden vriendjes en Bruno neemt regelmatig eten voor Shmuel mee. Wanneer Bruno’s familie terug wil gaan verhuizen naar Berlijn omdat ze in dit huis niet gelukkig zijn gaat Bruno  dit aan Shmuel vertellen. Ze zijn allebei verdrietig dat ze elkaar niet meer zullen zien. Omdat dit de laatste keer is dat ze elkaar gaan zien gaat Bruno mee naar de andere kant van het hek. Als de jongens voorgoed afscheid willen nemen, worden ze plotseling met een hele groep opgemarcheerd en naar een ruimte gebracht. Er lijkt eerst niets te gebeuren en Bruno denkt dat het een schuilplaats is voor de regen. Maar dan ineens worden ze allemaal vergast.

Mening
Ik vond dit een erg mooi boek, Je ziet namelijk de onschuld van Bruno terwijl hij in een wereld leeft die erg gruwelijk is. Het boek is erg mooi geschreven en je voelt hierdoor mee met Bruno. Ik raad dit boek zeker aan!

 

Karel ende Elegast

Auteur: ?
Uitgever: Amsterdam University Press
Genre: Ridderroman
Eerste druk: 1982

Samenvatting
Koning Karel ligt in zijn bed en hij hoort via een engel een boodschap wat van god zou komen. Dit bericht luid “ga uit stelen of je verliest je leven”. Karel gaat vervolgens zijn kasteel uit en trekt een donker woud in, hier komt hij een zwart geklede ridder tegen. Er vind een gevecht plaats Karel wint en het blijkt Elegant te zijn, Elegast is uit zijn land verbannen daarom noemt hij zichzelf Adelbrecht. Karel en Elegast besluiten om samen Eggeric (de zwager van Karel) te beroven, bij het kasteel zorgt Elegast ervoor dat iedereen in een diepe slaap beland, Elegast maakt per ongeluk Eggeric wakker en zijn vrouw vraagt wat Eggeric van plan is. Eggeric vertelt dat hij zijn zwager, koning Karel wil doden. De volgende dag geeft Karel Eggeric de doodstraf voor het samenzweren tegen hem, De weduw trouwt met Elegast en hierdoor wordt zijn eer hersteld.

Mening
Ik vond Karel ende Elegast een leuk boek, dit had ik zelf niet gedacht.  Het verhaal is goed te volgen en er zat in de diepte nog wat spanning. Persoonlijk zou ik dit niet lezen in mijn eigen tijd, maar omdat we het in de klas lazen vond ik het leuk genoeg. Ik raad dit boek aan mensen die houden van ridderromans, voor de andere mensen raad ik het niet perse aan. 

Bint

Auteur: Ferdinand Bordewijk
Titel: Bint
Uitgever: De gemeenschap
Jaar van eerste uitgave: 1934
Genre: psychologische roman, novelle

 

Samenvatting

De Bree is een docent die les geeft in het vak Nederlands, Hij komt 1 jaar werken als vervanging van een weggepeste docent op de school van Bint. Hij krijgt 4 klassen aangewezen die hij les mag geven. De klas die de vorige docent heeft weggepest genaamd “de hel” verklaart de Bree meteen de oorlog om zo problemen te ontwijken. De Bree is een man die altijd doorzet, en dankzij deze strenge handhaving presteert de klas het beste.

Bij het nadere van de kerstvakantie vindt er een rapportvergadering plaats en de leraren hebben het over een jongen die een onvoldoende verdient, door zijn slechte prestaties. Ondanks het feit dat deze leerling had gedreigd dat hij zelfmoord zou plegen als hij een slecht rapport kreeg, geven de leraren hem toch een onvoldoende. Deze leerling pleegt vervolgens zelfmoord en bint voorspelt dat dit na de vakantie voor erg veel problemen gaat zorgen.

Na de vakantie is het erg onrustig en er vindt een opstand plaats onder de leerlingen. De Bree zorgt samen met “de hel” ervoor dat dit verdwijnt, hiervoor ontvangt de klas een beloning. Tegen het einde van het jaar wil de Bree nog wel 1 jaartje les geven, maar krijgt hem niet te pakken. Het volgende schooljaar blijkt dat Bint niet meer de directeur is dankzij de dood van een leerling. Bint kijkt goed terug en wil het strenge systeem van Bint voortzetten.

Mening
Ik vond dit boek niet geweldig om te lezen, ondanks dat het enige vorm van spanning in te vinden was (de dood van “van Beek” en het aanpakken van “de hel”). Het boek was goed te volgen dankzij de goede chronologische volgorde en het was goed vertelt, hierdoor miste je niet snel belangrijke dingen.

Het gouden ei

Auteur: Tim Krabbé
Titel: Het gouden ei
Jaar uitgave: 1984
Genre: Avonturen Roman

Samenvatting:

Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn onderweg op vakantie naar een huisje in Zuid-Frankrijk. Onderweg houden ze even een pauze bij een tankstation aan de snelweg, daar tanken ze en gaat Saskia naar binnen om nog wat te kopen.

Rex is aan het wachten op Saskia, maar het duurt wel erg lang en hij besluit om even een kijkje te nemen in de winkel, in de winkel weet niemand waar Saskia is. Hij besluit om de politie en het hotel te bellen, maar niemand kan hem helpen.

8 jaar later gaat Rex op vakantie samen met Lieneke zijn nieuwe vriendin. Hij wordt midden in de nacht wakker nadat hij een nachtmerrie had. Hij droomde dat hij opgesloten zat in een Goud ei en hij er alleen uit kan als er nog zo’n ei tegen de zijne aan botste. Het was dezelfde droom als Saskia hem ooit vertelde.  Dit zegt hem dat hij opzoek moet gaan naar Saskia. Hoe zal dit aflopen?
Mening:
Het gouden ei is een leuk boek, het is goed geschreven en erg spannend. Het verhaal vind ik goed opgebouwd en met genoeg detail vertelt.  Ik raad dit boek aan voor bijna iedereen die van lezen houden. Het is ook zeer aantrekkelijk voor de mensen die niet van lezen houden omdat het verhaal kort en krachtig is vertelt.