Alleen maar nette mensen – Robert Vuijsje

          S A M E N V A T T I N G

David Samuels is 21 jaar en woont in Oud-Zuid in Amsterdam. Hij heeft drie jaar geleden zijn gymnasiumopleiding afgerond. Tijdens zijn middelbare schooltijd heeft hij zijn vriendin Naomi leren kennen. Hij gaat om met Bas, Daan, Esther en Annet, oud klasgenoten die na de middelbare school door zijn gegaan met studeren in tegendeel tot David. David is sinds het halen van zijn diploma op zoek naar zichzelf, wat onder andere ook heeft gezorgd voor relatieproblemen.

David, die joods is, ziet er uit als een Marokkaan. Hij leert Rowanda kennen en krijgt een kijkje in de wereld van de Queen uit de Bijlmer. Rowanda is een negerin die fors gebouwd is. Zij krijgt een relatie met David profiteert van zijn geld door hem van alles en nog wat voor haar te laten betalen. David merkt dat hij in een echt Surinaams gezin terecht is gekomen, de broers en de moeder van Rowanda bemoeien zich met alles. Het komt David goed uit dat Rowanda ook een ”echte” negerin is want hier is hij naar opzoek. Daarbij is intellect ook een eigenschap waar hij naar opzoek is.

Het interraciale koppel krijgt te maken met moeilijke situaties. Wanneer de ouders van het koppel elkaar ontmoet, besluiten zij dar Rowanda en David niet bij elkaar passen omdat ze te veel van wereld verschillen. David gaat uit met de neef van Rowanda en wanneer hij een ander meisje probeert te versieren, zier Rowanda dat waarna ze niets meer te maken wilt hebben met David. David probeert andere meisjes te leren kennen maar zij voldoen niet aan zijn wensen, zelfs zijn ex-vriendin Naomi doet niets meer voor hem. Hij probeert Rowanda terug te krijgen maar zij weigert.

David gaat naar Amerika waar hij seksavonturen beleeft met verschillende negerinnen, wel in ruil voor geld. Hij begint Naomi steeds meer te waarderen. Uiteindelijk ontmoet David een intelligente negerin, hij vindt dat die net als intelligente witte vrouwen zijn. Dan kan hij net zo goed met Naomi zijn aangezien hij geen behoeft heeft aan een domme negerin enkel voor lust. Wanneer David eenmaal terug is, hoort hij dat Naomi en Daan samen zijn en dar ook Rowanda een andere jongen heeft leren kennen.

David voelt zich geen Nederlander meer en de afwijzing van Rowanda en Naomi doet hem pijn. Hij wilt geen Nederlander meer zijn en voelt zich eerder Marokkaan. David leert Naima kennen, een Marokkaanse. Wel stelt zij duidelijk dat ze wel ontwikkeld zijn en ook in een betere buurt wonen. Het eten spreekt David aan maar er zijn nog heel wat rituelen af te werken voordat hij bij haar thuis mag komen.

              T H E M A

Het belangrijkste thema in dit boek is de zoektocht naar jezelf. David is joods en lijkt op een Marokkaan, hij komt uit een rijk Nederlands gezin en heeft zijn gymnasiumdiploma. Hij is erg opzoek naar zichzelf en stelt zelfs studeren uit tot hij weet wie hij is en wat hij wilt. Persoonlijke identiteit vinden is zijn belangrijkste doel, hoort hij thuis bij de Nederlanders of niet? Het contact en de drang om met negerinnen te zijn lijkt ook een uiting hiervan te zijn.

          B E O O R D E L I N G

Ik geef dit boek 3/5 punten. Het hoofdpersonage ligt mij niet zo en er is veel stereotypering waardoor ik niet goed in het boek kan komen en geïrriteerd raak. Daan komt over als een verwend nest die veel te laat doorheeft dat hij moest waarderen wat hij heeft, hij hoefde helemaal niet te proberen om bij een andere groep te horen. De onmogelijke liefde is echter wel een verhaallijn die ik kan waarderen, daarbij is cultuurverschil en die overkomen ook een thema dat mij ligt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>