Bint

Auteur: Ferdinand Bordewijk
Titel: Bint
Uitgever: De gemeenschap
Jaar van eerste uitgave: 1934
Genre: psychologische roman, novelle

 

Samenvatting

De Bree is een docent die les geeft in het vak Nederlands, Hij komt 1 jaar werken als vervanging van een weggepeste docent op de school van Bint. Hij krijgt 4 klassen aangewezen die hij les mag geven. De klas die de vorige docent heeft weggepest genaamd “de hel” verklaart de Bree meteen de oorlog om zo problemen te ontwijken. De Bree is een man die altijd doorzet, en dankzij deze strenge handhaving presteert de klas het beste.

Bij het nadere van de kerstvakantie vindt er een rapportvergadering plaats en de leraren hebben het over een jongen die een onvoldoende verdient, door zijn slechte prestaties. Ondanks het feit dat deze leerling had gedreigd dat hij zelfmoord zou plegen als hij een slecht rapport kreeg, geven de leraren hem toch een onvoldoende. Deze leerling pleegt vervolgens zelfmoord en bint voorspelt dat dit na de vakantie voor erg veel problemen gaat zorgen.

Na de vakantie is het erg onrustig en er vindt een opstand plaats onder de leerlingen. De Bree zorgt samen met “de hel” ervoor dat dit verdwijnt, hiervoor ontvangt de klas een beloning. Tegen het einde van het jaar wil de Bree nog wel 1 jaartje les geven, maar krijgt hem niet te pakken. Het volgende schooljaar blijkt dat Bint niet meer de directeur is dankzij de dood van een leerling. Bint kijkt goed terug en wil het strenge systeem van Bint voortzetten.

Mening
Ik vond dit boek niet geweldig om te lezen, ondanks dat het enige vorm van spanning in te vinden was (de dood van “van Beek” en het aanpakken van “de hel”). Het boek was goed te volgen dankzij de goede chronologische volgorde en het was goed vertelt, hierdoor miste je niet snel belangrijke dingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>