Erik of het klein insectenboek

Auteur: Godfriend Bomans
Uitgever: Het Spectrum
Jaar van eerste uitgave: 1941
Genre: roman

Erik Pinksterblom ligt in zijn bed, en in zijn gedachten herhaalt hij wat hij die middag geleerd heeft over insecten.  Hij heeft hier namelijk de volgende dag een proefwerk over. Hij ligt te staren naar het schilderij ‘Wollewei’, er staan verschillende schapen met een herder op afgebeeld. De schilderijen beginnen te bewegen en Erik word steeds kleiner, zo klein dat hij in het schilderij kan lopen en terecht komt in deze wereld

Erik bevind zich in het schilderij en komt als eerst bij een wespenfamilie genaamd “van vliesvleugel” een adellijke familie. Na een maaltijd met de familie vliegt Erik per hommel naar een hotel, om te overnachten. De eigenaar van het hotel is een Slak en Erik ontmoet in het hotel allemaal insecten en vertelt wat hij weet over de insecten. Na het bezoek aan het hotel gaat Erik met een vlinder mee en helpt de vlinder om een vrouwelijke vlinder te versieren. Erik gaat vervolgens weer verder en komt op zijn reis een doodgraver tegen die hem uitnodigt om mee te komen eten, maar een mol duikt op en eet de doodgraver en zijn familie op. Erik is opnieuw weer alleen op zijn zoektocht naar de lijst van het schilderij. Een mieren kolonie komt hem tegen en beloven tegen hem om opzoek te gaan naar het einde van het schilderij. De mieren trekken de volgende dag met ze allen erop uit en gaan opzoek en treffen een andere mieren kolonie aan, wat resulteert in een oorlog. Erik krijgt mierenzuur in zijn oog en word wakker in zijn eigen bed. Die dag maakt Erik de toets slecht omdat hij met zijn hoofd bezig is met de wereld van “wollewei”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>