Recensie over: Het bittere kruid

Standaard informatie:

Auteur: Marga Minco

Gepubliceerd in: 1957

Aantal pagina’s: 90

Genre: psychologische roman, oorlogsroman

Samenvatting:

Het boek gaat over de hoofdpersoon Marga Minco.

Zij woont samen met haar vader en moeder in Breda. Zij word in het eerst jaar van de oorlog ziek en moet voor behandelingen in het ziekenhuis blijven. Ze gaat later bij haar broer en zijn vrouw intrekken waar Marga samen met haar broer ziek thuis blijven waardoor ze niet naar het werkkamp hoeven. Omdat haar ouders boven de vijftig zijn moeten ze naar Amsterdam verhuizen waar Marga na een tijdje weer terug naar haar ouders verhuist. Wanneer de Duitsers op een avond aanbelt vlucht Marga via de achterdeur en gaat ze weer terug naar haar broer. Marga en haar broer bleken hun haar en kopen nep identiteitsbewijzen. Ze proberen met de trein te vluchten maar Marga’s broer en zijn vrouw worden opgepakt en ze besluit om naar haar oom en tante te gaan.

Het verhaal word in de ik perspectief verteld, het meisje in het verhaal is de schrijfster  die de tweede wereldoorlog heeft meegemaakt en haar gebeurtenissen nu verteld door middel van dit boek.

Mening over het boek:

Ik vond het een erg interessant boek om te lezen, dit komt omdat het onderwerp mij erg aansprak. Dit is voor mij het eerst keer dat ik een boek lees dat over de tweede wereldoorlog gaat en waarbij de schrijfster  haar eigen belevingen verteld.

Ik vond het een makkelijk te lezen boek, het was niet te langdradig maar er werd wel genoeg uitgelegd om een goed beeld te krijgen van de omgeving en de gebeurtenissen.

Ik vind het boek een aanrader. Het is niet een te groot boek, het heeft een interessante verhaallijn, het is niet lastig te lezen en daarom zeker de moeite waard.

 

Recensie over: Warenar

Standaard informatie:

Auteur: P.C. Hooft

Gepubliceerd in: 1617

Aantal pagina’s: 122

Genre: * 

Samenvatting:

Het boek gaat over een man (warenar), die een pot met geld heeft gevonden en iedereen er van verdenkt deze pot te willen stelen. Wanneer de oom van de jongen die zijn dochter zwanger heeft gemaakt haar ten huwelijk vraagt verdenkt warenar hem van het willen stelen van warenar’s zijn pot met geld. Hij stemt uiteindelijk in en ze gaan het huwelijk regelen. De jongen die warenar’s dochter zwanger heeft gemaakt wil net als zijn oom haar ook trouwen en probeert zijn oom over te halen. Ondertussen verstopt warenar zijn pot met geld op meerdere plekken maar wordt achtervolgd en zijn pot met geld wordt gestolen.

Mening over het boek:

Ik vind het boek erg leuk, ik heb het boek wel in de vertaalde versie naar het hedendaagse Nederlands gelezen. Het oud Nederlands waar het origineel in was geschreven is op het allereerste gezicht geen touw aan vast te knopen, dit komt omdat veel worden je het zelfde uitspreekt maar heel anders opschrijft waardoor je geen idee hebt wat er staat.

Het verhaal vond ik erg goed bedacht, de opbouw van het verhaal en de verhaallijn zat goed in elkaar. Het achterliggende boodschap dat in het verhaal is verstopt is erg goed zichtbaar. Dit maakte het boek voor mij erg leuk om te lezen.

Ik raad dit boek aan iedereen aan, het is een boek dat niet tijdrovend is om te lezen, het heeft een leuke verhaallijn en het is kortom een erg leuk boek dat je kan kiezen voor een Nederlands boekverslag.

Recensie over: Karel ende Elegast

Standaard informatie:

Auteur: Onbekend

Uitgegeven in: 1250

Aantal pagina’s: 56

genre: Middeleeuws verhaal

Samenvatting:

Het boek gaat over de koning Karel die na drie keer een bericht van een engel gekregen te hebben eropuit is gegaan om te gaan stelen.  Wanneer hij naar buiten probeert te glippen merkt hij op dat er niemand is en dat niemand weet dat de koning het kasteel verlaat. Tijdens zijn reis komt hij een paar mannen tegen, een van die mannen wilt koning Karel helpen met stelen. En samen gaan zij opzoek naar de beste persoon die zij kunnen bestelen.

