Hersenschim

Auteur: J.Bernlef
Uitgegeven: 1984
Genre: Psychogische roman

Maarten en zijn vrouw Vera wonen samen en gelukkig in de verenigde staten. Maarten begint langzamerhand steeds meer te vergeten, maar ziet dit niet als een groot probleem. Helaas blijft het voor Maarten niet bij een beetje vergeten, in de loop van de tijd gaat hij steeds meer op in zijn herinneringen en hierdoor doet hij dingen die niet kunnen. Langzamer had word het duidelijk dat Maarten dement aan het worden is, wat een enorme druk legt op de relatie tussen hem en Vera. Vera schaft een oppas meisje aan om Maarten te ondersteunen als zij weg is. Op een gegeven moment word de dementie van Maarten zo erg dat hij vergeet wie het oppas meisje is en op een gegeven moment weet hij zelfs niet meer wie ├╝berhaupt Vera is.

Mening
Hersenschim sprak mij heel erg aangezien dementie een niet te begrijpen ziekte is, deze ziekte maakt langzaam alles kapot in de omgeving van een persoon. Het is heel erg moeilijk zeker voor de omringende mensen omdat zij hun geliefde langzaam verliezen en uiteindelijk niet eens meer herkent worden. Het boek zelf was erg duidelijk en mooi geschreven. Door de schijfstijl vanuit de ik persoon leef je erg goed mee en kan je het verhaal ook goed volgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>