Hajar en Daan – Robert Anker

           S A M E N V A T T I N G

Het boek gaat over Daan en Hajar. Hajar is 17 jaar en zit in 5 VWO waar zij Geschiedenis krijgt van de 32-jarige Daan. Hajar is ijverig in alles wat zij doet, ze weet duidelijk wat ze wilt en doet er alles aan om dat te bereiken. Ze heeft een duidelijke visie van hoe de maatschappij zou moeten zijn, alle geloven en culturen zouden samen moeten kunnen leven. Hajar is moslima maar het is niet dat je kan zeggen dat zij streng gelovig is, ze bepaald zelf wat zij wel en niet doet binnen haar geloof. Zo gaat zij pas later een hijab dragen. Er is een interessante dynamiek in het karakter van Hajar, ze is een zeer geƫmancipeerde vrouw (en dat in een huis met enkel haar vaak afwezige vader en haar broer) maar laat zich toch kort houden door haar veeleisende cultuur en geloofsovertuiging. Daan daarentegen heeft geen ruggengraat en heeft geen idee wie hij is en wat hij wilt. Hij is up-to-date met de laatste trends en houdt van uitgaan.

Er ontstaat een heftig relatie tussen de twee personages ook al is dit in een zin onmogelijke liefde.Uiteindelijk komt volgens Hajar het cultuurverschil tussen Hajar en Daan en gaat zij zich meer richten op haar geloof en stichting Moeder Marokko Vadertje Holland. Met de jaarwisseling krijgt Daan een brief van Hajar, voor hem is de inhoud al duidelijk voordat hij de brief geopend heeft. Door de cultuurverschillen passen ze niet bij elkaar maar Hajar zal altijd van hem blijven houden. Daan is hier kapot van en gaat op een zelfdestructief pad, hij meldt zich een tijdje ziek. Toch besluit Daan terug te gaan naar school omdat het de enige plek is waar hij Hajar kan zien, dit verandert echter niets aan hun situatie. Daan stort zich na een korte vakantie volledig op zijn werk, hij lijkt over Hajar heen te komen en heeft zelfs een nieuwe vriendin maar dan ziet hij Hajar weer en valt hij terug in zijn oude patroon. Erger nog, het blijkt dat Hajar getrouwd is met een man uit Marokko maar, zij wilt scheiden ondanks dat dat niet geaccepteerd is binnen de cultuur.

              T H E M A

In dit boek draait het eigenlijk allemaal om de cultuurverschillen tussen de twee hoofdpersonen Hajar en Daan. Daan Hollander is van Nederlandse afkomst. Hajar daarentegen is van Marokkaanse afkomst. Dit zorgt voor heel wat problemen in hun relatie. Daarnaast wordt in het boek ook aandacht besteed aan cultuurverschillen in het algemeen, dus niet alleen bij relaties. Je zou het thema dan ook kunnen omschrijven als: De gevolgen van de verschillen tussen twee culturen in het dagelijkse leven.

           B E O O R D E L I N G

Ik geef dit boek 3/5 punten. Het thema spreekt me aan maar er zijn irrelevante verhaallijnen, zoals wanneer Daan geschiedenisles geeft. Soms is het moeilijk om de grote lijn dan nog te volgen. Daarbij heeft het boek een open eind, je weet niet wat er met Hajar is gebeurt. Interessant is wel dat er een bepaalde wending is, in plaats van dat Hajar zich zou richten op ”Nederlander” zijn, richt Daan zich op Marokkaan worden. Dat spreekt aan de andere kant wel tegen dat Daan naar zichzelf opzoek is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>