Mening over het boek:

Ik vind het boek erg leuk, ik heb het boek wel in de vertaalde versie naar het hedendaagse Nederlands gelezen. Het oud Nederlands waar het origineel in was geschreven is op het allereerste gezicht geen touw aan vast te knopen, dit komt omdat veel worden je het zelfde uitspreekt maar heel anders opschrijft waardoor je geen idee hebt wat er staat.

Het verhaal vond ik erg goed bedacht, de opbouw van het verhaal en de verhaallijn zat goed in elkaar. De Nederlandse versie was makkelijk te lezen en wat ik leuk vond aan het verhaal is dat de personages een beetje bekend zijn. Deze namen komen ook voor in andere boeken, films of soms toneelstukken. Dit maakte het boek voor mij erg leuk om te lezen.

Ik raad dit boek aan iedereen aan, het is een boek dat niet tijdrovend is om te lezen, het heeft een leuke verhaallijn en het is kortom een erg leuk boek dat je kan kiezen voor bijvoorbeeld een Nederlands boekverslag.

 

Recensie over: Het gouden ei

Standaard informatie:

Auteur: Tim Krabbé

Gepubliceerd in: 1984

Aantal pagina’s: 97

Genre: Roman, Psychologische roman, Thriller

Samenvatting:

Het boek gaat over de hoofdpersonen Raymond Lemorne & Rex Hofman.

Rex Hogman gaat samen met zijn vriendin gezellig in het buitenland op vakantie, totdat de vriendin van Rex verdwijnt. Rex zoekt haar overal maar kan haar tevergeefs nergens vinden. Terug in Nederland is het lastig voor Rex om niet aan ‘haar’ te denken. Er is ook een Raymond Lemorne, hij werkt als scheikunde leraar. Hij heeft samen met zijn vrouw kinderen.  Raymond zich laat fascineren door zijn waanzin wekkende gedachten waarnaar hij ook onderzoek gaat doen.

Het verhaal word in de hij/zij perspectief verteld, dit komt omdat er twee verhaal lijnen door elkaar heen gaan. Het verhaal begint met die van Rex Hofman, en word opgevolgd door die van Raymond Lemorne.

Mening over het boek:

Ik vond het een erg leuk boek om te lezen, dit komt omdat ik de opbouw van het verhaal erg goed vond. Het boek heeft een oplopende spanning die op zijn climax komt aan het einde, ook vond ik de manier van schrijven erg prettig. En ik vond het verhaal erg goed bedacht. Ik vond het einde van het boek erg verrassend, toen ik bijna bij het einde was stond ik echt versteld en ik wilde het boek metteen uit lezen.

Ik vond het een makkelijk te lezen boek, omdat het verhaal steeds bestaat uit stukjes van twee aparte verhalen die worden afgewisseld is het niet te lang dradig en ga je er sneller door heen.

Ik vind het boek een aanrader voor iedereen, het is een leuke kort boekje dat een leuke verhaallijn heeft en ik vind dat het echt de moeite waard is om te lezen.

 

Mijn leesautobiografie

De boeken die ik tot nu toe heb gelezen waren fictie boeken. Het leuke aan fictie boeken vind ik dat de schrijver zich niet hoeft te beperken aan de regels die de werkelijkheid vormen, maar juist verder kunnen gaan dan de werkelijkheid. Ik vind dat dit de boeken nog interessanter en leuker maakt om te lezen. Een voorbeeld van dit soort boeken is: kronieken van de onderwereld van Cassandra clare. Ik begon pas te lezen in de brugklas toen ik elke periode een boek moest lezen. Pas in de tweede heb ik ontdekt dat ik fictie boeken met sprookjes verhalen het leukst vind om te lezen.

Als ik literatuur boeken ga lezen wil ik wel boeken lezen die niet over een al te gewoon leven gaan, maar over een leven die een beetje apart is en die niet vaak voorkomt.