Robert Vuijsje; alleen naar nette mensen

Met alleen maar nette mensen wordt de woonplaats van David bedoeld. Amsterdam oud-zuid, een buurt waar alleen “nette” mensen wonen dus geen allochtonen( Marokkanen in het bijzonder). David is een Joodse jongeman die in oud-zuid woont, een Nederlandse vriendin heeft en uiteindelijk beseft dat hij helemaal niet valt op haar maar op grote negerinnen met veel rondingen. In het boek komt veel ter sprake hoe er over allochtonen worden gedacht, maar ook de gedachtes van allochtonen onderling. Ik vind dat het boek wel multiculturaliteit laat zien. Negers worden wel afgeschilderd als lui, dom en etc, Marokkanen als slechte mensen en natuurlijk is dat helemaal niet zo maar veel waarheid zit er wel in het boek. Het is ook een boek waarin iemand opzoek is naar zichzelf en zijn “soort”, omdat hij niet weet waar hij bij past. Het boek zou ik mensen zeker aanraden om te lezen, het is een komisch boek en jongeren(ook ouderen) zouden er veel in herkennen omdat het gewoon bij onze tijd past.

Kristien Hemmerechts; donderdagmiddag, half vier

Het boek vond ik eerst lastig te plaatsen doordat in ongeveer elk hoofdstuk een ander persoon in het centrum. Ze hebben allemaal wel betrekking op Karen, een vrouw die op donderdagmiddag half vier sterft. Het verhaal wekte wel veel medelijden op. Wel kon ik uit het verhaal begrijpen dat het er om ging hoe de levens van de verschillende personages door gingen na de dood van Karen. Niet alle hoofdstukken hadden een directe betrekking op Karen, maar wel op de dood. Karen is niet de enige die dood gaat dus.  Dat maakt het boek wat lastiger om te lezen door de vele flashbacks.

 

 

Jan Wolkers; Turks Fruit

Turks Fruit vind ik een boek die echt over de liefde gaat. Het boek is niet chronologisch, want de Ik-persoon(Erik) denkt terug aan zijn tijd met Olga.
Erik die een relatie krijgt met Olga, mee trouwt en ook mee gaat samenwonen.
De liefde is niet gegund door de moeder van Olga die ook zoveel mogelijk in de weg probeert te staan. Erik denkt veel terug aan de seks, momenten dat Olga voor hem poseerde. Het is ook mooi om te zien dat zelfs na de scheiding, en Olga die inmiddels al 2 keer is hertrouwd, Erik op bezoek gaat bij Olga wanneer ze erachter komen dat ze ernstig ziek is en op sterven ligt. Tijdens haar eerste huwelijk had ze geen echt contact met Erik, maar bij haar 2e huwelijk stuurde ze elkaar wel eens brieven. De moeder van Olga belde Erik op of hij naar het ziekenhuis kon komen omdat Olga naar hem vroeg en de situatie al zo hopeloos was. Het was me eerst niet duidelijk waar de titel op sloeg, maar later werd dat duidelijk toen Erik Olga bezocht in het ziekenhuis en zij bang was dat haar tanden eruit zouden vallen, Erik gaf haar turks fruit omdat dat het enige was wat ze wilde eten.  Turks fruit zou ik niet iedereen aanraden, maar mensen die een vrije gedachten hebben en open staan voor de taal, beschrijving van bepaalde  gebeurtenissen.

 

Anne Frank; Het achterhuis

Het achterhuis is een populair en bijzondere museum. Het trekt veel toeristen aan en dat komt door het verhaal achter het achterhuis. De schrijfster van het boek is Anne Frank.
Anne Frank is zelf ook de hoofdpersoon in het verhaal, want het boek bestaat namelijk uit haar dagboek. Ze krijgt haar dagboek, die ze Kitty (denkbeeldige vriendin) noemt, voor haar 13e verjaardag cadeau. Alles wat er dagelijks in het leven van Anne gebeurt beschrijft ze in de periode van 1942 tot 1944. Anne had haar dagboek al in 1933 gekregen toen zij samen met haar familie naar Nederland vluchtte. Pas toen Anne en haar familie moesten onderduiken is ze echt gaan beginnen met schrijven.
Ik vind het boek soms zo onrealistisch, terwijl het echt waar gebeurd is.
Dat gevoel heb ik vooral gekregen omdat Anne echt een normaal Joods meisje was,
met normale meisjes gedachtes en dat ze ook gewoon haar gevoelens beschreef over verliefdheid en etc. Om dan te bedenken dat er zo iets afschuwelijks is gebeurd met haar en haar familie. Onderduiken in het kantoor van haar vader met niet alleen haar familie, maar met nog een gezin en een tandarts. Het sneue van het verhaal is wel dat ze denkt na de oorlog gewoon weer verder te kunnen lezen, maar wij lezers weten al voor het boek begint want er met Anne gaat gebeuren / gebeurt is. Het boek is best makkelijk te lezen en ook zeker een aanrader.

Boekenlijst 12/13 en 13/14

1. Het achterhuis – Anne Frank
2. Turks Fruit – Jan Wolkers
3. Sonny Boy – Annejet van der Zijl
4. De passievrucht – Karel Glastra van loon
5. Een hart van steen – Renate Dorrestein
6. Vals licht – Joost Zwagerman
7. Donderdagmiddag, halfvier – Kristien Hemmerechts
8. Alleen maar nette mensen – Robert Vuijsje

Leesautobiografie

Al sinds kleins af aan hield ik erg van boeken lezen. Ik was erg jong en natuurlijk las ik vooral boeken met heel veel plaatjes en weinig tekst. In groep 3 begon het lezen echt voor mij.  We moesten eerst een begrijpend lezen toets maken en in 1 minuut zoveel mogelijk woorden lezen, dat zou mijn avi (lees niveau) bepalen.

Vanaf groep 3 t/m 6 las ik altijd op hoog niveau en ik was ik ook erg snel avi-uit. Thuis begon ik ook steeds meer te lezen, de boeken die ik me nog kan herinneren; ellie en nellie, dolfje weerwolfje, spijt (en andere carry slee boeken).

Vanaf groep 7 las ik voornamelijk de “hoe overleef ik” boeken. Op school en thuis was ik er helemaal weg van. Na een tijdje begon ik het een beetje kinderachtig te vinden en ik wilde wat meer spanning. Zo begon ik in groep 8 met het lezen van VAMP, echte mannen eten geen kaas, loverboys, chatroom, overdosis en etc.

In de eerste klas tot aan nu is mijn zin om te lezen helemaal vervaagd. Hoe dol ik altijd was op lezen is helemaal weg. I.v.m huiswerk had ik steeds minder tijd om boeken te lezen en ik als ik boeken las was het voor een boekverslag. Het laatste boek wat ik thuis echt nog heb gelezen waren boeken uit de reeks van 50 tinten grijs.

In de 4e heb ik een leestest gedaan en daar kwam uit dat ik niveau 2 heb. Ik zit nog steeds op hetzelfde niveau of misschien een niveau hoger.

Dit was mijn leesautobiografie