De jongen in de gestreepte pyjama

Auteur: John Boyne
Uitgever: /
Genre: Oorlogsroman
Jaar van uitgave: 2006

Samenvatting
De negenjarige Bruno verhuist met zijn ouders en zijn zusje Gretel vanuit Berlijn naar Polen, naar een mysterieuze oord genaamd Out-With.  De vader van Bruno heeft een promotie gekregen en hierdoor verhuizen ze, dit vindt Bruno vreselijk: hij mist zijn vriendjes, het huis is anders en ze hij mag niet van het land af. Hij en Gretel krijgen in het nieuwe huis thuis les. Op een dag besluit Bruno dat hij wil proberen om Out-With te verkennen. Hij ontdekt dat er een hek is dat zijn huis afscheidt van het gebied met de mensen in gestreepte pyjama’s. Aan de rand van dat hek ziet hij een jongen, in een gestreepte pyjama. De jongen heet Shmuel en woont aan de andere kant van het hek. De twee jongens zijn precies even oud, even groot en lijken veel op elkaar. Ze worden vriendjes en Bruno neemt regelmatig eten voor Shmuel mee. Wanneer Bruno’s familie terug wil gaan verhuizen naar Berlijn omdat ze in dit huis niet gelukkig zijn gaat Bruno  dit aan Shmuel vertellen. Ze zijn allebei verdrietig dat ze elkaar niet meer zullen zien. Omdat dit de laatste keer is dat ze elkaar gaan zien gaat Bruno mee naar de andere kant van het hek. Als de jongens voorgoed afscheid willen nemen, worden ze plotseling met een hele groep opgemarcheerd en naar een ruimte gebracht. Er lijkt eerst niets te gebeuren en Bruno denkt dat het een schuilplaats is voor de regen. Maar dan ineens worden ze allemaal vergast.

Mening
Ik vond dit een erg mooi boek, Je ziet namelijk de onschuld van Bruno terwijl hij in een wereld leeft die erg gruwelijk is. Het boek is erg mooi geschreven en je voelt hierdoor mee met Bruno. Ik raad dit boek zeker aan!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>